Antena Căutare

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Dacă vizitezi nordul Moldovei, nu ar trebui să ratezi cele mai frumoase mănăstiri din această zonă, înconjurate de peisaje extraordinare. Iată care sunt cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina.

Dacă vizitezi nordul Moldovei, nu ar trebui să ratezi cele mai frumoase mănăstiri din această zonă, înconjurate de peisaje extraordinare. Iată care sunt cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina.

Bucovina este una din zonele țării încărcată de legende și istorie, devenind astfel muză pentru numeroși scriitori care i-au făcut cunoscute locurile. Această zonă a devenit faimoasă și pentru numeroasele lăcașuri de cult pe care le deține, unice în Europa datorită picturilor religioase deosebite. Bogăția spirituală a acestor locuri a dăinuit de-a lungul timpului, oamenii de-aici descoperind importanța unei legături armonioase cu divinitatea.

Opt dintre mănăstiri au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, devenind în timp celebre în toată lumea fiind vizitate anual de mii de turişti români şi străini. Au fost înscrise pe lista UNESCO bisericile mănăstirilor Voroneţ, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, „Sfântul Ioan cel nou” Suceava şi Probota.

Mănăstirile și bisericile din această zonă îmbină elemente gotice, bizantine și regionale, caracterizându-se printr-un stil moldovenesc specific. Frescele, realizate la inițiativa lui Petru Rareș, inițial pe pereții interiori și extinse apoi la exterior, impresionează prin accentul pus pe detalii și cromatica bogată. Unicitatea și valoarea lor artistica este dată de integrarea în peisajul rural a vestitelor culori albastru de Voroneț, roșu de Humor, verde de Sucevița și galben de Moldovița. Picturile murale din Moldova secolului al XVI-lea redau scene istorice și povesti biblice ale pământului și ale raiului.

Mănăstirile aveau și un important rol cultural. Aici se păstrau manuscrise vechi, cronici sau picturi. Totodată, ele erau și importante centre de alfabetizare, unde neștiutorii de carte învățau și limbile clasice, precum slavona, latina sau greaca veche.

Adevărate opere de artă, unice în întreaga lume pentru pictura exterioară cu pigmenţi rămaşi necunoscuţi specialiştilor de astăzi, mănăstirile din nordul Moldovei sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii moldoveneşti medievale. Iată care sunt cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina.

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina

Mănăstirea Putna

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Mănăstirea Putna este prima și cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare. De peste cinci veacuri, aceasta atrage credincioșii prin istoria și legendele sale. Mănăstirea este situată între Obcinele Bucovinei, intr-un loc pitoresc înconjurat de dealuri împădurite și de peisaje sălbatice.

Cu istorie prețioasă în spate și fiind refăcută în repetate rânduri, după cutremure, incendii și năvăliri străine, mănăstirea este un ansamblu arhitectural, îmbinând elementele moldovenești specifice cu cele bizantine, gotice și renascentiste. La interior, biserica este împodobită cu picturi viu colorate pe fondul foiței de aur, înfățișând chipuri de sfinți și scene biblice. Între acestea se evidențiază portretul domnitorului Ștefan cel Mare și cel al lui Daniil, sihastru căruia voievodul îi cerea adesea sfatul.

Mănăstirea Voroneț

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute biserici din România, devenind celebră prin frescele remarcabile zugrăvite în unica nuanță de albastru ca cel al cerului. Voroneț este situată la doar 4 km distanță de Gura Humorului.

Înălțată în 1488, biserica Voroneț și-a păstrat forma inițială nealterată. Turla rotunjită îi conferă elan spre cer, iar postamentul de piatră este semnul trăiniciei, al rădăcinilor strămoșești care au dăinuit peste veacuri. Arhitectura mănăstirii îmbină elemente gotice, bizantine și autohtone. Ea reprezintă expresia artistică a rafinamentului și credinței. Frescele exterioare, dominate de remarcabilul azuriu strălucitor, sunt ferite de ploaie datorită acoperișului modelat în formă de cort.

Longevitatea culorilor regăsite în această zonă se datorează migalei zugravilor, care au pictat zidurile când erau încă umede, împărțindu-și pereții în suprafețe mici.

Mănăstirea Moldovița

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Mănăstirea Moldovița este situată la 25 km de Câmpulung Moldovenesc, ascunsă printre crestele împădurite. În trecut, pe acest loc, pustnicii și-au întemeiat o bisericuță de lemn, iar în jurul ei s-au înălțat apoi chilii, formându-se astfel o colectivitate duhovnicească. Odată cu extinderea sihăstriei, biserica de lemn a fost înlocuită cu una de piatra, ale cărei ruine se mai văd și astăzi. În apropierea acestora s-a ridicat la începutul secolului al XVI-lea actuala mănăstire.

