Hepatita A mai este numită și „boala mâinilor murdare”. Simona Dragomir, specialistul pe sănătate de la „Neatza cu Răzvan și Dani", a vorbit cu medici care au explicat cum se transmite această boală contagioasă, cum poate fi depistată la copii și la adulți și cum poate fi prevenită sau tratată.
Boală contagioasă, Hepatita A apare mai ales în focare epidemice, în colectivități. În general, sunt afectați copiii, dar îmbolnăvirea nu este exclusă și la adulți.
„Hepatita tip A reprezintă inflamația acută a ficatului, cauzată de infecția cu virsusul hepatitic A. Se transmite foarte ușor, iar virsului hepatitic A are o foarte mare rezistență în mediul înconjurător. Este denumită și boala mâinilor murdare. De fiecare dată când folosim toaleta trebuie să ne spălăm bine cu apă și săpun. De câte ori vrem să pregătim mâncarea, trebuie să ne spălăm bine pe mâini”, a explicat medicul de familie Ruxandra Constantina.
Potrivit medicului, de multe ori, Hepatita A poate trece neobservată, poate îmbrăca un aspect pseudogripal, adică febră, dureri de cap, dureri de gât, dureri muscular sau colici abdominali sau poate fi însoțită de grețuri, vărsători.
„La copii, Hepatita A se poate transmite, de asemenea, foarte ușor, mai ales în colectivități. De obicei, Hepatota A la copii se manifestă cu oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominal, cu o colorație galbenă a pielii – icter, cu materii fecale mai declororate și o urină mai închisă la culoare, dar este posibil ca la copiii mici să nu apară foarte multe manifestări și atunci să nici nu știm că un copil este bolnav”, a explicat medicul pediatru Ilinca Tranulis.
În general, tratamentul înseamnă repaos la pat, o alimentație care să excludă tot ce înseamnă aliment nociv pentru ficat – prăjeli, alcool, în cazul adulților,
Aflați mai multe despre Hepatita A din clipul de mai sus din emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani".