Antena Căutare

Varsovia – legenda unui Phoenix

Este una dintre cele mai frumoase capitale europene: Varsovia. Un titan ce a infruntat timpul si razboiul, reusind sa-l castige in cele din urma, si care sta triumfator pe malurile Volgai.



O saptamana de sedere in tara lui Chopin este cu siguranta prea putin pentru a o descoperi si a vedea toate locurile recomandate. Dar daca incepeti cu Varsovia, in mod sigur nu veti regreta si veti dori o vacanta prelungita. Varsovia este noatabila printre capitalele europene nu atat prin marimea sa, varsta sau frumusetea sa, cat prin indestructibilitatea sa. Este ca un Phoenix care a renascut de mai multe ori din cenusa razboiului.

Suferind daune mari in timpul ocuparilor suedeza si prusaca din 1655-1656, a fost asaltata din nou in 1794, cand armata rusa a masacrat populatia suburbiilor varsoviene.

Articolul continuă după reclamă

Pe 27 februarie, 1861 o multime din Varsovia a protestat impotriva ocupatiei ruse a Poloniei, cinci protestatari fiind omorati de catre trupele rusesti.

Pe 1 august, 1944, populatia orasului a inceput Revolta varsoviana; dupa ratarea acesteia, orasul a fost distrus din ordinul lui Hitler; suburbiile malului stang, controlate de germani, au fost golite de populatia ramasa, iar cladiriile au fost demolate. Dupa razboi, varsovienii s-au intors, iar orasul a revenit la rolul sau de capitala a Poloniei si de centru social, politic, economic, stiintific si cultural al tarii. Multe dintre strazile, cladiriile si bisericile istorice au fost restaurate conform formei lor initiale. Centrul istoric al Varsoviei a intrat in 1980 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

2010/07/08//74829-centru.jpg

Pentru a incepe expeditia prin Varsovia cu dreptul, porniti prin a vizita Piata Palatului din Centrul Vechi. Palatl regal se afla pe partea estica a pietei. Partea de nord si cea de est sunt pline cu case, restaurante, magazine de suveniruri si standuri de informatii pentru turisti. In sudul pietei, mergand pe ruta regala, ce merge de la palat la resedinta de vara a familiei regale, se ajunge usor la parcul Wilanow. De-a lungul drumului, va va incanta cu o multime de muzicieni si artisti ambulanti sau veti putea asculta diverse concerte in aer liber la lasarea serii.

Un alt foarte interesant edificiu este si Palatul Culturii si Stiintei - un cadou din partea Rusiei Sovietice. Este cea mai inalta cladire din Polonia si se situeaza pe locul 187 in Topul celor mai inalte cladiri din lume. Cladirea a fost numita initial "Palatul Culturii si Stiintei Iosif Vissarionovici Stalin" dar, odata cu destalinizarea, numele dictatorului sovietic a fost inlaturat. Palatul este, la ora actuala, centru de expozitii si complex de birouri.

Nu puteti trece prin Varsovia fara sa va plimbati si intr-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa: parcul Lazienski. El ocupa o suprafata de 80 de hectare din centrul orasului si cuprinde Palatul pe Apa, Vechea si Noua Orangerie, Templul Dianei si Templul Egiptean.

Daca mergeti in capitala Poloniei, ar trebui sa tineti minte unele lucruri. De exemplu, nu schimbati bani la casele valutare din centrul orasului pentru ca ratele de schimb sunt foarte proaste si s-ar putea sa-i faceti unui strain un cadou foarte substantial.

Transportul in comun este cel mai practic si mai ieftin. Daca totusi vreti sau trebuie sa mergeti cu taxiul, evitati sa il luati din statiile de taxi. Mai bine rugati pe cineva sa va comande unul. E cu 30% mai ieftin. Tineti minte ca bacsisul nu este necesar aici. Nici un taximetrist sau ospatar nu va refuza cativa zloti in plus, dar nimeni nu se stramba la tine daca nu ii dai. Daca mergeti la o toaleta publica, aveti grija pentru ca polonezii si-au creat propriile semne pentru a separa sexele: triunghiul este pentru barbati si cercul este pentru femei.

Nu uitati, orice ati face, ca polonezii sunt foarte pasionati de mancarea lor asa ca ii puteti jigni foarte usor daca nu gustati din preparate. Oricum, mesele poloneze sunt foarte gustoase si hranitoare. Sunte renumite tocanitele vanatoresti numite Bigos, supele, bogate si dense, renumitii carnati polonezi (kabanos) si zrazy, un fel de mancare din carne de vita foarte apreciat in intreaga tara. Ca desert, dulciurile preferate ale polonozilor sunt sernik (placinta cu branza), szarlotka (tarta cu mere) si eklerka (eclerele).

sursa: Jurnalul National
foto: theodora.com

Destinatii de vis: Venetia, orasul fluid al hedonismului... VIDEO! Vacante cu economie in strainatate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x