Izvoarele termale si locatia sa pe raul Tepla a atras de cativa ani turistii straini, dar si localnicii.
Ce poti vedea si face
Karlovy Vary este locul pentru cei care vor sa faca tratament pentru anumite probleme de sanatate, sau pentru cei care vor pur si simplu sa se relaxeze si sa isi incarce bateriile. Pentru cei din prima categorie, hotelurile cu spa au si doctori care pot recomanda tratamentul adecvat - in general se recomanda 10 zile.
In centrul orasului se gasesc patru fantani de unde se poate bea apa, iar arhitectura din zona variaza de la pavilioane din lemn, la coloane in stil grecesc.
In zona centrului vechi, printre magazinele cu bijuterii, se gaseste o cafenea vieneza cu fresce impresionante. De altfel aici si-a serbat ziua Yuri Gagarin, primul om care a ajuns in spatiu.
Un pub care merita vizitat este si Ventura, un punct popular printre localnici, unde te poti bucura de o supa de ciuperci, gnocchi cu branza topita si bere Pilsen pentru numai 5 euro.
La cina, incearca Embassy, un restaurant care se gaseste intr-un hotel baroc ce are o lista impresionanta de vinuri locale si unde se servesc mancaruri din zona Europei de est si centrale, cum ar fi maruntaie de porc la grill si gulas picant.
Plzen (Pilsen)
Este practic sfantul potir al bautorilor de bere, aici fiind locul unde a fost produsa prima bere, in 1842. Centrul orasului este plin de vechi abatoare si macelarii gotice transformate in galerii de arta. In piata din apropiere se gaseste catedrala St. Bartolomeu si primaria impresionanta, renascentista.
Ce poti vizita
Fabrica de bere este deschisa zilnic intre ora 10.30 dimineata si 4.15 p.m., iar cel mai ieftin tur este de aproape 4 euro de persoana. Arcada de la intrare, dar si hornurile din caramida, reprezinta o marturie a originilor acestei constructii din secolul 19, dar si a mostenirii industriale a orasului. Interiorul ei este insa foarte modern.
Printre atractiile orasului se gaseste si sinagoga Velka, a doua cea mai mare din Europa. Ea impresioneaza prin simetria sa, cu doua domuri gemene si steaua lui David ca si piesa centrala, construita in caramida rosie. Cand sinagoga a fost ridicata, in anul 1888, Plzen avea o populatie evreiasca de aproape 4,000 de locuitori, azi are abia 30, iar cladirea este folosita in principal pentru concerte.
Ca orice alt oras din Cehia, Plzen are numeroase puburi si restaurante unde se servesc mancaruri traditionale pe baza de carne. In preajma fabricii de bere se gaseste un local unde halbe de jumatate de litru se servesc alaturi de tartar de vita, de cele mai multe ori acompaniat de paine prajita cu mustar si galbenus de ou.
Foto: uratrip.com, boston.cz, prague-airport-transfers.co.uk