Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

Tot ce trebuie să ştii despre diabet. Ce este? De ce apare? Care sunt primele simptome?

Diabetul este o afectiune cronica de care sufera peste 11% dintre romani, arata datele unui ultim studiu. Statistici sumbre ofera si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor cu diabet se va dubla.

Diabetul este o afectiune cronica de care sufera peste 11% dintre romani, arata datele unui ultim studiu. Statistici sumbre ofera si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor cu diabet se va dubla.

CE ESTE DIABETUL? CÂND APARE?

Diabetul este o boală ce nu se vindecă, dar poate fi tratată. Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, progresivă, ce apare atunci când celulele corpului nu-și pot utiliza sursa de energie, glucoza, din cauza unei lipse absolute sau relative de insulină.

În final, toate organele au de suferit din pricina diabetului, pentru că toate vasele din corp, și chiar și nervii, sunt afectate de valorile crescute ale glicemiei.

CUM NE DĂM SEAMA CĂ SUFERIM DE DIABET?

„Ne gândim că un copil ar putea avea diabet, atunci când, brusc, se trezește noaptea și urinează mai des, cere o cantitate foarte mare de apă, are o stare de slăbiciune, pierde în greutate”, a explicat Irina Costache, medic primar pediatru.

Simptome de diabet:

  • oboseală
  • sete
  • foame
  • leșin nervozitate
  • greață

„O prezentare atipică, dar nu rară în pediatrie, este copilul care vine cu simptomele tipice ale unei gastroenterocolite, adică varsă și are diaree. De multe ori, se întâmplă să fie debutul unui diabet”, a adăugat medicul.

Însă, „când vorbim despre diabetul de tip II, semnele și simptomele pot fi foarte șterse și, uneori, întârzie diagnosticarea pacienților: sete, foame accentuată, tulburări de vedere, o stare de oboseală nejustificată, pot apărea furnicături și amorțeli la extremități. Uneori, diabetul este anunțat de infecții frecvente sau de o vindecare mai dificilă a leziunilor de pe piele”, a explicat dr. Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

DEPISTAREA DIABETULUI

Diabetul poate fi depistat prin mai multe teste simple. Cel mai frecvent utilizat este măsurarea glicemiei, ce se face dimineața, pe nemâncate. În cazul unei suspiciuni de diabet, medicii pot efectua testul de toleranță orală la glucoză sau hemoglobina glicozilată, prin care se poate face o medie a glicemiilor pe ultimele trei luni și cu care se poate certifica diagnosticul de diabet zaharat.

Mai multe informații, în materialul video de mai sus.

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Neatza cu Răzvan şi Dani, nu e panica :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/neatza-cu-razvan-si-dani şi este updatat zilnic cu ştiri. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/neatzacurazvansidani/, iar canalul nostru de YouTube este https://www.youtube.com/user/NeatzaAntena1.

➡️ 😎 Toate ediţiile matinalului Neatza cu Răzvan şi Dani  le găseşti integral pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/4oYQSJo. Poţi urmări şi LIVE emisiunile Antena 1 de pe smartphone, tabletă sau computer. Intră acum!