- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Diabetul este o afectiune cronica de care sufera peste 11% dintre romani, arata datele unui ultim studiu. Statistici sumbre ofera si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor cu diabet se va dubla.
CE ESTE DIABETUL? CÂND APARE?
Diabetul este o boală ce nu se vindecă, dar poate fi tratată. Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, progresivă, ce apare atunci când celulele corpului nu-și pot utiliza sursa de energie, glucoza, din cauza unei lipse absolute sau relative de insulină.
În final, toate organele au de suferit din pricina diabetului, pentru că toate vasele din corp, și chiar și nervii, sunt afectate de valorile crescute ale glicemiei.
Citește și: Obiceiuri care te ajută la reglarea glicemiei. Cum să începi ziua într-un mod sănătos
CUM NE DĂM SEAMA CĂ SUFERIM DE DIABET?
„Ne gândim că un copil ar putea avea diabet, atunci când, brusc, se trezește noaptea și urinează mai des, cere o cantitate foarte mare de apă, are o stare de slăbiciune, pierde în greutate”, a explicat Irina Costache, medic primar pediatru.
Simptome de diabet:
- oboseală
- sete
- foame
- leșin nervozitate
- greață
Citește și: Băuturi care reglează nivelul glicemiei. Ce recomandări fac nutriționiștii
„O prezentare atipică, dar nu rară în pediatrie, este copilul care vine cu simptomele tipice ale unei gastroenterocolite, adică varsă și are diaree. De multe ori, se întâmplă să fie debutul unui diabet”, a adăugat medicul.
Însă, „când vorbim despre diabetul de tip II, semnele și simptomele pot fi foarte șterse și, uneori, întârzie diagnosticarea pacienților: sete, foame accentuată, tulburări de vedere, o stare de oboseală nejustificată, pot apărea furnicături și amorțeli la extremități. Uneori, diabetul este anunțat de infecții frecvente sau de o vindecare mai dificilă a leziunilor de pe piele”, a explicat dr. Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Citește și: Alimente care cresc glicemia. Cum putem să avem o masă echilibrată
DEPISTAREA DIABETULUI
Diabetul poate fi depistat prin mai multe teste simple. Cel mai frecvent utilizat este măsurarea glicemiei, ce se face dimineața, pe nemâncate. În cazul unei suspiciuni de diabet, medicii pot efectua testul de toleranță orală la glucoză sau hemoglobina glicozilată, prin care se poate face o medie a glicemiilor pe ultimele trei luni și cu care se poate certifica diagnosticul de diabet zaharat.
Mai multe informații, în materialul video de mai sus.
Ştefania Bănică, prima femeie balerin-magician din România, i-a cam sucit mințile lui Dani: „Ce vrăjitorie e asta?!”... Un videoclip ca o poveste! O moldoveancă ne arată frumusețile din România! Adriana Rusu, clip spectaculos pentru piesa ...