Antena Căutare

Insula Pastelui - istoria fascinanta a unui loc misterios

Sosirea pe aeroportul MATAVERI din Insula Pastelui (dupa vreo cinci ore de zbor) a marcat primul punct important al traseului Expeditiei RAPAPATATIERRA 2011, mai ales ca acestui loc mirific si inca plin de mistere i-am rezervat patru zile. Mult prea putin pentru cat ar merita aceasta insula mica (118 km2), foarte izolata, situata la 3.760 km vest de coastele Americii de Sud, mai precis de tarmul statului Chile, caruia ii apartine.

Paza militarizata, controlul foarte riguros al actelor sau cei trei ofiteri care isi plimbau printre noi, cei proaspat sositi de la Lima (Peru) cainii dresati care ne adulmecau non-stop (ulterior, am vazut pe coasta o baza a marinei militare si a politiei militare, aici existand si baze de antrenament pentru trupele terestre chiliene), m-a facut sa ma intreb daca Insula Pastelui nu inseamna ceva mai mult decat o superba si exclusivista (va voi vorbi si despre preturile foarte mari si despre «viata» foarte scumpa de aici) destinatie turistica unde aterizeaza si decoleaza in medie trei-patru avioane pe zi...

Astfel, aveam sa aflu ca aici se afla una dintre cele mai lungi piste de aterizare (are aproape 4 km si porneste practic direct din mare!), pista folosita de multe ori de NASA. La 30 iulie 2007, o reforma constitutionala a atribuit Insulei Pastelui si insulei Juan Fernández (cunoscuta si sub numele de insula lui Robinson Crusoe) statutul de "teritorii speciale" ale statului Chile.

Numele "Insula Pastelui" (in spaniola "Isla de Pascua") - obiectul si subiectul expeditiei «Aku-Aku», organizate de exploratorul norvegian Thor Heyerdhal pe care continuam sa-l urmam, a fost dat de catre exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul european care a descoperit insula in duminica Pastelui din 1722 pe cand cauta o alta insula (Insula lui Davis).

Una dintre cele mai izolate insule locuite din lume, are forma triunghiulara si este de origine vulcanica, constand de fapt dintr-o ingemanare de conuri vulcanice, cel mai mare fiind Rano Aroi (618 m altitudine). Concentreaza un mare numar de enigme, printre care: MOAII - "uriasele statui monolite" (avand intre 5 si 12 m inaltime si de la cateva la peste 20 de tone greutate, reprezentand pasari, pesti si, mai ales, figuri omenesti), cele 300 de "mormintele AHU" (acoperite cu platforme, datand dintr-o epoca foarte indepartata), "tablitele cu scrierea rongo-rongo" (singura scriere gasita pana acum in puzderia de insule care formeaza Polinezia) si insula ca "rest al continentului disparut Pacifida".

Articolul continuă după reclamă

Parcul national Rapa-Niu cu satul ceremonial Orongo unde afli totul despre fascinanta legenda a Omului Pasare, vulcanul Ranu Kau, scurta calatorie pe mare unde poti admira cele trei insulite Motu Hui, motu Iti su Motu Kao Kao, marturiile influentei arhitecturii preincase de la Ahu Vinapu si nu in ultimul rand vizitarea platformelor restaurate de la Ahus Vaihu si Akahanga unde se presupune ca a fost inmormantat faimosul rege Hotu Matua (avea parut rosu!), cei 15 MOAI restaurati de la Ahu Tangariki (acestia sunt cele mai fotografiate "vedete" ale Insulei Pastelui) sau coplesitorul peisaj al pantelor vulcanului Rano Raraku unde sunt imprestiate sute de statui culcate, ingropate sau in picioare, reprezinta locuri unde istoria se scrie din vremuri imemoriale.

