Nu suntem obisnuiti sa ne gandim ca tara noastra este plina de edificii impresionante precum vedem in materialele documentare ale altor televiziuni, cu toate ca avem cateva indicii foarte importante, cum ar fi Biserica Neagra din Brasov, Castelul Corvinilor din Hunedoara sau chiar Cetatea Sighisoarei.
In mijlocul Transilvaniei se afla o localitate cu o mare biserica. Biertanul, caci despre el este vorba, face parte dintre primele asezari germane din Transilvania, fiind cuprins in cele doua "Scaune" in Diploma Andreeana din 1224. Prima atestare a numelui dateaza din 1283, intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, siruri de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate. Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatii. Biserica construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu, ocupa partea centrala a complexului, fiind ultima din Transilvania inaltata in acest stil. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud.
Altarul, impresionant prin cele 28 de panouri ale sale, a fost realizat intre anii 1483 si 1513, fiind influentat, ca stil, de mesterii din Viena si Nürnberg. Pe vremuri, in bastionul estic se afla „carcera" unde erau inchisi, timp de doua saptamani, sotii si sotiile acestora, in cazul in care se certau si doreau sa divorteze. Aveau la dispoitie un singur tacam si o singura cana pentru apa. Sistemul se spune ca nu a functionat decat o data, in rest cuplurile au iesit impacate.
panoramio.com
Eurolines preia operatiunile TUI in Romania si Republica Moldova... FOTO! Cele mai spectaculoase cinci cascade din lume...