- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ce-ar fi...Turcia schiabila? Iata o utopie pe care-am invins-o citind, la inceput, tot ce s-a scris despre sezonul de iarna in aceasta tara unde mi se parea ca nu ninge niciodata. Am fost surprins sa aflu, din lecturi, ca mai mult de sase statiuni, mari cat Poiana Brasov, pot asigura piste de nivel olimpic si confort de cinci stele cu all inclusive.
Ca una din ele, Palandoken, va gazdui, anul acesta, Jocurile Universitare de Iarna, a doua mare competitite dupa Olimpiada Alba. Desi „mama natura" a dotat cu generozitate Turcia cu munti inalti, domeniul schiabil a fost relativ putin exploatat, sportul cu schiurile fiind rezervat, multa vreme, ca si in Romania, unei elite.
Ceva se schimba, insa, in ultimii ani. Statisticile arata ca numarul schiorilor a inceput sa creasca cu o rata de 30% pe an. Peste sase sute de mii de zile de schi au fost vandute, anul trecut, dintre care, mai mult de jumatate, in statiunile Uludag si Kartalkaya (cifra inca minora, comparativ cu cele trei milioane de francezi care isi petrec, anual, vacantele si week-end-urile in statiuni de schi din Alpi).
Statiunea Uludag se afla la doar 35 de km de prima capitala otomana, azi orasul Bursa, in vest; ea este cea mai mare si mai veche statiune de schi din Turcia. Situata in parcul national cu acelasi nume, Uludagul deschide sezonul de schi in decembrie si il incheie in martie, fiind o destinatie ideala pentru incepatorii in acest sport si pentru familiile cu copii. Pistele care insumeaza 20 de kilometri au, fiecare, intre 1.700 m si 2.500 m lungime.
Teleferic, elicoptere care te urca pe varful muntelui si snowmobile ieftine fac parte din recuzita acestui domeniu schiabil de invidiat pentru europenii din Vest si la care se poate ajunge, in cateva ore, cu masina, de la Istanbul.
A doua mare statiune de iarna a Turciei este Kartalkaya sau, in traducere, „stanca vulturului"; ea este situata in Nord, nu departe de malul Marii Negre. Aici, muntii creeaza un domeniu schiabil la circa 2.000 de metri deasupra nivelului marii, cu zapezi care ating, in sezonul de varf, trei metri grosime. Kartalkaya se afla nu departe de orasul Bolu prin care se face legatura, pe autostrada, in cateva ore, cu Ankara si cu Istanbul. Noua telecabine, doua telescaune si sase teleschiuri transporta amatorii sporturilor de iarna pe cei 20 de kilometri de piste schiabile.
Statiunea Palandoken, in nord-estul Turciei, nu departe de orasul Erzurum, ridica pistele la 3200 de metri altitudine. Ea a fost creata in 1974 pentru militari, dar a fost, ulterior, deschisa civililor. Aici se gasesc trasee destinate schiorilor experimentati; ele sunt cele mai lungi (12 km) si cele mai inclinate din lume, existand inclusiv doua piste certificate pentru slalom urias. Amanunt important: mijloacele de transport pe cablu nu se platesc!
In general, raportat la statiunile de schi din Europa, costurile echipamentului de schi, in Turcia, sunt inferioare, insumand circa 20 de dolari pe zi. Cazarea este asigurata in hoteluri de 4 si 5 stele, iar legatura cu Ankara si cu Istanbulul se face printr-un charter zilnic.
In Capadocia, foarte aproape de orasul Kayseri (vechea Cesareea) se afla domeniul schiabil Erciyes, care poarta numele muntelui vulcanic de o rara frumusete pe care e asezat. Aici, se poate schia pana la 3.000 de metri din noiembrie, pana la jumatatea lui aprilie, cand si eu am facut cunostinta cu iarna turca intarziata. Imaginati-va: la Erciyes, zapada urca la doi metri, iar jos, in Kaiyseri, triumfa primavara!
Aceleasi contraste care dau fiori pot fi traite in sudul Turciei, in regiunea Antalyei, unde exista cateva domenii schiabile cu zapada mai putina si concentrata in lunile de varf ale iernii. Acolo, dimineata se poate schia, iar dupa-amiaza se poate face plaja pe malul marii.
De altfel turcii se gandesc sa aduca si la munte paradisul din statiunile de pe litoral; deja, o serie de proiecte anunta mari schimbari la acest capitol. Prima incercare o constituie telefericul care va lega, in sud, muntele cu marea, in ceea ce se anunta a fi cea mai captivanta provocare a viitoarelor noastre vacante.
Citeste si Jurnalul National
Foto: turkey.com
VIDEO! Statiunile balneare: relaxare la pret de criza... In apa, pe intuneric sau in aer: restaurantele INEDITE din lume (1)...