De aici, strajuia Valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte in Transilvania. Pozitia ei strategica a fost extrem de importanta, de aici si gija pentru pastrarea si intretinerea acesteia. Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat, a fost fortificata de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea din ordinul domnitorului Mihai Racovita.
Perioada de glorie a fost pe vremea lui Stefan cel Mare, de care se leaga si o legenda. In anul 1476, dupa ce invinsese ostile Moldovei in Batalia de pe Valea Alba, sultanul otoman Mahomed al II-lea l-a fortat pe voievodul Moldovei sa se indrepte spre Cetatea Neamtului. Conform legendei, mama lui Stefan a refuzat sa-l lase sa intre in cetate si l-a sfatuit sa se indrepte spre nordul tarii, pentru a-si strange o noua oaste.
Acest lucru l-a facut pe Dimitrie Bolintineanu sa scrie "Muma lui Stefan cel Mare", care zugraveste perfect aceasta scena. Tot din perioada lui Stefan, cetatea a dobandit si un impresionant sant de aparare si un pod mobil, care se sprijina pe 11 piloni, si care reprezinta una dintre cele mai frumoase trasaturi ale constructiei. Din fericire, intre 2007 si 2009, ceteatea a intrat in renovare, astfel incat astazi o puteti admira in toata splendoarea ei.
infopensiuni.ro VIDEO! In Franta s-a inaugurat prima plaja unde fumatul e interzis... VIDEO! Kilauia, sau cum sa vezi pe viu cum erupe un vulcan...