Antena Căutare

Obiective turistice în Cluj. 12 locuri pe care să nu le ratezi

Clujul, orașul considerat inima Transilvaniei, îți oferă zeci de motive să îl vizitezi. Iată câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din Cluj.

Clujul, orașul considerat inima Transilvaniei, îți oferă zeci de motive să îl vizitezi. Iată câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din Cluj.

Clujul, care e supranumit și Silicon Valley din Transilvania, e un oraș ceva mai liniștit decât Bucureștiul, dar cu multe obiective turistice de vizitat. Aici ajung anual zeci de mii de turişti, atât români, dar mai ales străini, fiind atraşi de evenimentele şi festivalurile internaţionale, de istoria bogată a judeţului şi frumuseţea acestuia. Deşi principalele repere şi obiective turistice se află în centrul oraşului, mulţi turişti pierd din vedere obiective importante care se află în imediata vecinătate a Clujului. Iată care sunt atracțiile turistice pe care nu ar trebui să le ratezi în Cluj și în împrejurimi.

Obiective turistice în Cluj

Obiective turistice în Cluj. 12 locuri pe care să nu le ratezi

Obiective turistice Cluj - Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia“

Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia“ este un muzeu în aer liber. Denumirea este o omagiere a întemeietorului acestui parc. Aceasta este secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Dedicat satului transilvănean, parcul are o suprafață de 16 hectare. Aici, alături de casele tradiționale spațiului transilvănean sunt și câteva biserici din lemn și instalaţii tehnice țărănești.

Obiective turistice Cluj - Bastionul Croitorilor

Acest turn şi-a primit numele după breasla croitorilor care avea obligaţia să-l întreţină şi să păzească oraşul în acel punct, fiind singurul bastion al cetăţii care s-a păstrat integral. De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori. A mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a dorit deschiderea unui muzeu de istorie al oraşului Cluj, însă autorităţile comuniste de la acea vreme s-au opus. După restaurare, Turnul a primit o nouă destinaţie, aceea de „Centrul de Cultură Urbană“, care cuprinde o cafenea literară, o sală de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

Obiective turistice Cluj - Lacul Tarnița

Lacul Tarnița este un lac artificial, de acumulare, format în urma construirii unui baraj în anul 1974. Barajul care măsoară 97 m înălțime și 237 m lungime. Este localizat între localitățile Mărișel, Gilău și Râșca. Lacul, întins pe o suprafață de 8 km și cu o adâncime maximă de 70 m, este deschis turiștilor pentru sporturi precum pescuitul, ski-ul nautic, jetski, înot sau plimbări cu barca. În zonă se organizează ș evenimente sportive și concursuri.

Obiective turistice Cluj - Cheile Turzii

Cheile Turzii sunt situate în extremitatea estică a Munţilor Apuseni şi au o lungime de circa 2 kilometri. Zona prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic cu grote de eroziune pe marginea pârâului Hăşdate, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă. Aici pot fi văzute specii de lilieci, de peşti, de amfibieni şi, de păsări.

Obiective turistice Cluj - Catelul Banffy, Bonțida

Castelul Bánffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei“. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 de kilometri Est de Cluj-Napoca.

Obiective turistice Cluj - Salina Turda

Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Trasilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania, o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament. Vârsta depozitelor salifere din Transilvania este de aproximativ 13 milioane ani, zăcământul de sare de la Turda făcând parte din acelaşi aliniament ca zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureş.

Obiective turistice în Cluj. 12 locuri pe care să nu le ratezi

Obiective turistice Cluj - Beliș-Fântânele

Stațiunea și lacul de acumulare se află în apropierea comunei Beliș, însă se află pe teritoriul comunei Râșca. Lacul de acumulare s-a format după construirea barajului între anii 1970-1974. Lacul a inundat teritoriul unor sate din comună, forțând sătenii să se mute mai la deal, aceștia fiind nevoiți să mute inclusiv cimitirul. În lac există clădirea fostei biserici din satul Giurcuța de Jos, care a rămas mărturie fostului sat și care poate fi văzută în zilele caniculare de vară când nivelul apei scade foarte mult.

Obiective turistice Cluj - Cascada Vălul Miresei

Cascada Răchițele, denumită în popor Vălul Miresei, este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Se află în comuna Mărgău din județul Cluj și măsoară 30 m în înălțime. Numele din popor, Vălul Miresei, provine din asemănarea pe care căderea apei o are cu vălul unei mirese și există o legendă potrivit căreia o mireasă ar fi căzut de pe stâncă, iar voalul acesteia s-ar fi agățat de stânci. Nuntașii s-ar fi adunat acolo să o plângă, iar lacrimile acestora s-ar fi transformat în cascadă. Cascada face parte din Parcul Național Apuseni.

