Multi dintre japonezi se duc macar o data in viata in Hokkaido, locul unde se pot contopi plenat cu natura. Japonia are, la fel ca si Romania, o clima temperata, cu patru anotimpuri.
Desigur, exista si diferente de umiditate si de temperatura, date de conditiile geografice aparte. Hokkaido, fiind in nord, are o clima temperata racoroasa tot timpul anului, cu o umiditate scazuta fata de restul Japoniei. Aceasta clima permite o foarte mare diversitate a plantelor si animalelor.
NATURA, UN HAIKU REPETAT
Hokkaido are toate conditiile sa se poata numi o minunatie a naturii: aer curat, cer albastru, flori colorate, rauri vesele, cascade si lacuri, dealuri ce se onduleaza in zare, vulcani, munti maiestuosi.
Natura difera de la loc la loc si de la anotimp la anotimp si doar in cateva zile calatorul poate vedea multe fete ale ei. Nu numai spatiul larg si campiile intinse va vor atrage privirea, dar si dealurile decorate cu pajisti de flori colorate va vor face sa simtiti ca timpul s-a oprit in loc de secole.
Iar ceata dimineatii, ca un voal ce acopera totul, ori apusul soarelui pe malul marii va vor lua rasuflarea. Natura te rasfata in Hokkaido si nici un peisaj nu lipseste.
De la anotimp la anotimp, Hokkaido isi schimba fata. Primavara incep sa apara flori de toate felurile si culorile, iar in aprilie infloreste si renumitul sakura - ciresul japonez. Tot primavara, o multime de animale se trezesc din hibernare si isi reincep activitatile.
Vara flora se desfasoara in fata ochilor nostri in toata puterea ei, dar anotimpul cald aduce si alte atractii, precum rafting pe rauri, parapanta pe dealuri sau ski nautic la mare.
Toamna incep sa apara foarte multe dintre mancarurile de sezon iar culorile care imbraca muntii devin ametitoare.
Iarna zapada acopera tot ce poti vedea cu ochii, creand un spectacol alb. Skiul si snowboardingul sunt sporturi care se practica adesea in Hokkaido, dar exista si atractii mai speciale, precum o calatorie pe navele spargatoare de gheata sau o plimbare cu "banana" pe lacul inghetat.
In 2005, Shiretoko, o zona a insulei, a fost integrata in Patrimoniul Natural Mondial, demonstrand ca natura din Hokkaido este una cu adevarat spectaculoasa. De asemenea, lacul Toya si vulcanul Utsu, aflate in inima insulei, au fost integrate in complexul de parcuri nationale, adapostind privelisti spectaculoase si animale protejate, precum cocorul rosu japonez, declarat monument al naturii.
MARELE ORAS SAPPORO
Natura nu este singurul lucru care atrage la Hokkaido. O alta mare atractie turistica este si cel mai mare oras al insulei, Sapporo.
Desi o metropola moderna, al doilea oras ca marime din Japonia, este conceput in asa fel incat natura sa se imbine perfect cu betonul orasului. Veti fi surprinsi si impresionati de cultura sa moderna, dar si de felul in care traditiile vechi de secole se pastreaza.
AINU, INTALNIRE CU STRABUNII
Hokkaido are o cultura si o traditie care supravietuiesc de milenii. Populatia Ainu, una dintre cele mai vechi populatii ale lumii si indigenii insulelor japoneze, traieste si isi duce inca traditia mai departe in aceasta insula.
Ainu elogiaza natura si au chiar si astazi practici si credinte legate de puterea acesteia. Cultura si traditia lor se transmit de la generatie la generatie si este una dintre putinele populatii stravechi ale lumii care s-a pastrat in forma sa veche. Daca ii veti vedea pe Ainu, cu siguranta veti simti spiritul naturii.
Desi Hokkaido gazduieste traditii vechi de milenii, dupa ce in secolul al XV-lea aici au inceput sa migreze si populatii de pe continet si dupa ce, mai apoi, Japonia s-a deschis mai mult europenilor si culturii vestice, Hokkaido a inceput sa imprumute si ea de la acesti nou-veniti.
Peste tot veti gasi influente de acest gen, in special in arhitectura sau design, facand din insula un loc al comuniunii vest-est.
CAT COSTA?
Din pacate, sejururile si circuitele organizate de agentiile turistice romanesti nu sunt prea dese. De obicei, se organizeaza iarna si in aprilie, in perioada infloririi ciresului japonez.
Sporadic insa exista si oferte in celelalte perioade ale anului, iar pretul pentru o calatorie de 8 zile se ridica, indeobste, la 3500-4000 de euro, incluzand cazare, o parte dintre mese, calatoriile interne cu trenul (in cadrul unui program dinainte stabilit), asistenta turistica (ghidaj), o parte dintre intrarile la muzee si alte obiective turistice.
Daca va planificati o calatorie in Japonia, in grup organizat, ar trebui sa mai luati in calcul pretul biletului de avion, al taxelor de aeroport si al transferurilor, al excursiilor optionale si, bineinteles, sa nu uitati de banii de buzunar si de cei pentru suveniruri.
O calatorie in Japonia, asadar, nu este deloc ieftina, insa contactul nemijlocit cu aceasta lume fabuloasa merita intreg efortul.
Citeste jurnalul.ro
Jurnal de Sicilia 3: Peste si fructe de mare... Manhattan de Panama...