Antena Căutare

Templele si piramidele vor disparea din cauza incalzirii climatice

Incalzirea climatica ar putea distruge foarte multe comori arheologice ale lumii, deoarece va duce la descompunerea mumiilor din Siberia, la acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan si la implozia templelor mayase, dar, totodata, va scoate la suprafata alte monumente si obiecte de valoare.



Toate aceste fenomene sunt si vor fi consecinte ale dezghetului, ale desertificarii, ale cresterii nivelului apei marine si ale amplificarii precipitatiilor si uraganelor, a precizat Henri-Paul Francfort, coordonatorul misiunii arheologice franceze din Asia Centrala.

Dezghetul risca mai ales sa stearga extraordinarele urme ale triburilor scite nomade, "deoarece permafrostul, un sol inghetat in mod constant care i-a conservat pana acum, se topeste si ameninta cu descompunerea corpurile mumificate, tatuate, ingropate alaturi de cai sacrificati, de blanuri, de obiecte din lemn, de haine", a explicat Francfort, citat de AFP.

2010/12/08//159193-amon_temple_naga_sudan_2845x1899.jpg

Articolul continuă după reclamă

"Noi supraveghem, alaturi de colegii rusi, portiunea de sol care se topeste in fiecare anotimp si care devine tot mai adanca. Daca nu anticipam acest lucru, foarte repede va fi prea tarziu", a avertizat arheologul francez, reamintind ca in acest an a fost observat un dezghet extrem de important al permafrostului in zona arctica.

In Tirolul italian, "fara indoiala ca restrangerea unui ghetar de altitudine a permis scoaterea la lumina a lui Otzi, razboinicul din epoca de piatra. Restrangerea ghetarilor, in special a celor din Norvegia, scoate la lumina in mod regulat alte vestigii", a adaugat Francfort.

Un alt fenomen care ingrijoreaza este cresterea nivelului marii, care ameninta regiunile de coasta cu o crestere de pana la un metru pana in 2100, potrivit ultimelor scenarii realizate de oamenii de stiinta.

"Cresterea apelor din anumite insule ale Pacificului va antrena in mod inevitabil distrugerea tuturor siturilor de coasta. In Tanzania, eroziunea maritima a distrus deja un zid al fortului Kilwa, construit de portughezi in 1505", a reamintit Francfort.

2010/12/08//159194-india_jaisalmer_jain_temple_in_desert.jpg

Multiplicarea fenomenelor climatice extreme, "in special a ciclonilor cu cantitati de apa exceptionale care se formeaza intr-un timp record", ii preocupa la fel de mult pe arheologi, a declarat si Dominique Michelet, specialist francez in arheologia Americilor.

Michelet a evocat cazul capitalei fostului regat chimu, Chan Chan, cea mai mare cetate precolumbiana din Peru care a fost lovita de inundatiile fenomenului climatic El Nino, si cel al templului mayas Tabasqueno din Mexic, distrus de ciclonii Opalo si Roxana in 1995, dar restaurat ulterior.

Nisipul este unui dintre cei mai mari inamici al vechilor vestigii din desert. In Sudan, dunele de nisip care inconjoara cetatea Meroe, capitala regatului Nubiei din secolul III i.Hr. si pana in secolul IV d.Hr., ataca piramidele unde sunt inhumati suveranii din aceasta perioada.

Foto: www.owall.net

Hotelurile de gheata - o atractie turistica la moda... Turismul de lux, promovat in Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x