Capitala medievală a Bulgariei și orașul cu o istorie de 5 milenii, Veliko Tarnovo este o destinație care atrage în fiecare an mii de pelerini străini. Poziționat într-un cadru spectaculos între trei coline străbătute de râul Iantra, așezarea bulgărească pare desprinsă din poveștile cu țari.
Pe străzile înguste umbrite de pereții canionului, casele de piatră par suspendate între cer și pâmânt, iar zecile de mănăstiri și biserici se ghemuiesc pe lângă blocurile comuniste care îi oferă orașului Veliko Tarnovo un caracter atipic influențat de aerul medieval al acestei urbe.
Veliko Tarnovo – al doilea Constantinopol
Veliko Tarnovo este una dintre orașele unde religia joacă un rol important. Aici chiliile mănăstirilor au fost săpate în stâncă de călugări pentru a scăpa de comuniști în vremurile mai puțin înfloritoare ale orașului. Astăzi, mănăstirile sunt principalele atracții ale orășelului de munte.
Cel mai valoros edificiu este mănăstire închinată Arhanghelului Mihail, sculptat în stâncă de călugării ascenți în jurul anului 1200. Acest monument religios a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO și este unul dintre cele mai bine conservate lăcașuri de cult din Europa. Tot în inima munților se află și Peștera Sfântului Dimitrie, unde ai impresia că timpul s-a oprit în loc.
Edificii din patrimoniul UNESCO
În cetatea medievală cu străzi strâmte și pietruite vei găsi alte câteva biserici medievale pe care nu trebuie să le ratezi. De pe dealul orașului vechi vei putea admira cele mai frumoase panorame asupra dealurilor și a râului Iantra. Tot aici se întind atelierele meșterilor care și-au păstrat caracterul încă din cele mai vechi timpuri, magazine de antichități și suveniruri, dar și taverne tradiționale.
Măreața cetate a orașului Veliko Tarnovo a rămas cunoscută în istorie ca ”al doilea Constantinopol”, datorită faptului că se întindea pe o suprafață uriașă de până la 110.000 de metri pătrați cuprinzând 21 de biserici, mai multe mănăstiri și peste 500 de case, toate împrejmuite de ziduri groase de apărare. Centura fortificată mai poate fi admirată și astăzi, printre care și ruinele unor turnuri cu creneluri ridicate începând cu anul 1187.
De Mădălina Isar
Tarif 315 lei/persoana, o noapte de cazare la hotel de 2-3* cu mic dejun, transport autocar, insotitor de grup. Data plecare: 20.05.2017! Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.
Club Hotel Sera: resortul desprins din poveștile turcești... Descoperă Meteora în vacanța de Paște...