Cum e sa fii Buricul Pamantului

Oricine ajunge in Insula Pastelui se poate considera un norocos, dar mai ales un privilegiat din toate punctele de vedere. In primul rand pentru sansa de a se afla intr-un loc al legendelor, al misterelor nici macar acum elucidate si al povestilor uimitoare cu "moai", cu regele Hotu Motua, cu exploratori si aventurieri atrasi ca un magnet de cea mai izolata insula, un loc al divergentelor pe seama existentei aici a Pacifidei sau Tarii Mu, asa cum se numea cu mii de ani in urma.

De exemplu, cum se poate explica legenda de la Ahu Akivi unde se afla perfect aliniati cei 7 moai aflati chiar in mijlocul Insulei si despre care se spune ca reprezinta 7 trimisi ai Regelui Hotu Motua?! Sau, cum se poate explica modalitatea de transport a celebrelor "Pukaos", faimoasele "palarii" rosii pe care majoritatea statuilor moai le poarta mandre, palarii - considerate de unii ca reprezentand pieptanatura vechilor bastiansi si care cantaresc in medie, fiecare, 2 tone?!

Insusi Pierre Loti, ofiter de marina si scriitor de origine franceza, care a vizitat aceste locuri, nota in 1872: "Coafurile lor se aseamana cu niste turbane (...)sunt facute din lava diferita si au culoarea rosu-sangeriu. Sunt ca niste pietre de moara despre care nu stiu zau, cum au fost transportate (...)Cred ca Insula s-a descompus in conditiile unei mizerii din care nu mai exista scapare"....

Dupa ce erau sculptate (sau mai bine zis construite) din piatra si lava rosie de la Puna Pau, acestea erau transportate pe o distanta de cate fix 12 kilometri pana la «Ahu Tangariki», respectiv «Ahu Te Pinto Kura», cunoscut drept "Buricul Pamantului". O piatra rotunda ca un ou, cu proprietati magnetice (acul oricarei busole o ia imediat razna in apropierea ei), inconjurata de alte patru "oua" mai mici reprezinta una dintre atractiile ale Insulei Pastelui unde totul se invarte in jurul sexualitatii si procreeriii.

Incepand cu etimologia cuvantului «moai» care inseamna «falus» in limba Rapa Nui. «Buricul Pamantului» are proprietati miraculoase: se spune ca este suficient sa-ti tii mainile deasupra «pietrei-ou» foarte fierbinte (firesc, pentru ca nici in desertul Sahara nu am simtit un Soare mai arzator ca in Insula Pastelui !), pentru ca orice problema de natura sexuala sa se rezolve. Asa o fi...

Mare parte a istoriei Insulei Pastelui s-a tesut in jurul fertilitatii: casele populatiei Rapa-Nui in care nu aveai voie decat sa dormi (toate celellate «activitati» se desfasurau in aer liber!) aveau intrarea foarte ingusta, in forma de vulva. Capul statuilor «moai» era femeia, gatul fiind reprezentat de barbat. Fertilitatii i se acorda si astazi o mare importanta. Intr-o familie Rapa Nui, este ceva obisnuit sa existe minimum 3-5 copii. Exista acum pe insula si doua «mame eroine» - una cu 17 copii, iar cealalata cu 23 de copii. La numai 26 de ani, ghida noastra - Karen Rapu Riroroko avea deja 3 copii.

Cert este ca oricine ajunge in acest loc, se poate considera fara rezerve «Buricul Pamantului»! Locuitorii Rapa Nui cunosc exact valoarea Insulei lor! Cand pe 30 iulie 2007 a fost atribuit Insulei Pastelui statutul de "teritoriu special" al statului Chile, reprezentantul acestora, care tinea intr-un pumn pamant si in celalalt iarba, s-a adresat omologului sau chilian: "Sa nu uitati, prin acest pact, noi venim cu pamantul, iar voi, cu iarba!".

