În urma unei vizite la o fabrică de oţet, Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie şi fitness, a aflat o mulţime de beneficii ale oţetului şi a venit în platoul Neatza pentru a ni le dezvălui.
“Am aflat câteva lucruri interesante, în primul rând că trebuie să citim eticheta foarte bine atunci când cumpărăm o sticlă de oţet pentru că nu toate sticlele din supermarket conţin şi ceea ce trebuie”, ne-a spus Cristian Mărgărit.
Primul “secret” dezvăluit a fost legat de celebrul oţet balsamic de Modena şi ne spune că, din păcate, cel adevărat este foarte scump, stă 12 ani în nişte butoaie speciale şi este făcut doar din must din nişte struguri special iar ceea ce găsim pe piaţă nu este original şi ar fi mai indicat să ne îndreptăm spre un oţet clasic obţinut prin fermentaţie.
Un beneficiu al oţetului ar fi atunci când este gătit, pentru că previne formarea compusilor toxici din carne. El este folosit încă din cele mai vechi timpuri drept conservant şi dezinfectant.
Oţetul poate fi din must de struguri sau vin, suc de mereu, cidru, mied sau fructe. Oţetul păstrează multe dintre calităţile fructelor din care provine, antioxidanţi, enzime, vitamine, oligoelemente, fitonutrienti, acizi organici. După fermentare el poate fi infuzat cu noi surse de sănătate: fructe, plante aromatice.
Pe lângă beneficiile alimentare,ar mai fi şi unele cosmetice. Va invităm să vizionaţi clipul de mai sus pentru a afla şi alte “secrete” ale acestui nelipsit ingredient..