Antena Căutare

FOTO! Pamukkale, opera desavarsita a naturii

Pamukkale este locul unde istoria antica si darnicia naturii au creat un tinut magic. Sub mangaierea continua a brizei, oamenii vin aici sa caute remedii pentru diferite afectiuni Pamukkale ("castel de bumbaci, in limba turca), situat in partea de vest a Turciei, este de fapt fostul oras antic Hierapolis.

Acesta a fost fondat in anul 190 i.H de Eumen II, regele Bergamei, insa cea mai infloritoare perioada o cunoaste sub ocupatia romana. Din pacate, viata orasului a fost destul de scurta si acest lucru nu a fost cauzat de razboaie, ci de fenomene naturale devastatoare.

Ingropati in propriile traditii

Un lung sir de cutremure a facut ca Hierapolis sa fie ravasit, iar ultimul seism, care a avut loc in 1219, a distrus complet orasul. Atunci au pierit multi dintre locuitorii si vizitatorii sai. Marturii ale acestui dezastru le poti vedea in Necropolis, cel mai mare cimitir al Asiei Minor, unde oamenii au fost ingropati dupa propriile traditii.

In acest loc ai ocazia sa vezi sarcofage din marmura sculptata, urne de incinerare, gropi, tumuli sau morminte in forma de casa.

De un deosebit interes se bucura mormantul apostolului Filip, care si-a petrecut aici ultimii ani din viata. Acesta se afla pe un deal in afara orasului.

2011/08/31//364245-pamukkale_tour_02.jpg
Oras antic, extrem de bine conservat, Pamukkale abunda in vestigii de tot felul. Astazi poti admira Teatrul Roman, ridicat din blocuri mari de marmura, Poarta Bizantina, construita in onoarea Imparatului Hadrian, Templul lui Apollo, Drumul de Marmura, Termele romane, Arcul lui Domitian sau Biserica Bizantina. Din zidurile care inconjurau odinioara orasul mai poti admira doar temelia. Tot aici se afla cea mai originala piscina din Turcia - Piscina Cleopatrei!

Izvoare calde si piscine naturale

Terasele de calcar, unice in lume, au aparut in urma unui fenomen desfasurat pe parcursul a mii de ani, perioada in care calcarul din izvoarele termale s-a depus, rezultatul fiind absolut spectaculos. Acest loc, in care visul se impleteste cu realitatea, i-a determinat pe romani sa construiasca Hierapolisul, oras ale carei vestigii le poti vedea si azi.

2011/08/31//364244-pamukkale-98.jpg
Platourile inundate de ape azurii (a caror temperatura variaza intre 35 si 37 de grade), presarate pe alocuri cu mici cascade, au fost folosite de-a lungul timpului pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, asterosclerozelor, dereglarilor de tensiune, sistemului nervos, precum si a afectiunilor dermatologice, oftalmologice sau rahitismului.

Una dintre legendele locale spune ca o fecioara care nu-si putea gasi un sot din cauza ca nu era deloc frumoasa s-a hotarat sa se sinucida. Zis si facut, numai ca in fundul grotei in care ea s-a aruncat se afla un izvor miraculos care a salvat-o. Apele nu doar ca i-au salvat viata, dar, atingandu-i pielea, au transformat-o intr-o fata de o rara frumusete.

Foto: flickr.com/ www.turkeyholidaytours.com
Citeste si Revista Felicia!

Festivalul Peninsula – un punct de reper pe harta turistica a Romaniei... VIDEO! Mostenirea regala din Balcic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x