CTITORIA LUI MIRCEA CEL BATRAN
Intre 1387-1391, mesteri din Moravia au construit manastirea mare, sub indicatiile domnitorului Mircea cel Batran. Pictura a fost apoi renovata in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a construit si fantana care ii poarta numele. Intre 1706-1707, pe cheltuiala paharnicului Serban Cantacuzino, s-a adaugat pridvorul, cerdacurile, chiliile si s-a rconstituit havuzul cu apa din fata bisericii.
In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei si decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938. Manastirea are doua paraclise, unul din zid, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", asezat in coltul de sud-est al manastirii, datand din anul 1583, iar celalalt, brancovenesc, asezat in coltul de nord-est. Acesta este din caramida si dateaza din anii 1710-1711.
OBIECTIVE ECUMENICE SI TRASEE
Pe partea cealalta a soselei se poate vizita Bolnita cu hramul "Sfintii Apostoli". A fost zidita intre anii 1542-1543 de Petre Voievod (Petru de la Arges - 1535-1545) numit si Radu Paisie. Cozia veche sau "Schitul de piatra", situatea la un kilometru nord de manastire, are hramul "Sfantul Ioan Botezatorul" si se crede ca ar fi ctitoria lui Radu, tatal lui Mircea, la sfarsitul secolului al XIII-lea. In apropierea manastirii exista sI alte locasuri sfinte.
In Calimanesti, pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei de pe raul Olt se poate poposi la schitul Ostov. De asemenea, la trei kilometri nord de Manastirea Cozia se afla Manastirea Turnu, iar drumul pana acolo este pe malul Oltului, o buna ocazie de a merge pe jos si de a admira peisajul incantator. Intr-o zi se pot organiza de la Cozia multe excursii si la manastiri mai indepartate, cum ar fi Dintr-un lemn, Govora, Bistrita, Polovragi, Horezu etc.
Pentru cei care iubesc natura, in aproximativ trei ore de urcat pe munte se poate ajunge la Manastirea Stanisoara. Dar exista si un drum forestier de aproximativ opt kilometric pe care se poate ajunge cu masina. Alte trasee montane: Gara Turnu Rosu- Cabana Cozia, Comuna Jiblea- cabana Cozia, Satul pausa-Gara Lotru si Cabana Cozia-Satul Pricore.
CAZARE SI RECREERE
In Caciulata exista numeroase hoteluri si pensiuni, dar se poate innopta si la Manastirea Cozia, unde exista cateva locuri de cazare. In zilele de vara, strandurile termale, locurile ideale pentru petrecerea timpului liber, sunt pline de turisti. Tinerii se pot recrea si la disco-bowling. Statinuea Caciulata este recunoscuta si pentru tratamentele balneare.
citeste Jurnalul National
Calatorie la muntele Athos... Varlaam, taramul cu legende...