Un lucru este sigur: viata pe Insulei Pastelui este foarte, foarte scumpa, mai ales pentru turisti. Si localnicii platesc mult pentru mancare, bautura si servicii, dar au un avantaj: nu platesc taxe pentru nimic, nici pentru case, nici penrtu pamant, afaceri sau masini... O sticla mica de apa costa 3 USD, berea locala - "Mahina", costa echivalentul a 5 USD (moneda locala este pesos-ul chilian, dar se poate plati direct in moneda americana), iar de aici preturile cresc proportional si...ametitor.

Trebuie sa ai mari abilitati de negociere in ceea ce priveste achizitionarea de suveniruri precum statuetele "moai", tablitele stilizate cu scrierea "rongo-rongo" si orice are imprimat cuvantul "Rapa-Nui". Interesant si mai ales amuzant este faptul ca vanzatorii au un argument forte pentru care nu ar lasa din pret: "Imi pare rau, dar intre timp a scazut dolarul!"....

Un pranz obisnuit - fara excese culinare si bahice (vinurile chilene sunt "vedete" incontestabile!) porneste de la 40 USD, la fel ca un clasic "boat-trip cu balaceala si snorcheling" pe langa cele trei insulite Motu Hui, Motu Iti si Motu Kao Kao. Vreti mai mult?! O plimbare pe cal (ce-i drept, cam costeliv, pentru ca Insula Pastelui este lipsita de vegetatie), costa 60 de USD, iar o sedinta de scufundare aproape 200 USD.

Remarcabil este faptul ca dai banii fara sa clipesti, parca esti vrajit de tot ceea ce vezi si ceea ce ti se intampla intr-un loc unde vii cu credinta si convingerea ca il vizitezi pentru ultima data. Dar merita! Linistea si impacarea cu sine te coplesesc imediat, acel "dolce farniente" te cuprinde pe nesimtite, iar in final ajungi sa te crezi de-al locului. Nimic nu te mai poate surprinde, desi, nu voi putea uita intalnirea pe pantele vulcanului Rano Raraku cu columbianul Jorge Eduardo Nieto Lema, stabilit la Santiago de Chile.

L-am rugat sa-mi faca o fotografie in fata unui "moai" pe abdomenul caruia era gravata corabia lui James Cook (celebrul navigator a ajuns in aceste locuri in anul 1774) si apoi i-am raspuns banalei intrebari "Where are you from?". "Aha, din Romania!" - a spus el. "Am auzit, doar i-am citit si studiat pe Emil Cioran si Eugen Ionesco!"....

Sursa: Jurnalul National

Foto: gira.ca

O calatorie culinara inedita: plantatiile de orez din Filipine... Damasc: Calatorie intr-un oras etern...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Power Couple România, 12 februarie 2025. Cum s-au descurcat Cesima și Theo Zeciu la proba cuplurilor: Iubitul meu bombardier
Power Couple România, 12 februarie 2025. Cum s-au descurcat Cesima și Theo Zeciu la proba cuplurilor: Iubitul meu bombardier Miercuri, 12.02.2025, 21:15
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
(P) Estepona: “Sora mai mică” a Marbellei, o bijuterie în dezvoltare
(P) Estepona: “Sora mai mică” a Marbellei, o bijuterie în dezvoltare
Tacos cu carne de vită și avocado. Un preparat emblematic al bucătăriei mexicane
Tacos cu carne de vită și avocado. Un preparat emblematic al bucătăriei mexicane Catine.ro
(P) O vacanță în Malaga, un „carusel” de obiective turistice, stări și emoții!
(P) O vacanță în Malaga, un „carusel” de obiective turistice, stări și emoții!
Murat Yıldırım și Hande Doğandemir urmează să joace rolurile principale într-o nouă producție turcească. Despre ce este vorba
Murat Yıldırım și Hande Doğandemir urmează să joace rolurile principale într-o nouă producție turcească.... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Donald Trump va încheia cu Vladimir Putin un acord de pace în Ucraina „care va șoca mulți oameni”, anunță vicepreședintele american JD Vance
Donald Trump va încheia cu Vladimir Putin un acord de pace în Ucraina „care va șoca mulți oameni”, anunță... Libertatea.ro
De ce s-au consumat atât de repede rezervele de gaz ale României anul acesta. Cele două probleme mari de fond care umflă facturile românilor
De ce s-au consumat atât de repede rezervele de gaz ale României anul acesta. Cele două... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar 90 de secunde
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită a publicat artista: „Să nu uităm de unde am început”
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită a publicat artista:... Elle
Cătălin Botezatu și-a cumpărat penthouse în Dubai. Cum arată locuința designerului vestimentar / FOtO
Cătălin Botezatu și-a cumpărat penthouse în Dubai. Cum arată locuința designerului vestimentar / FOtO Spynews.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României BZI
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde HelloTaste.ro
Kanye West şi Bianca Censori s-ar fi despărţit după apariţia de la Premiile Grammy. Ar urma să depună actele de divorţ
Kanye West şi Bianca Censori s-ar fi despărţit după apariţia de la Premiile Grammy. Ar urma să depună actele... Antena3.ro
Elon Musk a concediat, rechemat și dat afară iar angajați guvernamentali. Cum s-a ajuns la această situație
Elon Musk a concediat, rechemat și dat afară iar angajați guvernamentali. Cum s-a ajuns la această situație useit
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la trecut. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la trecut. Află ce se întâmplă cu... Catine
Unde-l cazează Ciolacu pe Iohannis? Nu e nici Aviatorilor 86, nici Vila Lac 2
Unde-l cazează Ciolacu pe Iohannis? Nu e nici Aviatorilor 86, nici Vila Lac 2 Jurnalul
Blestemul SS Californian: Nava care a ignorat strigătul de ajutor de pe Titanic a dispărut înghițită de ape
Blestemul SS Californian: Nava care a ignorat strigătul de ajutor de pe Titanic a dispărut înghițită de ape Kudika
Detalii îngrozitoare! De ce a obligat-o Kanye West pe Bianca Censori să se dezbrace în public? I-a zis ...
Detalii îngrozitoare! De ce a obligat-o Kanye West pe Bianca Censori să se dezbrace în public? I-a zis ... Playtech
Adevărul despre moartea subită a lui Dinu Gheorghe. Ce i s-a întâmplat, de fapt?
Adevărul despre moartea subită a lui Dinu Gheorghe. Ce i s-a întâmplat, de fapt? Redactia.ro
Un bărbat a cumpărat flori de 37.000 de lei de la o florărie din Cluj, ca să-și surprindă iubita de Valentine's Day
Un bărbat a cumpărat flori de 37.000 de lei de la o florărie din Cluj, ca să-și surprindă iubita de Valentine's... Observator
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
8 alimente care te îmbătrânesc prematur MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie?  Semnul care îți arată că e momentul să o faci
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără ProSport
Aceste ZODII atrag bogăția și succesul fără niciun efort. Norocul se află de partea lor
Aceste ZODII atrag bogăția și succesul fără niciun efort. Norocul se află de partea lor Gandul
Produsul adorat de români în comunism care a reapărut în magazine. Costă doar 1.79 lei în Mega Image
Produsul adorat de români în comunism care a reapărut în magazine. Costă doar 1.79 lei în Mega Image CanCan
Care sunt cei mai grei ani în creșterea unui copil. Care sunt provocările cele mai mari
Care sunt cei mai grei ani în creșterea unui copil. Care sunt provocările cele mai mari DeParinti
John Legend a dezvăluit că s-ar putea muta înapoi în New York, după ce a fost martorul incendiilor „furioase” din Los Angeles
John Legend a dezvăluit că s-ar putea muta înapoi în New York, după ce a fost martorul incendiilor... ZUTV
Fenomenul ascuns în interiorul Pământului. Experții au descoperit ce se întâmplă în planeta noastră, de fapt
Fenomenul ascuns în interiorul Pământului. Experții au descoperit ce se întâmplă în planeta noastră, de fapt UseIT
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x