- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Barometrul luat in calcul include 40 de factori de mediu, sociali si economici, precum si gradul in care reactioneaza guvernele la evaluarea riscurilor provocate de incalzirea climatica si care afecteaza populatiile, ecosistemele si companiile.
"Avem tot mai multe dovezi ca schimbarile climatice maresc intensitatea si frecventa" catastrofelor naturale, a precizat Anna Moss, analist a institutului Maplecroft, citata de AFP.
Pakistanul si Bangladeshul s-au confruntat, in acest an, cu catastrofe naturale care au afectat peste 20 de milioane de persoane.
"Modificarile foarte mici de temperatura pot avea impacturi asupra mediului uman, inclusiv modificari in aprovizionarea cu apa si in productivitatea recoltelor, pierderea de terenuri din cauza cresterii nivelului apelor si multiplicarea epidemiilor", a adaugat Moss.
Bangladeshul, situat la confluenta fluviilor Gange si Brahmaputra, se afla pe primul loc in clasamentul celor mai expuse tari la riscul dublu de seceta si foamete, fiind extrem de sarac si, mai ales, dependent de agricultura, sectorul cel mai vulnerabil la schimbarile climatice.
De asemenea, Pakistanul si Nigeria sunt considerate a fi tarile care "poseda cea mai redusa capacitate de a raspunde modificarilor si catastrofelor previzibile" pentru urmatorii 30 de ani.
India se afla pe locul doi in acest clasament, fiind "foarte sensibila la perturbarile climatice din cauza puternicei presiuni demografice si a tensiunilor asupra resurselor naturale", la care se adauga saracia extrema, gravele probleme de sanatate si dependenta tarii de agricultura.
Cele mai putin vulnerabile tari la incalzirea climatica sunt tarile scandinave, se mai arata in studiu.
Sursa: Intact News
Foto: www.flickr.com