Exista mai multe curse directe regulate intre Romania si Irlanda (Dublin), gratie operatorilor Aer Lingus si Blue Air. O programare din timp va poate oferi un bilet de sub 200 de euro, dus-intors, cu toate taxele incluse.
Dar ce ofera Irlanda anului 2011?
Aceeasi clima moderata, cu temperaturi care nu depasesc 25-27 de grade vara, si rareori coboara iarna sub 0 grade, un peisaj verde, chiar si iarna, si, in general, un stil de viata mai linistit, in care parca toate se misca altfel decat sunt obisnuiti europenii latini, de exemplu.
Marele avantaj al acestei perioade il reprezinta insa scaderea consistenta a pretului de cazare in hoteluri. Daca pana in anul 2008, pretul mediu de cazare in Irlanda era in jur de 130 de euro, camera dubla, in 2011 acesta a ajuns in jurul a 80/85 de euro pentru un hotel de trei stele.
Autostrazi intre marile orase
Daca ajungi in Irlanda si te decizi sa inchiriezi o masina faci o alegere buna, fiindca de la mijlocul anului 2010 toate orasele principale sunt legate intre ele prin autostrazi directe. De la Dublin la Cork, de la Dublin la Limerick, sau de la Dublin in Irlanda de Nord, la Belfast, nu vei face mai mult de 3 ore.
Sistemul de trenuri feroviare este foarte bine pus la punct, insa ceva mai scump, in schimb autocarele regulate sunt o alegere inspirata, avand un tarif mai mult decat decent (10-11 euro o calatorie dus-intors pana in vestul tarii, la Galway, la Oceanul Atlantic).
Ce sa vizitezi?
Daca ajungi in Dublin si nu vrei sa pleci de aici, in 4-5 zile ar trebui sa vezi toate punctele esentiale. Mergi la Muzeul multimedia Guinness, un adevarat loc de joaca pe 6 nivele pentru oamenii mari - este obiectivul turistic cel mai vizitat din Irlanda.
Viziteaza apoi vechea distilerie Jameson, locul unuia dintre cele mai cunoscute marci de whiskey din lume. Bea o bere Guinness sau Smithwicks si admira viata de noapte in weekend in micutul cartier Temple Bar, din inima orasului, o zona pietonala in care serile de vineri si de sambata reprezinta un adevarat spectacol, udat cu multa bautura.
Daca ai chef de cultura, casele in care au locuit James Joyce sau Bernanrd Show iti stau la dispozitie, alaturi de marile muzee, gratuite in majoritate. Sau Trinity College - una dintre cele mai importante si apreciate universitati din lume.
Urca-te in DART (metrou de suprafata) si mergi pe coasta de nord a orasului, in portul Howth, pentru a admira un peisaj special si a te uita la sutele de ambarcatiuni ce stau ancorate.
In afara Dublinului, un loc special de vizitat il reprezinta Cliffs of Moher, un miracol al naturii creat in zeci de mii de ani pe coasta de vest de catre valurile Oceanului Atlantic. Aici vei gasi cele mai inalte stanci care dau in mare, din toata Europa. Pregateste-te insa pentru un vant teribil.
Doua ore si jumatate pe autostrada si din Dublin poti ajunge in Belfast, capitala Irlandei de Nord, un loc incarcat cu o istorie atat de bogata in conflicte militare si religioase, incat o zi petrecuta aici te va ajuta sa intelegi mai bine ceea ce s-a intamplat in ultimii zeci de ani, astazi Belfastul, in special zona centrala, fiindc un oras linistit si pasnic.
In fine, nu uita de castele: Powerscourt, langa Dublin, Slane sau Ashford, in centrul tarii - sunt doar cateva pe care merita sa le vizitezi.
Indiferent ce vei vizita in Irlanda, vino cu mintea deschisa si chef de viata - irlandezii sunt ospitalieri si iubesc discutiile lungi.
Foto: irelandtravelpictures.net