Căutare Live

Imprejurimile Muntelui Athos - farmec si necunoscut

Al treilea brat (unii ii spun „deget") al peninsulei grecesti Halkidiki, adapost de peste 1.000 de ani al calugarilor ortodocsi are, in afara frontierei naturale de la Marea Egee, o granita terestra, la nord; o granita care separa doua lumi.

Frontiera, marcata cu gard de sarma ghimpata si pazita de un pichet de politisti (foto - sus si mijloc) nu poate fi trecuta de nimeni, intrucat accesul pe Athos, republica monahala autonoma, se face exclusiv pe cale maritima.

Ultima localitate inainte de aceasta granita este Ouranoupolis, oras port de o mare frumusete a carui viata trepidanta contrasteaza, mai ales in sezonul estival, cu traiul in rugaciune al calugarilor atoniti.

Plina de culoare si de farmec medieval, la fel de cosmopolita ca Saint-Tropez si la fel de accesibila ca oricare alta statiune maritima din Halkidiki, localitatea n-a fost dintotdeauna ca acum. Traind, secole de-a randul numai din relatia cu Athosul, unde localnicii gaseau de lucru si faceau comert, Ouranoupolis s-a deschis catre lumea moderna abia la mijlocul secolului trecut, cand, in 1959, s-a construit primul drum de masina si primul hotel.

Populat in special cu greci repatriati din Turcia, in 1923, orasul are un trecut ascuns sub valurile Marii Egee, care spala fatada unei cetati antice neexplorate, sau intre zidurile fostei Manastiri Zygos, din imediata apropiere.

La Zygos (balanta, in limba greaca - n.n.), parte integranta a complexului monahal atonit medieval compus din 20 de manastiri, schituri si sihastrii, dar separat azi prin granita celor doua lumi, s-a pastrat, aproape intact, arhetipul locasului monastic de la inceputul primului mileniu; ea are avantajul ca poate fi studiata, „in situ", chiar si de femeile-arheolog, oprite sa paseasca pe teritoriul republicii athonite.

O vizita la Manastirea Zygos (foto - jos) asezata peste drum de borna granicerilor ne poate reintoarce, aievea, in vremurile Sf. Athanasie, fondatorul monahismului cenobitic din Athos.

La capatul vizitei, refacem drumul inapoi, un kilometru, la Ouranoupolis, oras protejat de doua din cele noua muze ale mitologiei grecesti, Urania, dar si de zeita frumusetii, Afrodita. Si aici aventura cunoasterii merge mai departe, fie spre nord, la Stagyra, unde a trait Aristotel, fie spre sud, la Kareia, in Athos, locul unde multi credinciosi ortodocsi cred ca il pot atinge pe Dumnezeu.


sursa: Jurnalul National

foto: rolfgross.dreamhosters.com

VIDEO! Luna de miere de vis: Au calatorit in jurul lumii... Praia do Comercio - bijuteria Lisabonei...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri