- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Insula marcheaza granita dintre Europa si Africa. Nordul este mai populat, aici fiind ridicate orasele, iar sudul, stancos, adaposteste o populatie mai putin numeroasa. Africanii au fost primii locuitori, ei au populat acest loc in mileniul al VI-lea i.H, iar nasterea civilizatiei minoane este strans legata de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica in milenilul al III-lea i.H.
Datorita lor au aparut statele-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Cretanii nu si-au inconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca in acea vreme era pace si, probabil, flota militara stapanea imprejurimile.
Natura a avut insa alte planuri cu aceasta insula. Eruptia vulcanului din Santorini, in 1450 i.H., a stopat dezvoltarea civilizatiei. 300 de ani mai tarziu, dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Insula a fost cucerita, pe rand, de romani si fenicieni. In secolul IX d.H., Creta a fost subjugata de arabi, cei care au intemeiat Handak, actualul Heraklion. Au urmat apoi venetienii, care au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi in celelalte orase.
Mit si realitate
Heraklion este cel mai mare oras al insulei si principala cale de acces pentru turisti. Odata ajuns acolo, vei fi luat de valul de vizitatori care merg catre cele doua piete principale, Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. Prima gazduieste renumita Fantana a leilor - locatia este un fel de „kilometrul zero", loc de unde poti ajunge catre toate punctele de interes. Indreapta-te apoi catre Palatul Knossos, cea mai mare constructie din perioada minoniana. O vizita la acest palat este fascinanta - labirintul de pasaje, des intrerupte si in ruine, pare ca se misca si se schimba chiar cand mergi prin el, dandu-ti senzatia ca nu vei mai gasi calea de intoarcere. Dar asta este mult mai bine decat sa te intalnesti cu locuitorul legendar al labirintului, jumatate om, jumatate taur - Minotaurul.
Iti mai recomand sa vizitezi Chania, cel mai mare oras de pe coasta vestica a Cretei, cu minunate cladiri construite in stil venetian sau turcesc, cu portul de-a lungul caruia se intind taverne si terase pline de viata. Peisajul abunda de vegetatie, plantatiile de maslini si portocali se intalnesc peste tot, apele cristaline si plajele aurii, cafenelele, barurile, toate acestea fac din Creta un colt de rai.
Cat ne costa
Tariful pentru un sejur de 7 nopti incepe de la 304 euro pe camera cu mic dejun inclus, la hotel de doua stele si creste in functie de clasificarea hotelurilor pana la 469-2.700 euro in regim de demipensiune sau all inclusive.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: citypictures.net