Antena Căutare

Biserica de fier - un simbol al Bulgariei la Istanbul

Nici un cartier al Istanbulului nu e mai misterios, in diminetile de vara, ca Balat! La prima ora, parfumul delicat al florilor invaluie strazile spiralate care pornesc din coasta bisericii bulgare.

Balat (in greceste, "paladion" - palat) e un cartier al amestecurilor etnice surprinzatoare, caci numai in coltul acesta de Istanbul convietuiesc, masiv, de sute de ani, turci, greci, evrei, armeni, dar si alte grupuri disparate. Un loc aparent rupt din carnea Vechiului Testament, cata vreme una dintre sinagogile din perimetru ar fi, potrivit legendei, construita cu bucati din Arca lui Noe! Evreii au fugit din Spania de teama Inchizitiei, pe timpul sultanului Mehmet Cuce­ritorul, construindu-si in Istanbul mai multe sinagogi. Una din ele apartine insa evreilor bulgari.

Bulgarii se mandresc, pe langa sinagoga, si cu una dintre cele mai frumoase zece biserici ortodoxe din Turcia. Ea poarta numele Sfantului Stefan, dar toti o cunosc drept Biserica de Fier. Se spune despre ea ca ar fi fost construita intr-o singura luna, in 1898, dupa porunca sultanului Abdulaziz. Ca sa se incadreze in termen, bulgarii au comandat la Viena o structura demontabila de otel si fonta pe care au transportat-o, cu 100 de barje, pe Dunare si pe Marea Neagra, pana la Istanbul. Daca ne uitam astazi de departe la ea, peretii exteriori ne-ar face sa credem ca e construita din piatra; insa de-aproape descoperim, uimiti, coloanele, altarul si balconul, toate din metal.

Biserica bulgara din Istanbul are, pentru vecinii nostri, o semnificatie aparte. La 3 aprilie 1860, in timpul mesei pascale, 600 de crestini prezenti in Biserica de Fier au cerut - incredibil! - preotului sa invoce, in rugaciuni, numele sultanului in locul celui al patriarhului grec, caruia i se supunea Biserica bulgara. A fost primul gest de schisma care a dus, un pic mai tarziu, la autocefalia bulgarilor ortodocsi.

Decorul Bisericii Sf. Stefan, in care am putea include si cele sase clopote turnate la Yaroslav, in Rusia, inaugureaza, totodata, stilul Art Nouveau la Istanbul.

Aceste "biserici calatoare" (in Romania predomina, in aceeasi epoca, modelul bisericilor calatoare din lemn) sunt, de fapt, o inventie britanica menita sa ofere lacasuri de cult coloniilor indepartate, precum Australia.

Un inginer de geniu care a excelat in constructiile pe verticala, Gustave Eiffel a lasat si el patrimoniului cultural mondial exemplare de biserici de fier calatoare, risipite prin Filipine si Peru.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: ourtravelpics.com

VIDEO! Aglomeratie mare la munte in week-end... VIDEO! Festivalul fanfarelor la Praid...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x