Culorile au, fiecare in parte, semnificatia si rolul lor in viata noastra de zi cu zi. Unul dintre cele mai vesele orase din lume se afla in Mexic, ascuns intre coamele unor munti. Se numeste Guanajuato si, de la o anumita altitudine, pare o paleta de culori uriasa pe care o foloseste parca un pictor nevazut.
A fost ridicat ca si colonie de mineri in anul 1554, devenind in foarte scurt timp cea mai bogata zona populata de pe aceste meleaguri. In secolul al XVI-lea, au inceput sa apara frumoase haciendas si cladiri coloniale de foarte bun gust.
La Willemstad, in Antilele Olandeze, o localitate scaldata de apele Marii Caraibelor, arhitectii au respectat intrutotul stilul constructiilor coloniale scandinave. Cel mai atragator „punct" se afla in centrul istoric, format, de fapt, din doua cartiere nici prea mari, nici prea mici. In Punda, cel mai vechi cartier al orasului, construit in anul 1634, se gasesc nu numai magazine, ci si cladirile guvernamentale, iar in Otrobanda - blocuri si case. Culorile acestor constructii sunt atat de vii si de vesele, incat Willemstad atrage turistii fix ca un magnet.
Un alt port care seamana cu un oras construit din piese Lego se afla in Chile. In Valparaiso pentru vopsirea fatadelor caselor s-au folosit, cu precadere culori de toamna in nuante deschise. Vopselurile nu au fost special concepute pentru astfel de lucrari. Ele au provenit de la „maclavaisurile" cu care erau „pictate" vapoarele care andocau in acest port pentru a fi reparate si/sau reconditionate.
Si statul Peru are mandria lui. In Capitala tarii, Lima, se gaseste una dintre cele mai colorate periferii din lume locuita de muncitori. Oamenii au simtit nevoia intr-o buna zi sa-si inveseleasca viata, vopsindu-si casele darapanate intr-o paleta multicolora, dar prafoasa. Centrul Limei, care difera izbitor de aceste periferii, adaposteste cladiri moderne vopsite in nunate metalizate si construite in stil baroc, francez neoclasic si art nouveau.
Mult mai la nord, in Canada, populatia din St. John's din Peninsula Avalon a optat pentru culori calde si stridente, predominante fiind orange-ul si nuantele sale. Mult mai aproape de noi, in „Cizma", pe o stanca dezgolita, chiar pe riviera italiana, oraselul Manarola atrage atentia tuturor celor care trec pe aici intamplator sau care vin in scop turistic.
Nu este singura astfel de atractie de pe continent. Asemenea Manarolei este si orasul polonez Wroclaw, a carei piata centrala a fost construita in secolul al XII-lea. Doua sute de ani mai tarziu au inceput sa apara cladiri in stil gothic, care astazi sunt colorate in culori de toamna. Palete multicolore pot fi zarite si in Olanda - la Utrecht - si in Suedia - la Stockholm.
In India predomina orasele unicolore sau bicolore, cum sunt, de pilda, Jodhpur-ul si Jaipurul. Primul este cunoscut in lumea-ntreaga ca „Orasul albastru", iar denumirea provine de la casele si cladirile sale cu ziduri albastre, in timp ce contrastul cu imprejurimile este uluitor.
Fortareata de la Jodhpur a fost cladita chiar in mijlocul desertului Thar, iar culoarea aleasa pentru acoperirea fatadelor palatelor, forturilor, templelor si locuintelor se spune ca ar avea legatura cu o anumita casta. In ceea ce priveste Jaipurul, culoarea predominanta este rosul, in special nuanta sa deschisa. „Orasul roz", cum mai este supranumit, Jaipur serveste drept capitala a statului Rajastan, o regiune preponderenta desertica. Folosindu-se de resursele oferite de „mama-natura", locuitorii acestei urbe au construit, cu ajutorul pietrei de nisip, constructii fastuoase, dar si case de locuit cu un nivel sau doua. Cele mai spectaculoase momente pentru un occidental se petrec in timpul festivalurilor, cand elefantii, camilele si vacile „invadeaza" strazile orasului.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: sticksandstoneslive.com
VIDEO! Sarbatoarea vinului in Valea Calugareasca... Afla topul muzeelor cu cele mai scumpe bilete, dar si al celor gratuite...