Cum putem departaja clar actiunile pozitive de cele pe care poate nu le banuim periculoase, dar care afecteaza iremediabil locurile si fiintele asupra carora se rasfrang?
Sunt locuri pe acest pamant, in care natura este suverana, nu omul. In care legile ei simple dau nastere la frumuseti care au devenit rare si pe care acum le cautam cu sete.
Sunt teritorii in care framantarile politice au lasat urme adanci, ca niste rani deschise, in care prezenta cuiva din afara poate adanci uneori, prin nestiinta, o suferinta ce nu poate fi inca impacata.
Cand vei ajunge intr-un loc atat de pretios, draga calatorule, ia aminte ca prezenta ta conteaza, mai mult decat crezi si ca ceea ce faci atunci cand pasesti in locuri indepartate, straine, va avea importanta sa in timp.
Cinci dintre cele mai frumoase si controversate destinatii turistice ale lumii iti cer sa le cunosti un pic, chiar inainte de a le vizita:
1. Insulele Galapagos
Daca ai citit "Evolutia Speciilor" de Charles Darwin, cartea care a revolutionat teorii stiitifice, antropologice si a pus la indoiala anumite aspecte ale religiei, atunci stii ca totul a pornit din exoticele insule Galapagos, unde antropologul si-a intreprins cercetarile.
Ele reprezinta un arhipelag de insule (13 principale si 6 islete) ce apartin de Ecuador si se gasesc in Oceanul Pacific de est. Ele sunt destul de izolate, gasindu-se la cam un kilometru de partea vestica a continentului sud american.
Daca la inceput ele reprezentau locul in care mari savanti veneau pentru a realiza studii stiintifice, astazi reprezinta una dintre cele mai mari atractii ale lumii si acest lucru a atras si consecinte negative.
Insulele au o frumusete salbatica, aproape neatinsa, iar dealul Bartolome este locul din care poti avea o vedere de sus a insulelor. Un alt lucru pe care nu trebuie sa il ratezi este centrul de cercetare Charles Darwin din Santa Cruz, unde se desfasoara programul de imperechere si crestere a broastei testoase uriase.
Insulele Isabela si Floreana sunt locurile in care poti vedea specii unice de pinguni, iar scufundarile in Oceanul Pacific iti ofera intalniri cu lei si broaste testoase de mare.
Turismul - un pericol pentru viata salbatica a insulelor
Unul dintre cele mai mari pericole cu care se confrunta insulele sunt noile specii introduse. Insulele Galapagos au ajuns sa aiba o viata salbatica atat de bogata si de variata tocmai prin faptul ca au fost complet izolate de restul lumii. Insa acum, serviciile acestui parc protejat incearca sa elimine caprele, sobolanii, pisicile , cainii si specii de plante care au fost introduse in ultimii ani pe insule.
Dupa ce au evoluat mii de ani fara a se confrunta cu astfel de pradatori, viata salbatica din insulele Galapagos nu este pregatita sa le faca fata acestor specii nou aduse si impreuna cu care sunt obligate sa supravietuiasca.
Turistii sunt sfatuiti sa nu aduca pe insule plante sau animale cu ei si sa isi curete bine incaltarile cand ajung pe insule si chiar cand calatoresc intre ele, pentru a evita transferul de seminte dintr-un loc in altul.
Pescuitul ilegal este o alta amenintare pentru parc. Desi autoritatile neaga acest lucru, pescuitul ilegal de rechini mai ales are loc la o scara uriasa. Numarul de pescari a crescut enorm in ultimii ani, iar cel al pestilor a scazut. Mai mult, oricate restrictii s-ar impune, este dificil de a lua toate masurile necesare pentru pazirea insulelor, deoarece zona vasta a parcului implica eforturi financiare deosebite.
Un alt aspect este populatia in crestere. Desi noile reguli fac imposibila stabilirea de oameni pe insule pentru a trai si a lucra acolo, ele nu sunt mereu respectate si un numar destul de mare de oameni migreaza acolo pentru a face profit din exploatarea insulelor.
Broasca testoasa uriasa si pinguinul Galapagos sunt doar doua dintre speciile de animale in pericol de extinctie. Guvernul din Ecuador a impus reglementari turistice mai restrictive si taxe de intrare mai ridicate (100$ de persoana) pentru vizitatorii insulelor.
Daca mergi acolo, foloseste doar cararile speciale pentru a te deplasa, nu atinge si nu hrani plantele sau animalele salbatice. Poti sa te inscrii pentru a face un tur cu unul dintre grupurile care colaboreaza cu fundatia internationala Charles Darwin, care contuna studiile lui Darwin pe insula.
