MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. "Aveți grijă de voi și faceți alegeri corecte!" este unul dintre sfaturile importante date de medicul Pautov, gazda MediCOOL, emisiune care poate fi văzută și pe AntenaPlay.
Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Meroiu Alexandru Răzvan, medic stomatolog cu o vastă experienţă în Estetica dentară, dr. Elena Popa, Medic specialist Dermato-Venerologie şi Estetică Medicală, dr. Iulia Solomon, Medic specialist Dermato-Venerologie şi Dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.
Citește și: MediCOOL, sezon 1, episod 4. Despre acnee, lipsa somnului și cum ar trebui să ne trăim viața după pensionare
MediCOOL, sezon 1, episod 5. Despre enterocolită și povestea unui tânăr care a învins obezitatea
În cel de-al cincilea episod din MediCOOL din 26 septembrie 2021, în prima rubrică a emisiunii "Hey, Info Doc", s-a discutat despre enterocolită, inflamația mucoasei intestinale și a colonului.
Pe aplicația Biomap, medicul Mihail Pautov a arătat un intestin și un colon aflate în suferință.
"Imunitatea se activează și, practic, această mucoasă refuză să mai absoarbă lichide. Asta este cauza pentru care în entorocolite, avem de cele mai multe ori diaree. Diaree asociată cu pierderea apetitului, cu crampele și cu deshidratarea. Atenție foarte mare la deshidratare. Pentru adulții sănătoși, de regulă aceasta nu este o boală severă, însă pentru oamenii cu boli cronice, oamenii în vârstă sau pentru copii, poate fi o boală destul de periculoasă", a spus medicul Pautov.
La masa de experimente, i-a chemat în platou pe Alex Merou, medic stomatolog, și pe Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie și dermatologie pediatrică. E de reținut aici că entorocolitele virale nu se tratează cu antibiotic. Totodată, folosirea neadecvată a antibioticului crește rezistența bacteriilor dăunătoare la antibiotic.
"Tot ce trebuie să facem noi de fapt este să urmărim pacientul și să ne asigurăm că este bine hidratat", a spus medicul Pautov.
În următoarea rubrică a emisiunii, "Tu decizi", tema principală a fost epilarea definitivă, iar medicul Pautov a arătat un aparat cu laser special conceput pentru așa ceva. Primele ședințe se repetă cam la o lună și jumătate, două luni, dar după prima ședință sunt rezultate de minim 30, 40 %.
"Ideea este că laserul țintește firul de păr la rădăcină și îl distruge".
"Noi spunem epilare definitivă pentru că undeva la 90 % din firul de păr cade, în schimb, fiind organisme vii, tot timpul ne regenerăm și trebuie o ședință de întreținere cam la un an de zile".
Totodată, epilarea definitivă scade riscul pseudoficulitei.
În rubrica "A doua șansă", medicul Pautov a stat de vorbă cu Marian, un tânăr care a învins obezitatea. În urmă cu ceva timp, bărbatul cântărea 117 kilograme.
"Pandemia și-a spus cuvântul. Când ne-au închis prima dată în case, șprițul și mâncarea au fost la îndemâna oricui și eu m-am folosit de asta. Frigiderul mi-a fost prieten", a spus Marian.
Datorită Iulianei Dabija, tehnician nutriţionist, dar și psihonutriţionist, care e prezentă și în show-ul culinar Hello Chef de la Antena 1, Marian și-a schimbat viața. Când tânărul i-a dat prima oară telefon acesteia, era într-un punct critic al vieții lui.
"Era hotărât, după cum a vorbit. Niciodată nu am putut să ajut pe cineva care nu era deja hotărât. Nu ajuți pe cineva care nu cere ajutorul", a spus Iuliana Dabija.
Iuliana Dabija s-a dat exemplu și pe ea, pentru că și ea a fost la un moment dat mai plinuță chiar și cu 16 kg. E de reținut aici, printre alte informații necesare, că înfometarea nu este o soluție pentru a pierde din greutate.
"Nu putem să dăm cu tunul în niște obiceiuri pe care le avem de o viață. Se lucrează ușor. Eu niciodată nu am avut succes când am venit eu cu ideea mea de meniu. Eu întreb clienții ce mănâncă ei de obicei, iar ei rămân 90% dintre lucrurile alea", a spus Iuliana Dabija.
MediCOOL, sezon 1, episod 5. Despre tiroidita autoimună, dezvoltarea personală și cum putem deveni mai buni în toate aspectele
În rubrica "Mit", medicul Mihail Pautov a demontat câteva dintre miturile legate de alimentele noastre. Printre ele, a vorbit și despre zahăr, care nu ne dă sevraj dacă renunțăm la el, dar ajungem să avem o viață mai sănătoasă.
La "Super Doc", tema principală a fost tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto. Medicul Pautov a avut-o invitată în emisiune pe dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog, care a dezvoltat subiectul. Bolile autoimune sunt, în general, ereditare.
"Boala autoimună este o situație patologică în care corpul nostru ne sabotează. Noi producem anticorpi împotriva diverselor organe și glande. Orice boală autoimună e un fel de cutia Pandorei. E o componentă ereditară, deci noi ne naștem cu niște antigene pe care le moștenim, străbunici, bunici și peste care vin niște factori de mediu, infecții, carențe de minerale, un deficit de seleniu și evident, stresul", a spus medicul Alina Burlacu.
Tiroidita autoimună apare, în general, la femei. Nu o putem preveni, dar o putem descoperi la timp dacă facem analize uzuale și un consult endocrinologic. Totodată, e de reținut aici că nu există alimente pe care bolnavii de tiroidită autoimună să nu le poată consuma.
"Exista mitul sării cu iod, mitul sării fără iod, toate au fost demontate. (...) Alimentația trebuie echilibrată cu de toate", a spus medicul Alina Burlacu.
Iuliana Pepene, splendida prezentatoare a știrilor Antena 1, a venit la MediCOOL la rubrica "Social COOL". Ea a povestit cum se trezește în fiecare zi la ora 3 dimineața pentru că își face job-ul cu pasiune așa că acest lucru nu reprezintă pentru ea un efort. Ea a vorbit și despre iubitul ei bucătar, pentru că, nu-i așa, în cazul ei dragostea chiar trece prin stomac, iar la final, s-a lăsat "hipnotizată" de către gazda emisiunii.
Spontană, Iuliana Pepene a prezentat și o știre medicului Pautov despre beneficiile pe care le au... pepenii, fără nicio legătură cu numele ei, desigur.
La "Ușor de simplu", veți vedea cum este corect să vă spălați corect pe dinți. Chiar dacă e o rutină zilnică, mulți dintre noi fac greșeli. Medicul stomatolog Alex Meroiu a făcut o demonstrație perfectă legată de acest lucru, pe o dantură plină cu mâncare. Dinții trebuie periați de două ori pe zi, iar ața dentară trebuie folosită după fiecare masă, de câte ori avem ocazia.
Totodată, medicul Pautov a vorbit și despre dezvoltarea personală, acel acel proces continuu în care căutăm în fiecare zi să ne schimbăm într-o persoană mai bună. "Întotdeauna există ceva ce poate fi îmbunătățit în fiecare dintre noi, un nou obicei, o nouă aptitudine, un nou hobby, un nou TU", a spus medicul Pautov. Trebuie doar să acționăm în acest sens.
"Să aplici ceea ce auzi, ceea ce înveți în aceste cărți pe care le citești, să fii constant și perseverent", a conchis gazda MediCOOL, în cea de-a cincea ediție.