- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cea mai puternica amintire din ultima vacanta nu e legata de plaje intinse, taverne zgomotoase, picioare roz de flamingo sau moschei din secolul al XVI-lea, ci de o piata in aer liber, unde anghinarele erau mari cat o capatana de varza, ridichile - cat o portocala, iar legatura de verdeata - cat un buchet de flori.
De aici am cumparat masline amarui si putin sarate, cum n-am gasit niciodata in magazinele din Romania, chifle cu branza, stafide si verdeata (pe care visez sa le mananc in fiecare zi, la micul dejun, cel putin doi ani de-acum incolo) si portocale cu aroma copilariei, pe care n-o mai regasesc de mult in cosul cu fructe de acasa.
Dar, ca sa ai amintiri gustoase din partea locului, trebuie sa faci un mic efort. Chiar daca e foarte la indemana sa-ti incepi ziua cu un „english breakfast", sa iei o pauza de cafea la Starbucks si sa-ti potolesti foamea, dupa o zi intreaga de vizitat, cu o friptura groasa de la „American Steak House", daca vei da la o parte palmierii, marea si nisipul, ai putea sa te opresti pe faleza din Larnaca, in fata McDonald's-ului cu doua etaje, si sa te intrebi: „De ce-a trebuit sa iau avionul pana aici?!"
Hello sau buna ziua
Ciprul a fost mult timp sub ocupatie britanica, deci daca stii engleza, nu ai cum sa nu te descurci in partea de sud - pana si indicatoarele sunt bilingve. In plus, orasele turistice sunt pline de imigranti romani care lucreaza in restaurante si hoteluri, asa ca vei auzi frecvent „buna ziua" si recomandari de genul: „Pai, avem si suc de rodie!". Pentru o experienta multiculturala compactata intr-un timp scurt, viziteaza Nicosia, „ultima capitala divizata".
Partea de sud arata ca mai toate orasele vest-europene moderne, in timp ce zona veche din nord are strazi inguste, case joase din chirpici, Renaulturi antice, o moschee din secolul al XIV-lea, un minibazar si un fost caravanserai. Iar cele doua parti sunt despartite doar de cateva zeci de metri si de un punct de trecere, unde ti se verifica pasaportul.
Amintiri gustoase
In Cipru, la micul dejun se mananca halloumi (branza traditionala din lapte de oaie si de capra, aromata cu frunze de menta), rosii, masline si paine proaspata (orice brutarie vinde cel putin 3-4 tipuri de paine). La pranz, o alegere buna sunt tavernele care servesc kebab, souvlaki (frigarui) si sheftalia (varianta locala a micilor nostri). Carnea vine indesata intr-o pitta calda si acoperita de multe bucati de rosii, castraveti si ceapa. Tot ce-ti ramane de facut e sa storci deasupra jumatate de lamaie si s-o acompaniezi cu o carafa din vinul casei.
Seara e momentul cand si localnicii iau masa in oras, ca atare multe restaurante (mai ales cele care sevesc meze) sunt deschise doar pentru cina. „Meze" este experienta pentru care ai vrea sa mergi in Cipru in fiecare weekend, impreuna cu multi prieteni.
De altfel, nici nu se poate comanda pentru mai putin de doua persoane, iar distractia se inteteste de la 22.00 in sus, cand trebuie sa strigi sau sa-l inghiontesti pe cel de langa tine ca sa ajungi la farfuria cu inele de calamar din celalalt colt al mesei. Mezele sunt gustari care se aduc la masa una dupa alta, asa ca trebuie sa fii foarte cumpatat sau sa nu fi mancat nimic de doua zile, ca sa poti sa le incerci pe toate (pot fi chiar 30 la numar): de la masline, halloumi la gratar, tzatziki, tahini (pasta de susan acrisoara), carnaciori condimentati, la porc in sos de vin si coriandru, chiftelute de dovlecel si de carne de vita, verdeturi in sos de smantana, kleftiko (miel copt). „Fish meze" include mai multe tipuri de peste decat ai vazut vreodata pe aceeasi masa, plus creveti, caracatita si calamar. Cat despre desert - mai bine il amani pentru a doua zi. Majoritatea dulciurilor sunt prajite, apoi scaldate in sirop de zahar.
Informatii utile
- Blue Air are zbor direct spre Larnaca.
- Ca sa te deplasezi dintr-un oras in altul, poti lua autobuzul (biletul costa 5 euro), taxiul sau o masina inchiriata. Atentie insa: se circula pe stanga.
- Multe restaurante sunt deschise doar seara, pentru cina.
- Daca prinzi weekendul in Larnaca, nu rata piata in aer liber de sambata dimineata.
Mancaruri traditionale
Afelia - carne de porc, gatita in sos de vin si coriandru
Koupepia - sarmale in foi de vita, cu orez si carne, similare celor romanesti
Kolokoti - placinte nu foarte dulci, umplute cu dovleac, grauzdrobit si stafide; se servesc ca gustare, intre mese; le gasesti in patiserii si cafenele
Kleftiko - miel copt in cuptor traditional, de lut, aromat cu frunze de dafin
Loukanika - carnati inmuiati in vin si apoi afumati
Stifado - probabil cel mai cunoscut preparat cipriot; este o tocanita din carne de vita, cu vin, condimente (obligatoriu scortisoara) si multa ceapa
Talatouri - varianta locala de tzatziki, facuta din iaurt scurs, castravete, menta si usturoi
Citeste si Good Food Romania!
Foto: virusboats-cyprus.com
Mii de romani petrec Pastele la bulgari. E de doua ori mai ieftin!... VIDEO! Minivacanta de Paste, la final...