Antena Căutare

E vineri, 13! De la ce a pornit frica de ghinionul pe care l-ar aduce această zi și ce este interzis să faci în această zi. Obiceiurile ce ar atrage moartea!

Răzvan Simion a explicat la „Neatza cu Răzvan și Dani”, de unde se crede că a pornit frica de ziua de vineri, 13, care ar fi aducătoare de ghinion. Mai multe activități ar fi interzise în această zi și se spune că acestea ar atrage chiar moartea. 

Răzvan Simion a explicat la „Neatza cu Răzvan și Dani”, de unde se crede că a pornit frica de ziua de vineri, 13, care ar fi aducătoare de ghinion. Mai multe activități ar fi interzise în această zi și se spune că acestea ar atrage chiar moartea.

„Se pare că această superstiție legată de ghinionul adus de ziua de vineri, 13, pornește de la arestarea cavalerilor templieri într-o zi de 13, 1307, ceva de acest gen. Alții spun că ar fi începutul Potopului lui Noe, într-o zi de vineri, 13, crucificarea de pe Golgota se pare că a căzut tot într-o zi de 13”, a spus Răzvan Simion.

„Cei mai mulți spun că este de influență americană această superstiție. Pentru că noi, spaniolii și grecii suntem pe marți, 13, cu cele trei ceasuri rele”, a precizat el.

Așadar, această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos - toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit tot într-o zi de vineri 13.

Cu toate acestea, specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea-începutul celui de-al XX-lea.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii au început să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

În ciuda faptului că nimeni nu ştie exact momentul în care superstițiile legate de ziua de 13 a unei luni și ziua de vineri au fost combinate, majoritatea studiilor arată că „vineri 13" este o superstiţie a secolului XX, iar folcloriştii sunt de acord cu această idee.

Cert este că, până în 1908, „vineri 13" pătrunsese în mentalul colectiv, dovadă fiind un articol din New York Times din 4 martie în care autorul nota: „Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own".

Unii specialişti sunt de părere că vinovat pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi „regele cuprului". Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat „Vineri, treisprezece". Deşi azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Romanul lui Lawson, jumătate poveste de dragoste şi jumătate polemică cu privire la modul în care bursa poate fi influenţată, s-a bucurat de un mare succes, ca urmare a unei publicităţi agresive făcute de autorul deja celebru în lumea americană. Dorind ca romanul său să fie un bestseller, Lawson urmează un o strategie de marketing fără scrupule, iar în una dintre reclamele sale promite că va oferi o sumă cu trei zerouri celui care va arăta vreun defect al teoriei propuse de el în carte.

La mai puţin de două luni după apariţia reclamei, Lawson şi romanul său apar pe prima pagină a ziarelor, după ce un broker a fost arestat pentru că a încercat să destabilizeze bursa din Philadelphia prin teoria propusă în „Vineri, treisprezece".

Următoarea afirmare în presă a lui Lawson a fost în vineri 13 septembrie, acelaşi an. Într-un text de reclamă publicat la secţiunea economică din New York Times, speculatorul sfătuia cititorii să cumpere acţiuni ale unor companii de care el era interesat, motivând că, în această zi, bursa este vulnerabilă din cauza superstiţiei legate de 13. Acest text de promovare, cât şi celelalte făcute pentru romanul său, reprezintă unele dintre primele atestări scrise ale superstiţiei "vineri 13".

Însă, fenomenul „vineri 13" nu s-a încheiat aici. În 1916 a apărut filmul mut realizat după romanul lui Lawson. Astăzi filmul a fost declarat pierdut şi se pare că nici reclame de promovare ale sale nu au fost păstrate.

Cu toate că astăzi nimeni nu îşi mai aminteşte de Lawson, legătura dintre bursa de pe Wall Street şi ziua de vineri 13 s-a păstrat până târziu, aproape de zilele noastre, potrivit historia.ro.

13 superstiţii despre Vineri 13. Ce este interzis să faci în această zi

  • Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.
  • Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.
  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
  • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
  • Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
  • Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
  • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
  • Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
  • Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.
  • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Urmăriți clipul de mai sus din „Neatza cu Răzvan și Dani”.

„Arăți ca și greșeala pe care urmează să o fac!”. Ramona Olaru s-a confesat! Ce îi va lipsi din perioada petrecută la ma... Atenție, doamnelor! Imagini fierbinți! Adonișii dansatori de la „Neatza cu Răzvan și Dani” au fost puși la treabă de Dia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x