Moldovița este o adevărată bijuterie a artei moldovenești medievale, având picturile foarte bine conservate în timp ce se păstrează luminozitatea culorilor originale. Frescele împletesc influențele bizantine cu motivele tradiționale, redând scene biblice și istorice pe un fond predominant galben, care se armonizează perfect cu albastrul cerului și verdele ierbii.

Mănăstirea Sucevița

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Mănăstirea Sucevița se află într-un peisaj de basm, pe un drum de o frumusețe copleșitoare ce șerpuiește pe văi și culmi bogat împădurite. Aflată în incinta unui zid de piatră menit să o apere de năvălitori și flancată de cinci turnuri de pază întărite, mănăstirea este ctitoria fraților Movilă, familie de boieri și domnitori. Legendele locului indică faptul că pe acest loc se afla la începuturi o biserică de lemn. Mai târziu, pentru a-și răscumpăra păcatele, o femeie a adus cu carul ei tras de boi, timp de 30 de ani, piatra necesară actualei construcții.

Mănăstirea este considerată a fi ultimul lăcaș de cult din Moldova cu fațadele bisericii pictate, manifestare caracteristica domniilor lui Ștefan cel Mare și Petru Rareș. La Sucevița tradiția și inovația se împletesc într-un mod original în pictura exterioară, dominată de un verde de intensitatea smaraldului. În fresce sunt reprezentate narațiuni din Vechiul și Noul Testament, dar și atât de rar întâlnita “Scară a virtuților”.

Mănăstirea Pătrăuți

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

La Pătrăuți, în apropierea unei păduri, Ștefan cel Mare a ctitorit o biserică destinată să îngrijească soldații răniți în luptele din preajma Cetății de scaun de la Suceava. Deși a fost jefuit încă din secolul al XVI-lea, așezământul monahal elegant proporționat și îmbinând elemente bizantine, gotice și renascentiste a rezistat eroic de-a lungul timpului. Deosebit de expresive, picturile exterioare datează din perioade diferite, însă își păstrează remarcabila valoare artistica.

Mănăstirea Humor

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Această mănăstire este localizată la 5 km vest de Câmpulung Moldovenesc. Mănăstirea Humorului e situată pe coama unei coline pe râul cu același nume și e împrejmuită de pajiști și dealuri. Mănăstirea este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc.

Clădirea seamănă cu o citadelă în miniatură, având chiar un turn de veghe de sine stătător, înălțat de domnitorul Vasile Lupu, care a înconjurat biserica cu ziduri masive de piatra. Între picturile exterioare, în a căror scene predomina roșul, se remarcă “Arborele lui Ieseia”, care reface arborele genealogic al lui Iisus până la origini.

Mănăstirea Probota

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Mănăstirea Probota este prilejul ideal de a reflecta și de a se reculege pentru credincioși, o ocazie de a aprecia arhitectura și pictura așezămintelor religioase. Aceasta a fost construită pe ruinele unei construcții mai vechi. Ea se distinge prin bolta pictată, amintind de Capela Sixtină de la Vatican. Bucurându-se de o atenție extraordinară din partea lui Petru Rareș, mănăstirea adăpostește mormântul acestuia și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei. În curtea liniștită cu trandafiri și mer, biserica semeață de la Probota te înseamnă să admiri bogăția artistică și s-o descoperi pe cea spirituală.

Mănăstirea Arbore

Cele mai frumoase 8 mănăstiri din Bucovina pe care să le vezi în vacanța de vară. Foto

Mănăstirea Arbore e situată chiar în inima satului omonim. Aceasta e împrejmuită cu gard de lemn și are o curte simplă. Fiind o ctitorie boiereasca, aceasta este construită din cărămidă și nu are turle, însa uimește prin stilizare. Arcadele joase și arcele moldovenești îi conferă proporții echilibrate, iar în interior se păstrează cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Moldova, chivotul de mormânt al hatmanului Luca Arbore, ctitorul bisericii.

Frescele din interior se remarca prin arta portretului, înfățișând membrii familiei lui Luca Arbore. Icoanele au nimburile aurite, semn al bogăției reprezentanților feudalității, chiar în acea perioadă de conflicte permanente cu Poarta otomană. În picturile exterioare e prezent pigmentul albastru, atât de apreciat la Voroneț, oferind acestora o nota fermecătoare și continuitatea spre cer.

Citește și:

Obiective turistice în Brașov și împrejurimi. 15 locuri minunate de vizitat

Obiective turistice în Sibiu. 12 locuri pe care merită le vezi

Sursă foto: miscareaderezistenta.ro, radioromaniacultural.ro, stirilekanald.ro, ro.wikipedia.org, doxologia.ro, popasuldomnesc.ro, lumeasatului.ro

Sursă de informare: dicoverbucovina.info, romaniatravaelguide.com

11 obiective turistice în Mangalia și pe litoralul românesc pe care să nu le ratezi... 9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x