Antena Căutare

Maurii si crestinii, la Sevilla

"Madridul poate fi capitala Spaniei, dar Sevilla este capitala lumii". Asa spuneau locuitorii orasului in perioada de aur a Spaniei. in care citadela de pe malulrile raului Guadalquivir era in plina floare.

SEVILLIA - ORAS MAUR

Istoria orasului incepe inca de acum 2000 de ani, din epoca romana, cand era cunoscut sub numele de Hispalis. Dar mostenirea romana nu consta in prea multe lucruri: substratul latin al limbii si cateva apeducte sunt cele mai de seama urme ale existentei romanilor in zona.

Si asta pentru ca, incepand cu secolul al VIII-lea, peninsula a fost cucerita de maurii islamici si apoi de musulmani, de la care a ramas si numele de Išbīliya - Sevillia. Citadela s-a aflat sub stapanire araba pana in secolul al XIII-lea, fiind centrul lor comercial si cultural si unul dintre cele mai prospere orase ale perioadei.

Din aceeasi epoca dateaza si una dintre cele mai spectaculoase constructii ale Spaniei, celebrul Alcazar, palatul regilor mauri, edificat in veacul al XIII-lea.

Epoca maura s-a incheiat in 1248, in urma miscarii Reconquista (recucerire a teritoriului de catre catolici), dar o multime de vestigii si urme ale maurilor sunt inca vizibile in Sevillia: foarte multe cladiri din centrul vechi, precum si o mare parte din zidul de aparare al cetatii. Iar pe zidurile vechii moschei sta si acum Catedrala din Sevillia, unul dintre centrele crestinatatii in Spania.

Una dintre cele mai populare sarbatori ale Andaluziei si ale intregului sud spaniol o reprezinta cea numita "Moros y Cristianos" (Maurii si Crestinii), in cadrul careia este reconstituita, intr-o maniera carnavalesca, epoca Reconquistei. Sarbatoarea are loc la date diferite, in orasele vechi ale Spaniei, de aceea atunci cand plecati in calatorie este bine sa verificati si calendarul acestui eveniment, pentru a vedea cand si unde are loc si a putea participa.


SEVILLIA - ORAS ROMANTIC

In Spania au existat dintotdeauna trei mari orase cu trei profiluri individuale. Barcelona este centrul stilului si al bunului gust, Madridul este centrul cultural al Spaniei. In ceea ce priveste Sevillia, despre el s-a spus intotdeauna caeste capitala romantismului.

Reusind sa imbine frumusetea exotica a culturii arabe cu duritatea rece a stilului gotic european, cu pietele si cladirile centrului vechi, cu aromele sale andaluziene, cu miscarile sale lascive in ritm de flamenco, cu forfota oamenilor care umple orasul de viata, cu Targul sau din aprilie, cand au loc luptele cu taurii, toate supravegheate de cursul lent si rabdator, precum scurgerea timpului, a raului Guadalquivir, Sevillia este o bijuterie urbana. Tot ce ramane de facut este sa luati una dintre trasurile trase de cai din piata Triumfo si sa va lasati in voia orasului.


SEVILLIA - ORAS MODERN

De cativa ani incoce insa, Sevillia a inceput sa se transforme. A incetat sa mai fie numai orasul plin de istorie, cu aer oriental si puternice radacini crestine. Daca iesiti din marea Catedrala a Sevilliei si ridicati privirea, veti vedea, pe terase aflate pe acoperisuri, oameni care beau Mojito, admirand cetatea. Priviti peste raul Guadalquivir si veti vedea cladirile de sticla cu un design indraznet, care pare a rivaliza chiar cu cele pline de stil si nonconformism din Barcelona.

Scoli de dans sunt deschise peste tot si puteti invata, contra unui pret rezonabil, cum sa dansati flamenco. Poate una dintre cele mai spectaculoase modernizari este cea in domeniul gastronomic. In loc de localuri de tapas, intalniti peste tot restaurante la care puteti servi trei feluri de mancare. In loc de manchego ati putea constata ca fructele de mare sunt mai populare.

Pe scurt, meniurile nu mai contin acum doar preparate cu specific strict andaluz, ci si foarte multe preparate din bucataria internationala. Asta ca sa va simtiti cat mai ca acasa. Desi bucatele traditionale ale regiunii trebuie neaparat incercate!


CAZARE IN SEVILLA

Daca v-ati hotarat pentru o vacanta de vis in Sevilla, atunci cumparati-va un bilet de avion si alegeti-va unul dintre delicioasele hoteluri care, in ciuda aerului modern, pastreaza ceva din aura maura a locului.

O cazare in locatii de trei stele, cu mic dejun inclus, poate sa coste intre 35 si 50-55 de euro, in vreme ce pentru patru stele, preturile urca de la 40 pana spre 80-90 de euro, pe noapte, pentru o persoana.

Desi are numai doua stele, hotelul Petit Palace, situat in centrul orasului vechi, langa catedrala, va poate oferi, pentru 47 euro pe noapte, de persoana, una dintre cele mai interesante experiente, fiind amenajat intr-o cladire de patrimoniu.

citeste Jurnalul National

Cele mai spectaculoase 10 festivaluri ale lumii... Corfu, insula nimfelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x