Antena Căutare

Vacanta eco in pensiuni ca acasa la bunica. Vezi cat te costa!

Din ce in ce mai multi turisti straini vin in România pentru a-si petrece vacantele in pensiuni ecologice. Proprietarii unor astfel de locuri de cazare, azi foarte la moda, spun ca locurile sunt rezervate cu luni de zile inainte de catre occidentali.

Pentru ca pensiunile ecologice sunt solutia ideala pentru a evada din mediul urban, oaspetii acestor gen de locatii sunt din ce in ce mai numerosi, iar azi, in Romania exista cele mai multe pensiuni eco din sud-estul Europei. Foarte des vizitate sunt cele din zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu, iar majoritatea au adoptat modelul de activitate al celor din Suedia si Australia. Pentru a fi certificate trebuie sa detina un numar de 20 de camere, iar constructia in sine, dar mai ales consumul de energie din incinta unei astfel de locatii sa nu aiba impact asupra mediului. Oaspetii trebuie sa fie delectati cu un meniu compus din mancare naturala, reziduurile nu trebuie deversate in locuri nepotrivite, iar spatiile verzi sa fie cat mai intinse.

Pensiunea Bio Haus Cioran
Asa o numesc proprietarii si cu siguranta in acest loc vei gasi numeroase trucuri de viata lunga. Aer curat, mancare bio, locuri pline de verdeata si o ferma unde mancarea este intotdeauna proaspata. Biodiversitate oferita turistilor dornici de o gura de aer proaspat, sau a celor care vor sa fuga de zgomotul orasului. Pensiunea Bio-Haus Cioran este situata la 20 km de Sibiu, pe Valea Hartibaciului, in localitatea Nucet, intr-o zona splendida de dealuri. Aici viata se scurge altfel, iar aerul nepoluat din confluentul celor doua vai, cea a Hartibaciului si cea a Oltului, iti da senzatia ca te afli intr-o alta lume. O lume care atrage turistii ca un magnet, iar spre surprinderea proprietarilor, printre cei care calca pragul pensiunii se numara germani, unguri sau rusi. Acest loc ofera posibilitatea ca toti vizitatorii sa asiste la activitati agricole in ferma eco despre care gazdele vorbesc cu mandrie: ”Oricine vine la noi se poate relaxa si la ferma. Pot hrani animalele, pot mulge vacile ( daca nu stiu, ii invatam noi), pot recolta si procesa produsele din gradina proprie.” Mancarea este bio, alimentele nu provin din alte surse decat din ferma pensiunii: “ Turistii mananca numai produse proaspete din carne, lactate, oua, legume sau fructe. Pentru iarna am pregatit deja zacusca si muraturile, iar painea o facem numai in casa, la fel si produsele de patiserie. Bucataria noastra este specifica zonei”, ne-a marturisit proprietarul. Camera matrimoniala este 40 de euro pe noapte cu mic dejun inclus.

Articolul continuă după reclamă

Afla care sunt cele mai bune hoteluri eco de lux pe TV Travel!

Pensiunea Tiplea din Bucovina, administrata de Maria, o femeie gospodina
Aici veti reusi sa alungati usor stilul de viata nesanatos trait la oras, chiar si numai pentru o saptamana. Pe Maria am intalnit-o la targul cu produse bio, de la Agronomie. Se distingea de toti ceilalti vanzatori datorita portului popular, admirat intotdeauna de oraseni, dar si prin incercarea ei de a pune pe roate o afacere 100% eco. Prajitura fabricata sub nasul cumparatorului, din produse naturale, este afacerea Mariei Tiplea, care aduce bani, dar si faima. Dupa ce am degustat marea varietate de prajituri, am aflat ca detine o pensiune ecologica in Maramures, mai exact in statiunea Ocna Sugatag. Pe langa acesta pensiune, numita dupa numele ei, Tiplea, Maria detine si o cabana, situata la 35 km de Ocna Sugatag, unde turistii pot sa retraiasca povestea din casa bunicilor sau strabunicilor, pe care multi dintre noi am savurat-o in anii copilariei. Acolo poti fi martor la tot ceea ce inseamna natural. Patul e din paie, mamaliga se gateste la ceaun afara, in fata casei, apa se bea direct de la cismea, iar daca vrei sa vezi cum se ingrijesc porcii, vacutele, gainile si caii, poti sa arunci un ochi la ferma de langa cabana. Mancarea oferita este numai din produse naturale si este preparata la soba cu lemne. Un adevarat paradis, am putea spune… O lume aparte si departe de ceea ce unii numesc mirajul urban, de care se dezlipesc din ce in ce mai usor cand vine vorba de o astfel de destinatie.

Citeste despre pensiuni din Romania pe TV Travel!

Mădălina Răcorean

Vacante pentru excentrici ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x