Pana in prezent, a fost finalizata doar constructia Institutului de Stiinta si Tehnologie, unde s-au instalat deja o suta de studenti.
"Numarul total al studentilor nostri este de 170, pana la 175. Dintre acestia, o suta sunt deja aici si locuiesc in campus", a precizat Fred Moavenzadeh, presedintele institutului, citat de AFP.
Vazut de departe, campusul seamana cu o structura rosiatica ce se ridica in mijlocul desertului, insa, de aproape, detaliile sunt impresionante. Acoperisul bibliotecii are forma de dom si este acoperit de panouri solare, iar fatada este formata din ferestre.
"Toate ferestrele sunt tratate in asa fel incat sa impiedice lumina solara sa intre in interior", fapt ce ajuta la mentinerea unui climat racoros in interiorul cladirii, a explicat Hamza Kazim, vicepresedintele institutului.
Studentii stau in mai multe cladiri rosiatice dispuse in forma de arc in jurul campusului, mai exact in dormitoare echipate cu panouri solare si balcoane umbrite de fatade lucrate cu multa migala in stilul arhitectural islamic.
Izolatia peretilor este asigurata de straturi mari de cauciuc, care resping razele soarelui si atenueaza efectul acestora.
"Aleile umbroase si strazile inguste reduc luminozitatea soarelui", a subliniat Kazim, adaugand ca orientarea strazilor este destinata sa reduca efectul vanturilor calde.
Masdar, care in araba inseamna "origine", va reprezenta "bancul de proba" al cercetatorilor din cadrul institutului, fiind partenerul prestigiosului Massachusetts Institute of Technology (MIT)
Studentii campusului din Masdar vor fi incurajati sa isi petreaca jumatate din timp studiind in laboratoarele de cercetare si toti vor primi burse.
"Secolul XXI se va orienta catre mediu", in timp ce precedentul s-a concentrat pe industrie, iar secolul XIX a fost dedicat agriculturii, a reamintit Moavenzadeh.
"Tocmai de aceea, cercetarile noastre vor viza chestiunile legate de schimbarile climatice si tehnologiile verzi", a punctat acesta.
Avand rezerve de petrol de 98,2 miliarde de barili, echivalentul a 95% din cele pe care le detin Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi se ocupa atat de dezvoltarea energiilor regenerabile, cat si a celor pe baza de combustibili.
Sursa: Intact News
Foto: www.astroman.com.pl/www.treehugger.com