- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La 45 de kilometri de Brasov, la poalele Munților Făgăraș, se adună, zi de zi, zeci de oameni din toate colțurile țării, pentru a se ruga. Dornici să își îndeplinească cele mai arzătoare dorințe, oaspeții ajung la grota nu foarte încăpătoare plini de speranță, pentru că s-a dus vestea că aici se se întâmplă lucruri inexplicabile.
Legendele despre acest loc încărcat de energii dateaza din cele mai vechi timpuri, mai ales ca nu se cunoaște exact originea lăcașului de cult. Misterul din jurul ei i-a adus și multe denumiri așa că Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche mai este cunoscută și drept „Templul Ursitelor”, „Templul Dorintelor” sau chiar „Templul Extraterestrilor”.
Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, locul în care dorințele devin realitate
Istoricii spun că mănăstirea din stâncă a fost săpată în perioada 1700, atunci când s-a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania. Șinca Veche era o localitate de graniță, iar oamenii erau obligați să treacă la Biserica Română Unită cu Roma, din ordinul împărătesei Maria Terezia, transmite Libertatea.ro.
Oamenii care au refuzat să-şi schimbe religia au săpat grota cu rol de biserică. Are un altar, o turlă în interior, pe unde pătrund timid razele soarelui, şi două încăperi mici cu ferestre minuscule.
Cu toate acestea, forma lăcașului de cult și împrejurimile i-a făcut pe unii experți să afirme că peștera a fost un templu dacic, cu o vechime de peste 2000 de ani, însă nu exită documente care să ateste acest lucru.
Vestea că la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche se îndeplinesc dorințele a circulat repede și cel mai probabil a plecat și de la forma deosebită a acesteia. Turnul-clopotniţă, tinzând spre cer, pe unde pătrund razele soarelui este considerat de credincioși locul de legătură între ei și Divinitate.
Astfel, în încăperea principală din „Templul Ursitelor”, săpat în stâncă, se spune că se împlinesc toate dorințele bune şi curate.
Cum și-a căpătat denumirea de „Templul Extratereștrilor”
Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche nu este vizitată doar de credincioși, iar o altă legendă a locului i-a adus și denumirea de „Templul Extratereștrilor”.
Unii turiști vin aici pentru că sunt convinși că se întâmplă lucruri paranormale, în timp ce alții cred că există o zonă energetică uimitoare, un portal, care comunică direct cu alte vestigii dacice din România, cum ar fi cetatea de la Sarmizegetusa.
Zvonurile au pornit după ce în interiorul așezământului au fost descoperite și particule de cuarț și siliciu, elemente despre care se credea că ar ajuta la comunicarea cu ființele extratereste.
Mai mult, poveștile locale spun că acum un secol, fetele de măritat şi flăcăii se urcau pe dealul Pleşu, unde este săpată mănăstirea, pentru a-și afla „ursita”. Tinerii aruncau o roată cu paie în flăcări, cu credinta că, văzând desenele făcute de foc şi traseul roţii, se vor căsători în acel an. Nu puțini au fost cei care și-au văzut destinul.
Ce trebuie să știi dacă vrei să vizitezi Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche
După mulți ani în care locul a fost uitat de autorități, Fundaţia Așezământul Istoric Ortodox Cultural – Bucuria Neașteptată – Șinca Veche, județul Brașov l-a transformat într-un loc de pelerinaj. Din anul 2009, mănăstirea este formată dintr-o obşte monahală de maici, care sub oblăduirea ÎPS Dr. Laurenţiu Streza menţine vie această vatră sihăstrească de la poalele Carpaţilor, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial.
Drumul către „Templul Dorinţelor” porneşte din localitatea Şinca Veche şi te conduce prin pustiu până la o pădurice. Aici mai urci câteva minute până dai de o cruce din beton, mare şi simplă, care este, de fapt, indicatorul către minunatul lăcaş. Ţinând drumul indicat de cruce, se zăreşte un mic tunel prin care trebuie să intri pentru a ajunge.
Important de menționat este și faptul că până la grotă nu se poate ajunge cu mașina, însă peisajul de vis, prin pădurea umbrită face urcarea mult mai ușoară.
Cascada spectaculoasă din România a cărei apă nu îngheață niciodată. Străinii se bat să o vadă pentru legenda ei... Stațiunea din Grecia în care te simți ca în Maldive. Să închiriezi un bungalow e mai ieftin decât un weekend pe litoralu...