- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doctorul Mihail Pautov a avut-o ca invitată pe Ioana Vodă, medic primar ORL, în primul episod din sezonul cu numărul 4 MediCOOL. Subiectul abordat a fost unul de interes în această perioadă, iar medicii au oferit sfaturi utile pentru a putea preveni infecțiile virale.
Cum ne ferim de infecțiile virale în sezonul rece și nu numai. Sfaturi din partea medicului Ioana Vodă
Răcelile, gripa și infecțiile de tot felul ne afectează în viața de zi cu zi, în special în perioada rece, însă există și soluții pentru a nu ne îmbolnăvi. „Eu fiind ORL-istă, vă dați seama că am parte numai de pacienți răciți. Eu încep cu prevenția, evit aglormerațiile. Mă duc în magazine la primele ore, când e liniște și pace. Să fiu sigură că magazinul este curat și nu este plin de bacterii.
Pun mască în locurile aglomerate și mă spăl de multe ori pe mâini, 20 de secunde”, a declarat medicul Ioana Vodă, atunci când a fost întrebată cum procedează pentru a evita infecțiile virale.
„Încerc să fac prevenție corectă. Dacă trebuie să mă vaccinez, mă vaccinez. Mă sfătuiesc cu medicul de familie, care îmi e prieten. Așa ar trebui să fie toți medicii de familie, prietenii noștri. Dacă am o problemă de imunitate, să îmi crească imunitatea, să îmi dea vitamine”, a continuat Ioana Vodă.
Moduri sigure de prevenție împotriva virozelor
Doctorul Mihail Pautov, gazda emisiunii, a oferit la rândul său câteva sfaturi utile: „Eu mai fac ceva. Sunt o tonă de studii care demonstrează că umiditatea are un impact atât de mare asupra expunerii noastre la viroze și contactarea acelor viroze. Umiditatea ideală este între 40 și 60%. Cea mai bună e cea de 50%.
În momentul în care nu avem umiditatea ideală și, de regulă iarnă, când apar aceste viroze și aerul devine uscat afară, se usucă și mucoasele. Și, practic, devin ca o plajă care captează acele infecții, care intră și penetrează mult mai ușor mucoasa uscată. În aerul bine umectat, particulele de virus circulă mai încet. Așadar, am putea avea un umidificator în casă sau pentru copii, la școală.
Medicul Ioana Vodă a confirmat și a adăugat: „Dacă simt că am răcit sau am stat într-un mediu de care îmi e cam frică, mă duc și îmi spăl nasul! La orice schimbare de temperatură, el curge, este normal”
Medicul a recomandat și picăturle de nas pentru a-l desfunda, în zilele în care apare răceala. „1 sau 5 zile. Orice viroză de bun simț ar trebui să treacă în 5 zile. Dacă văd că nu mi se desfundă nasul, mă duc la doctor”, a continuat medicul ORL.
Ce categorii de persoane sunt vulnerabile în fața îmbolnăvirilor
Cu privire la valul de viroze din ultima perioadă, doctorul Ioana Vodă a explicat că acestea sunt normale în perioadele reci. Cu toate acestea, anumite categorii de persoane trebuie să aibă mai multă grijă.
„E bine să ne facem imunitatea. Dar, din nefericire, în acest sezon avem combinațiile de gripă cu Sars-Cov-2. Și atunci organismului îi este greu să țină în frâu două infecții. Trebuie să aibă grijă cei care au o imunitate mai scăzută, cei peste 65 de ani, cei care au boli cardiovasculare, cronice, copiii foarte mici, gravidele. Trebuie să meargă să se vaccineze măcar de gripă ca să nu existe combinațiile care duc la spital”, a explicat medicul.