- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
anul 1566 ca data de nastere a orasului emblematic pentru Malta.
Jean Parisot de la Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti
Un arhitect genial
Privit din punct de vedere arhitectural si urbanistic, Valletta este orasul perfect. Francesco Laparelli l-a gandit ca un spatiu rectangular, in care principalele strazi, foarte largi si drepte, sa porneasca din miezul Vallettei - Poarta Orasului - si sa se termine la Fortul Sfantul Elmo, chiar deasupra Marii Mediterane.
In felul acesta se asigura o buna ventilare a orasului (aerul circula cu repeziciune, astfel incat se putea simti briza marii in orice coltisor). In acelasi timp, cladirile erau amplasate in asa fel incat soarele sa le mangaie fatadele doar in anumite momente ale zilei.
Reteaua de canalizare care lega toate punctele orasului era pentru acele timpuri una dintre cele mai elaborate.
Bastioanele, inalte si de 47 de metri reprezentau odinioara puncte de observatie, iar astazi sunt adapost pentru pasarile ostenite care-si gasesc in Malta un refugiu, precum corabierii de acum sute de ani care se indreptau catre Valletta cea minunata.
Nu intamplator, unul dintre calatorii britanici ajunsi aici a afirmat ca este un oras de palate construite de catre domni pentru domni, a carei arhitectura o egaleaza pe cea a oricarui oras al Europei, fiind comparabil cu Venetia, cetatea lagunara a Italiei de astazi.
Marea Catedrala
Catedrala Sfantul Ioan este un edificu amblematic pentru Malta, ce adaposteste celebra pictura a lui Caravaggio - "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul". Constructia in stil baroc nu a avut nevoie decat de cinci ani pentru a-si atinge desavarsirea.
Mattia Pretti a pictat tavanul boltit cu imagini din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Podeaua este acoperita cu un numar de 365 de lespezi de marmura sub care sunt ingropati Cavalerii Ordinului. Deasupra fiecareia este scris un mesaj ce a apartinut defunctului, redactat inca din timul vietii. Germania, Spania, Italia si Portugalia au fiecare cate o capela, cu sculpturi si picturi distincte.
Poarta de argint a fost salvata de atacul trupelor lui Napoleon Bonaparte (venit cu gand sa cucereasca Malta), pentru ca a fost vopsita in negru.
Icoana Sfintei Fecioare din Filermos este considerata facatoare de minuni, conform legendei, fiind descoperita in largul marii de catre niste Cavaleri aflati pe o corabie in deriva. Cand a fost adusa la bord, vremea s-a inseninat si ei au ajuns cu bine la mal.
Palatul marilor maestrii
Cea mai atractiva sala este cea a armurilor, unde sunt expuse armuri ce au apartinut Marilor Maestri Ioaniti. Printre ele se afla si cea a fondatorului cetatii, Jean Parisot de la Vallette.
Mai pot fi admirate trasura Marelui Maestru, singura care avea 6 cai si care dispunea de serviciile a doi baieti care il ajutau sa coboare sau sa urce in trasura (dupa traditie, odata cu trecerea timpului, acestia deveneau la randul lor cavaleri), tunuri si arme purtate de catre turci in timpul Marelui Asediu. In prezent Palatul gazduieste Parlamentul si Ministerul Justitiei.