2. Tibet - Acoperisul Lumii
Tibetul este o regiune autonoma a Chinei, iar a-i trece granita este sinonim cu a pasi intr-o cu totul alta lume. Cultura traditionala tibetana, desi mult diluata de migratiile din China, ramane inca puternica, iar influenta ei se simte.
Cu un platou muntos aflat la o altitudine de 4.000 de metri inaltime, acesta este cel mai intins si mai inalt loc de acest fel din lume. De aceea se intelege de ce Tibet se mai numeste si "Acoperisul Lumii".
Unele regiuni sunt atat de inaccesibile incat si in ziua de astazi ele nu sunt locuite.
Turismul in Tibet este controlat riguros de catre guvernul Chinei, restrictiile fiind inasprite dupa protestele din 2008, ce au avut loc cu prilejul Jocurilor Olimpice. Din 2009, tururile individuale ce includeau permisiunea de a vizita si a sta cateva nopti in Lhasa nu mai reprezinta o optiune. Toti vizitatorii din afara tarii trebuie sa stea intr-un grup turistic organizat, pe toata perioada sederii lor in Tibet.
Este greu sa gasesti un restaurant la care sa gusti mancare tibetana traditionala. In general vei gasi supa de taitei si ceai. Doar in provinciile invecinate Tibetului poti gasi restaurante tibetane de calitate. Cele din Lhasa pe care le vei gasi prezentate in ghidurile turistice sunt mult influenate de vest si au doar putine mancaruri tibetane, restul constand in pizza, spaghetti sau clatite.
Mancarea chinezeasca este destul de buna, restaurantele sunt curate si le poti recunoaste dupa steagurile verzi prin care sunt marcate.
Poti incerca ceaiul tibetan cu unt (pöcha), desi s-ar putea sa nu iti placa. Este un amestec sarat de ceai negru si unt tibetan, ce aminteste la gust de branza albastra Roquefort. Mai degraba considera acest ceai ca o supa cu branza pentru a-l aprecia mai mult, in special intr-o zi friguroasa, cand te va ajuta sa te incalzesti.
Pericolele din Tibet
Stai departe de protestele politice. Desi se intampla rar, turistii, mai ales cei cu care de filmat sau fotografiat nu sunt vazuti prea bine de autoritati in astfel de situatii.
Evita sa intri in discutii politice cu locuitorii, inclusiv despre Dalai Lama si guvernul tibetan aflat in exil. Aceste discutii sunt destul de delicate si poti pune pe cineva in primejdie facand acest lucru.
In ultimii ani, in ciuda restrictiilor, numerosi turisti vin sa viziteze manastiorile din Lhasa, cel mai mare oras din Tibet, mai ales resedinta lui Dalai Lama, palatul Potala.
Desi Tibetul este vizitat de 5,6 milioane de turisti in fiecare an, banii din obtinuti nu ajung la tibetani decat in foarte mica masura, din moment ce majoritatea resorturilor si hotelurilor sunt detinute de chinezi.
Daca mergi in Tibet, fii respectuos fata de traditiile culturale si angajeaza o companie de turism care ofera exclusiv ghizi din Tibet, cum ar fi Snow Lion Tours din Lhasa.
Este important ca din sederea ta sa beneficiezii localnicii si sa fie o experienta pozitiva, atat pentru tine, dar mai ales pentru ei.
3. Rezervatia Nationala Masai Mara , Kenya
Rezervatia Nationala Masai Mara se gaseste la sud vest de Kenya. Ea apartine maasailor si este administrata de consiliile locale, fiind una dintre cele mai cunoscute si populare rezervatii din Africa.
Este un teritoriu in care suprematia se imparte intre lei, gheparzi dar si vanatorii maasai. Acest loc de trecere este zona prin care migreaza zebre, gazele si alte animale salbatice din Tanzania spre campiile Mara.
Este unul dintre cele mai populare parcuri salbatice in care jeepurile vin incarcate de turisti dornici de a vedea mai de a proape si a fotografia felinele pradatoare sau superbii rinoceri negri.
Cel mai spectaculos lucru din Masai Mara este "Great Migration" (marea migratie), un eveniment ce are loc in iulie si august in fiecare an si in care poti observa migratia animalelor salbatice.
Satul de maasai de langa intrarea in parc numita Oloolaimutiek iti poate oferi o experienta interesanta, ce te va ajuta sa cunosti indeaproape cultura maasailor si modu lor simplu de viata.
Pentru a fi sigur ca banii pe care ii vei cheltui acolo ajung la comunitatea locala si nu la operatorii turistici ca si "comisioane", viziteaza un sat care face parte din asociatia "Triangle Maasai Villages".
Este important sa alegi un ghid profesionist care va sti care sunt cele mai bune locuri din care poti observa o varietate mare de animale salbatice si care sunt momentele zilei cele mai prielnice.
