- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Insa inainte de a scoate banii din buzunar pentru a achizitiona un anumit produs, turistii trebuie sa stie mai multe secrete. Asta si pentru a mai economisi din bani dar si pentru a nu-i jigni pe vanatorii care apartin unei alte culturi, diferita de cea occidentala.
Trebuie invatate cateva cuvinte in limba locala
Daca un turist il va salut pe un comerciant in limba acestuia, sau va stii sa intrebe lucruri minime, de genul "cat costa", atunci automat va capata o imagine pozitiva in ochii acestuia. Si un avantaj apoi la negocierea pretului cerut.
Trebuie discutat cu vanzatorul
E bine sa existe un dialog, chiar banal, in momentul negocierii cu un vanzator. Trebuie intrebate simple lucuri despre produsul in sine, trebuie intrebate lucruri banale despre viata acestuia, astfel incat vanzatorul sa se obisnuiasca cu cel care vrea sa cumpere si sa se familiarizeze cu stilul acestuia, dar si cu faptul ca se declara interesat si cald in abordare.
Trebuie ghicit sau dibuit pretul corect
Daca te afli in Asia si faci shopping, de exemplu, in Bangkok sau in Shanghai, e bine sa stii ca un produs electronic pe care ai pus ochii nu are de ce sa aiba un pret doar cu 10-15% mai ieftin decat stii ca este in tara ta. In Asia produsele calatoresc putin, iar petul final nu are inclus in el costul transportului, unul nesemnifcativ. Asa ca cere discounturi mai mari sau cauta produse care sunt cu pana la 40-50% mai ieftine decat cele din tara ta de origine.
E bine sa intrebi si la receptia hotelului in care stai despre preturile din pietele din oras si sa ceri sfaturi sau secrete.
Trebuie scoase in evidenta problemele unui produs
Daca un produs merita a fi cumparat, dar are anumite defecte de executie neimportante, scoate totusi in evidenta acest aspect, fiindca vanzatorul mereu, dar mereu va incerca sa arate ca produsul sau este perfect.
Trebuie plecat mai departe
Este un sfat pe care-l stiu si vanzatorii, dar pe care nu-l pot evita in contactul cu cumparatorii. Daca esti nemultumit de pretul cerut si negocierea pretului nu ti-a adus nimic bun, atunci pleaca de langa vanzator, spre alte tarabe. In cele mai multe cazuri insa acesta te va chema inapoi si-ti va oferi un discount. Te va injura in gand, insa tu vei obtine, pana la urma, pretul dorit.
Daca vei tine cont de aceste sfaturi, sunt sanse sa pleci fericit de la piata locala. Nu uita insa sa verifici mereu calitatea produsului gata achizitionat, si sa fii cu ochii pe el, pentru ca nu cumva, intr-o miscare rapida, vanzatorul sa incerce sa ti-l schimbe, cand il ambaleaza, cu unul de mai proasta calitate.
Florenta, bijuteria de pe raul Arno... Afla pericolele din paradisul turistic al Insulelor Caraibe!...