Manastirea Rila din Bulgaria este cel mai mare si mai faimos lacas monahal ortodox din Bulgaria. Ea afost fondata, se pare, de un pustnic care isi avea salasul in apropiere, Sfantul Ioan de la Rila, care este si protectorul manastirii.
Sfantul Ioan s-a nascut in satul Scrin, departe de locatia actuala a manastirii. Dupa ce i-au murit parintii, tanarul a ales sa plece singur in pustie si sa se calugaresca. Urmarit, se pare, de demoni, Ioan a reusit sa scape de urmarirea lor rugandu-se puternic si si-a facut salas intr-o pestera unde nu puteau patrunde nici soarele, nici vantul.
Aici si-a petrecut viata in rugaciune si post. Se spune ca ingerii i se aratau ori de cate ori diavolul ii dadea tarcoale, dandu-i sprijin sa treaca peste ispite. A petrecut in pustie multi ani, pana cand a fost descoperit de Tarul Petru si de alti oameni din suita sa, care i-au devenit mai apoi ucenici si l-au ajutat sa construiasca manastirea.
Dupa ce a fost ingropat, li s-a aratat in vis ucenicilor sai, poruncindu-le sa-l duca in cetatea Serdica, astfel descoperindu-se trupul sau neintinat si ridicandu-se la rangul de sfant.
MINUNI SI MINUNATII
Nu mult dupa aceasta mutare, moastele sale au fost luate de craiul unguresc din cetatea Serdica si duse la cetatea Esztergom, din Ungaria. Arhiereul Esztergomului, auzind despre multele minuni facute de Sfantul Ioan, a refuzat sa creada in puterea sa si a refuzat sa mearga sa ii aduca inchinaciune. Atunci, indata i s-a legat limba. Dandu-si seama ce greseala facuse si din ce pricina amutise, a ,,mers la racla sfantului pentru iertare, iar sfantul i-a dezlegat imediat limba".
Dupa ce a imbracat racla cu aur si argint, a trimis-o inapoi in Bulgaria, la cetatea Veliko -Tirnovo, pentru ca apoi moastele sfinte sa se intoarca la Rila, unde sunt si astazi.
O alta minune facuta de sfantul Ioan a avut loc in anul 1833, cand o ceata de talhari turci a intrat in manastire, pretinzand ca vor cazare, cand de fapt vroiau sa fure tot ce era de pret. Insa pe parcursul noptii, seful bandei este batut de un batran cu barba alba, imbracat in haine bisericesti. Furios, acesta aduna toti monahii manastirii si ii obligasa marturiseasca cine l-a batut.
Atunci unul dintre calugari l-a dus la portretul Sfantului Ioan din biserica si capetenia a recunoscut in el pe batranul care l-a batut. Speriat, si-a strans toti oamenii si a plecat fara sa mai faca nici un rau locasului monahal.
Dar acestea nu sunt singurele minuni infaptuite la Rila. In biblioteca manastirii sunt manuscrise intregi, datand inca din secolul al XV-lea, cu consemnari ale minunilor.
In decursul anilor, manastirea a fost respectata si sustinuta de autoritattile statului bulgar, iar fiecare tar care a domnit pana in vremea celui de-al doilea Imperiu Bulgar a donat o parte din avere pentru ca ea sa fie astazi cea mai mare dintre manastirile ortodoxe nu doar din Bulgaria, ci din intreg estul Europei. Constructia are cinci cupole, trei altare si doua capele. Cel mai pretios element al acestei biserici este catapeteasma, care este placata cu aur. Sculpturile din interior au fost realizate in decursul a cinci ani de catre patru mesteri.
Totodata, aceasa manastire este tiparita din 1999 pe bancnota de 1 leva, moneda nationala a Bulgariei.
Muzeul Manastirii Rila este cunoscut in lume pentru ca gazduieste Crucea lui Rafail, o cruce facuta dintr-o singura bucata de lemn cu dimensiunea de 81x43 centimetri. Calugarul care a construit-o si care a pictat pe ea 104 scene religioase si 650 de cifre si litere in miniatura a purtat numele de Rafail.
El a muncit timp de 12 ani pentru a lasa in urma sa o asemenea opera de arta, unica in lume. Dupa finalizarea crucii, in 1802, se spune ca acest calugar a orbit, pentru a nu mai face o lucrare la fel de impunatoare si a impiedica alt lacas sa aiba o asemenea minunatie.
Manastirea Rila atrage astazi numerosi turisti si pelerini, care se minuneaza de frumusetea arhitecturii ei, de picturile stralucitoare si, mai ales, sunt cuprinsi de evlavie dinaintea raclei cu moastele Sfantului Ioan, inchinandu-i imnuri de slava. Intr-o zi de primavara, in Saptamana Mare, aflandu-ne si noi la Rila, aveam sa auzim in biserica grave si melodioase cantari bisericesti in limba romana.
Un grup de preoti si calugari, din tinutul Neamtului, pornit in pelerinaj la Muntele Athos, oprise la Manastirea Rila, pentru a aduce ofranda de credinta sfantului ce la indemnul caruia s-a inaltat minunata lavra a ortodoxiei bulgare.
sursa: jurnalul.ro
Corfu, insula nimfelor... Top 10 calatorii pe canalele lumii...