Bodrum este cunoscut inca din antichitate sub numele de Halicarnas, orasul natal al istoricului grec Herodot. Mult timp ramas in umbra statiunilor mult mai mediatizate precum Antalya, Bodrum si-a recastigat incet prestigiul pe care-l merita. Daca te hotarasti sa-l vizitezi, trebuie sa stii ca vei pasi in lumea magica a celor sapte minuni ale lumii antice. In Bodrum se afla Mausoleul din Halicarnas. Ruinele acestuia, aflate in partea de nord a orasului, sunt cuprinse intr-un muzeu in aer liber. Recent, mausoleul a fost supus unui amplu proces de restaurare, in mare parte reusit.
Castelul Ioanitilor
Asa cum vei putea descoperi singur, Bodrum are o istorie fascinanta datorita, in special, pozitiei sale in cadrul numeroaselor civilizatii si evenimente ale antichitatii. Nu pierde din vedere Castelul Sfantul Petru din preajma portului Bodrum, construit de catre Cruciatii Ioaniti din resturile Mausoleului din Halicarnas. In interiorul castelului se ajunge trecand prin sapte porti impodobite cu blazoane si inscriptii. Dincolo de curte se afla alei colorate intr-un anumit fel, pentru a ghida vizitatorii prin complexul de cladiri si expozitii speciale, organizate in interiorul castelului care, in alta ordine de idei, este iluminat mirific pe timp de noapte.
Si pentru ca esti in imediata apropiere a Marii Egee, o sa gasesti in Bodrum un inedit muzeu de arheologie subacvatica. Este recunoscut ca unul dintre cele mai bune din lume, expunerile includ comori de pe epava Seytan Deresi din golful Gokova, precum si cea mai bogata captura de obiecte miceniene care s-a gasit in afara Greciei. Cea mai interesanta dintre expozitii este cea a "epavei de sticla", o nava medievala gasita in portul Serce, restaurata meticulos de arheologi.
Magia distractiei
In Bodrum te vei hotari cu greu unde sa mananci - exista o retea impresionanta de restaurante. De asemenea, ai la dispozitie multe magazine unde poti negocia in voie, dar si plaje deosebite precum cele din Gumbet, o regiune plina de culoare si viata. Bodrum poate fi considerat un oras al noptilor albe, magia distractiei nocturne prelungindu-se cel mai adesea pana in zori.
Celebra discoteca Halicarnas, a doua ca marime din Europa, asezata undeva la capatul plajei, ofera nopti de neuitat amatorilor de distractii. O alta zona la fel de prestigioasa pentru plajele sale este si Bitez, situata in partea de sud a Bodrumului, la aproximativ doi kilometri de Gumbet. Plajele, de-a lungul carora cresc portocali si mandarini, sunt late si au un nisip exceptional, oferind astfel o atmosfera relaxanta si odihnitoare.
Cat ne costa
La Bodrum, tarifele sunt pentru toate buzunarele in conditiile in care hotelurile ofera, in marea majoritate, servicii de patru si cinci stele. Astfel, preturile pe noapte, de persoana, sunt cuprinse intre 60 si 250 de euro. Camerele sunt dotate cu baie proprie, uscator de par, telefon, tv satelit, seif, aer conditionat, mini bar, acces internet, balcon sau terasa. Pentru cei care prefera un pachet "all inclusive", tariful este de 400-750 de euro de persoana, sapte nopti de cazare.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: turkeystourism.com