- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cu siguranță, vă amintiți din cărțile de Geografia României că Vârful Moldoveanu e cel mai înalt din țară și că are 2544 de metri? În La Rinconada, o localitate din Peru, e ca și cum ai trăi pe un munte de două ori mai înalt, la o altitudine de 5100 de metri.
Aici, în Anzii din Peru, se află o veche tabără de minerit aurifer care s-a dezvoltat, a atras tot mai mulți oameni și căpătat statutul de oraș. Așezarea se numește La Rinconada și are circa 30.000 de oameni, cam cât Sighișoara.
În La Rinconada, așa cum bine intuiți, oamenii trăiesc din minerit, deși condițiile de viață sunt extrem de grele.
Fără doar și poate, La Riconada este așezarea umană situată la cea mai mare înălțime din lumea întreagă. Aflându-se la o asemenea altitudine, nu mai miră pe nimeni că, deși situat la numai 14 grade de Ecuator, condițiile sale climatice se aseamănă cu cele de pe coasta de vest a Groenlandei.
Verile sunt umede și iernile uscate, dar oamenii s-au obișnuit și s-au adaptat. Zilele sunt reci și nopțile înghețate. Temperatura medie anuală în La Rinconada este de numai 1.2 grade Celsius. În realitate, La Rinconada este mai mult o așezare decât un oraș: nu există drumuri, instalații de apă sau sistem de canalizare. Casele sunt făcute din folii de tablă striată, fără izolație.
Toți bărbații lucrează în mine, în timp ce femeile vând bunuri, caută după aur în rocile aruncate de la mine sau fac bani din prostituție. Minerii extrag manual aurul folosind mercur – a doua substanță ca abundență, după aur, care poate fi găsită aici.
Din cauza mercurului, pământul, aerul, apa și zăpada din La Rinconada sunt toate contaminate. Spre deosebire de alte orașe miniere, La Rinconada nu aparține vreunei companii. Toate minele care operează aici sunt „informale”, sau, cu alte cuvinte, ilegale. De exemplu una dintre companii nu își plătește muncitorii. În schimb, funcționează după un model de muncă arhaic numit cachorreo, un fel de troc.
Potrivit acestui sistem, muncitorii lucrează 30 de zile fără plată, și în ziua 31 li se dă voie să ia atât minereu cât pot căra pe umerii lor împovărați.