Iresponsabilitate si viata salbatica
O problema majora este aceea ca turismul se face intr-un mod iresponsabil, creand prea multe trasee prin rezerva, speriind animalele si intrerupandu-le prioada de migrare.
In ciuda eforturilor facute de gurvern pentru a limita acest lucru, apar tot mai multe tabere ilegale in interiorul parcului.
Studiile recenta arata un declin ingrijorator al numarului de animale, in special in randul girafelor, pentru care a crescut dramatic cu 95 la suta.
De aceea este bine sa fii constient de faptul ca fiecare turist conteaza si prezenta sa are un anumit impact asupra acestui loc superb.
Daca mergi acolo, pastreaza distanta corespunzatoare fata de animalele salbatice, nu folosi flash-ul cand faci fotografii si stai in taberele amplasate in jurul triburilor de Maasai.
4. Padurile amazoniene
Padurile Amazoniene, Amazonia sau Jungla Amazoniana este o regiune impadurita ce ocupa cea mai mare parte din Bazinul Amazonian din America de Sud. Aceasta zona include teritorii ce apartin la noua natiuni.
Cea mai mare parte a padurii apartine Braziliei (60%), urmata de Peru (13%) si de Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname si Guyana Franceza. Amazonia reprezinta peste jumatate din padurile tropicale ale lumii.
Se spune ca numele de Amazon a fost dat de Francisco de Orellana din legendele grecesti ale lui Herodot si Diodor despre Amazonul antic din Asia si Africa.
Etimologia cuvantului indica faptul ca acesta ar proveni din cuvantul spaniol "amazona" sau cel portughez "amassona", ce inseama "distrugatorul luntriilor", cu referire la natura distructive a radacinilor anumitor plante.
Padurile Amazoniene cuprind 1,4 miliarde acri de jungla, hraniti de raul Amazon ce isi face drum prin America de sud. Padurile luxuriante sunt casa celei mai mari varietati de plante si animale de pe pamant, incluzand jaguari, maimute paianjen, macaci si broaste otravitoare.
Pierderea unei comori naturale
Cea mai mare padure tropicala a atras atentia ca fiind in primejdie incepand cu anul 1990 cand s-a descoperit ca despadurirea are loc intr-un ritm prea rapid.
Se estimeaza ca in 20 de ani, aproape jumatate din paduri vor disparea, insemnand habitatul pentru 2.000 de specii de pasari si anamale, dar si triburilor indigene care inca traiesc in jungla.
Daca mergi: mereu alege un ghid care sa te insoteasca si stai intr-un tabara ecologica implicata in prezervarea padurii, cum ar fi Christalino Jungle Lodge.
5. Insula Pastelui
Insula Pastelui este una dintre cele mai izolate insule de pe pamant. Primii locuitori o numeau "Te Pito O Te Henua" (buricul pamantului). Apartinand in mod oficial de Chile, parca e pierduta undeva in Oceanul Pacific.
Este cunoscuta mai ales pentru sculpturile uriase (Moai) construite cu cateva secole in urma, ce reflecta istoria dramatica a ascensiunii si decaderii uneie dintre cele mai izolate culturi polineziene.
Ei au construit statui tot mai mari pentru a proteja insula de invadatori si au folosit partii de lemn pentru a le putea transporta.
Desi scuplturile sunt impunatoare, ele sunt destul de fragile si trebuie tratate cu grija pentru a ajuta la prezervarea lor. De asemenea, de cele mai multe ori ele sunt plasate pe o platforma funerara cunoscuta sub numele de Ahu, de aceea nu trebuie sa calci pe Ahu, chiar daca alti turisti poate fac acest lucru, pentru ca este un mare afront.
Alte doua zone exceptionale sunt cele unde se afla craterii vulcanici din Rano Kau si Rano Raraku. Cel din urma este si locul unde a inceput sculptura moai, iar sute de scupltori lucrau intr-o vreme tot timpul.
Cand ultimul copac a fost taiat, a inceput un razboi civil intre clanurile Rapa Nui pentru resursele limitate ramase pe insula. Iar turistii ce vin sa vada statuile uriase inrautatesc sitiuatia pe insula si duc la haos.
Localnicii au cerut inchiderea aeroportului principal in august 2009, cerand guvernului sa impuna reguli mai stricte in privinta turismului si sa restranga imigratia din Chile.
Daca mergi acolo, mai bine stai pe insula cateva zile decat sa planuiesti un traseu scurt deoarece vizitele pun o presiune asupra infrastructurii insulei fara ca banii obtinuti sa se intoarca la localnici. Alege sa stai la un hotel din zona.
foto: www.ecuadortravelsite.org
www.experienceactivetravel.com
Pleci la drum cu masina? Sfaturi pentru o calatorie placuta... Top 3 destinatii balneare romanesti...