Antena Căutare

Atenție, români! Ce poți face dacă ai fost concediat pe nedrept

Datele oficiale arată că sunt peste un milion de români aflați în prezent în șomaj tehnic, din cauza epidemiei de coronavirus din România. Cei de la Neatza cu Răzvan și Dani au descoperit ce se întâmplă cu angajații după data de 15 mai.

Mădălina Vasile, reporter al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, a discutat cu avocatul Anca Vătășoiu pentru a afla mai multe detalii despre ce se întâmplă cu românii aflați în prezent în șomaj tehnic.

citește și: Ce se va întâmpla cu șomajul tehnic, după 15 mai! Ministrul Muncii a făcut anunțul!

Știam până acum că, după data de 15 mai, angajații fie erau concediați, fie se întorceau la locul de muncă. Totuși sunt anumite domenii care nu își pot reîncepe activitatea la această dată, așa că, cel mai probabil, angajații vor rămâne în șomaj tehnic.

Atenție, români! Ce poți face dacă ai fost concediat pe nedrept

Ce presupune șomajul tehnic și ce faci dacă ești concediat pe nedrept

Ce presupune șomajul tehnic și ce faci dacă ești concediat pe nedrept

„Salariații au dreptul la un preaviz de cel puțin 20 de zile lucrătoare, în cazul care angajatorul decide să concedieze. Angajații vor primi salariul ca și până atunci și, la finalul perioadei de preaviz, trebuie emisă o decizie de concediere pentru desființarea postului. Salariatul poate contesta această decizie în instanță. Pentru situația desființării unui post nu poate fi emisă o decizie de concediere fără preaviz, este nulă și poate să fie atacată în instanță”, a explicat avocatul Anca Vătășoiu.

citește și: Principalele schimbări pentru români, după 15 mai! Când se vor redeschide școlile. Raed Arafat, declarații de ultimă oră!

Ce trebuie să facă un salariat dacă se consideră concediat în mod nelegal? Află totul urmărind clipul video de mai sus din emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani ca să afli mai multe informații utile.

Ce presupune şomajul tehnic

  • Contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro.
  • Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.
  • Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de-atât.
  • Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el.

Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului.

  • Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.
  • O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.
Un bătrân a confundat extinctorul cu dozatorul de dezinfectant! Ce a urmat... Ruleta cu ingrediente bizare de la Asia Express s-a mutat la Neatza! Ce a mâncat Ramona...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x