Obiective turistice Cluj - Casa Matei Corvin

Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regăseşte în forma iniţială. Este o clădire gotică ce a fost construită prin contopirea a trei case, poarta ogivală fiind elementul arhitectonic definitoriu ce o încadrează în acest stil. În această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara. Regele Matei Corvin a emis un decret prin care această casă este scutită de plata impozitelor către stat, decret respectat de către toţi regii Ungariei ce i-au urmat. În secolul XVIII, casa a intrat în patrimoniul oraşului, fiind folosită drept închisoare sau spital militar.

Obiective turistice Cluj - Parcul Național Apuseni

Parcul Național Apuseni este considerat o arie protejată, de interes național, datorită unor factori precum peisajul, speciile de plante și animale existente aici și datorită structurilor geologice prezente. Acesta se întinde pe raza a trei județe, Cluj, Bihor și Alba. În interiorul parcului există multe zone de interes pentru eco-turiști, principala fiind Zona Padiș, aflată la întâlnirea celor 3 județe. Printre animalele care trăiesc în Parcul Național Apuseni se numără și câteva specii aflate în pericol de dispariție, specii precum ursul brun sau vidra.

Obiective turistice Cluj - Cetățuia

Un alt loc frumos din Cluj oferă șansa să ai toată urbea la picioare și nu ar trebui să pleci fără să ajungi la Cetățuie. Cetățuia a fost construită pe malul stâng al Someșului în perioada habsburgică, în prima parte a sec. al XVIII-lea, pe dealul cu același nume și a avut ziduri în formă de stea, cinci bastioane și trei porți. Panorama de pe Cetățuie e una dintre cele mai frumoase din România, fiind locul preferat de îndrăgostiți.

Obiective turistice Cluj - Laguna albastră

Lacul din comuna Aghireșu s-a format în mod natural, într-un crater rezultat din excavările de caolin din zonă, datorită ploii și a unor izvoare subterane. Culoarea albastră a apei este dată de sedimente, iar frumusețea zonei este datorată și stufărișului format pe marginea lacului, dar și a stâncilor săpate de ploaie. În anul 1995 balta a secat datorită unor lucrări făcute în zonă, însă, din fericire, aceasta s-a format din nou, cu aceeaşi frumusețe. Zona nu este amenajată turistic și nu este semnalizată, însă dacă ajungi pe acolo, merită să faci o oprire să o vizitezi.

Citește și:

Britanicii recomandă țara noastră, într-un articol plin de "savoare": "16 motive pentru care următoarea vacanță ar trebui să fie în Bucureşti"

Romania, printre cele mai ieftine destinatii din Europa

Transfăgărăşanul, recomandat de Business Insider ca " Circuit de Formula 1 făcut de Dumnezeu". Ce alte locaţii superbe se află în top

Sursă foto: calvertjournal.com, thecrazytourist.com, romaniaexperience.com

Cernobîl, pe lista destinațiilor turistice, după apariția filmului. Ce spun specialiștii... Top cele mai frumoase 15 cascade din România pe care străinii vin să le vadă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 12 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Bogdan Simion Sambata, 12.04.2025, 15:30
Citește și
De ce buget trebuie să dispui pentru a trăi în Thailanda. Doi vloggeri au făcut calculul temeinic
Ciorbă de miel cu smântână, usturoi și verdețuri Catine.ro
Via Transilvanica se extinde. Ce alte regiuni istorice ale României va cuprinde
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Unde a plecat Monica Bîrlădeanu înainte de Paște. Nu s-a pozat cu Valeriu Gheorghiță, ci cu soția unui medic... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Ce s-a aflat acum despre divorțul cuplului Kanye West și Bianca Censori. Dezvăluirile neașteptate făcute de... Elle
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit... Spynews.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap! BZI
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste.ro
Imagini sfâșietoare din momentul în care polițiștii intră în casa lui Gene Hackman. Cum au fost găsiți... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2025. Vărsătorii au probleme cu banii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Se pregătesc noi criterii pentru definirea consumatorului vulnerabil de energie. Plafonarea prețurilor expiră pe 1... Jurnalul
Furtul artefactelor dacice: Polițiștii au arestat și un al cincilea suspect Kudika
Condimentul care frăgezeşte friptura de miel. Îl ai mereu în casă, îi dă şi un gust aparte Playtech
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare Redactia.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat... Observator
Ce este reacția Maillard. Cele 7 reguli pentru gătirea corectă a alimentelor prăjite MediCOOL
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios HelloTaste
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur ProSport
Cele CINCI zodii cu portofelul plin de Paște. În sfârșit, norocul vine la ele Gandul
Aparatul electrocasnic care va DISPĂREA din toate bucătăriile. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic CanCan
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului DeParinti
Britney Spears i-a îngrijorat pe fani după ce a fost văzută cu un obiect ciudat la sosirea în Mexic ZUTV
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și... UseIT
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x