Antena Căutare

Sovata, un colt de odihna si relaxare

Cunoscuta inca de pe vremea romanilor, Sovata are toate ingredientele unei vacante reusite. Un lac unic in Europa, o baza de tratament, o partie de schi si un peisaj deosebit de pitoresc.

Sovata este situata in centrul tarii, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, la poalele Muntilor Gurghiu, fiind cea mai importanta statiune din Transilvania.

Este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, datorita exploatarilor de sare. Puterea vindecatoare a apelor a fost descoperita in secolul al XV-lea, insa abia in 1850 a fost inclusa in patrimoniul balnear romanesc.

Cele patru dealuri care marginesc localitatea (Ciresului, Capela, Bechis, Dealul Mic) si Muntele de Sare pe care s-au dezvoltat paduri de fagi, brazi si mesteceni asigura statiunii veri racoroase si ierni blande si fac ca aerul sa fie bogat in aerosoli, un adevarat calmant natural pentru sistemul nervos.

Unic in Europa
Sovata este renumita in primul rand pentru lacurile sarate, iar cel mai important dintre acestea este lacul Ursu, format in anul 1875, care se intinde pe o suprafata de 46.000 m patrati.

Acest lac este un „izvor" de sanatate pentru cei care vin aici pentru tratament. Unicitatea lui consta in cele doua straturi de apa (dulce deasupra si sarata dedesubt) care, uimitor, nu se amesteca.

Fenomenul de heliotermie este dat de apa dulce, ale carei temperaturi variaza intre 10 si 20 de grade C si care acumuleaza caldura solara mentinand o temperatura constanta a stratului inferior.

Temperatura apei sarate este cuprinsa intre 30 si 50 de grade Celsius. Pe langa Lacul Ursu, la Sovata se mai afla alte patru lacuri cu apa sarata.

Lacul Negru contine namol sapropelic, iar Lacul Alunis contine namol argilo-silicios. Lacurile Rosu si Verde aflate la poalele Muntelui de Sare sunt valoroase din punct de vedere terapeutic datorita sarii din apa si a namolurilor aflate in ele.


Darurile naturii
Afectiunile care se trateaza aici sunt cele ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate), afectiuni inflamatorii si reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala). De altfel, se trateaza cu succes si afectiunile postraumatice, neurologice periferice si endocrine.

Bazele de tratament sunt functionale tot timpul anului. Aici se fac bai calde in cada sau bazine cu apa minerala sarata, adusa din lacuri, impachetari cu namol cald, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie si sauna. De asemenea, statiunea mai are in dotare si sali de gimnastica medicala.

Pe timpul verii se poate face plaja pe malurile lacurilor Ursu si Alunis, iar in anotimpul rece se pot practica sporturi de iarna pe partia aflata la 6 kilometri distanta de statiune. La inceputul fiecarui an la Sovata se organizeaza Serbarile Zapezii.

Cat ne costa
Oferta de cazare este cuprinsa intre 100 si 200 lei de persoana pe zi. Aceasta include cazare, bonuri valorice si doua proceduri de tratament pe zi.

Citeste Revista Felicia

Calimanesti-Caciulata, miracol si legenda... Debrecen, orasul in care nu te poti plictisi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x