Cristian Negoiță, antreprenor, explică la Neatza cu Răzvan și Dani de ce pâinea cu maia este considerată cea mai sănătoasă și hrănitoarecare și care este cel mai simplu mod de a face pâine cu maia.
Maiaua este un fenomen natural, un amestec între făină de foarte bună calitate și apă, care ajută aluatul să crească. Maiaua este o cultură de fermentație necesară creșterii(dospirii) aluaturilor de pâine, cozonac, gogoși, cornuri, etc. Însă timpul de activare a ei este mai îndelungat decât al clasicei drojdii. Produsele de panificație cu maia naturală sunt cele mai sănătoase, dar și mai spornice, mai gustoase și sățioase.
Pâinea cu maia este considerată mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie, având un indice glicemic mult mai mic.
Citește și: Rețetă de maia naturală preparată în casă. Ce ne trebuie și care sunt pașii de urmat pentru a prepara maia?
Odată pregătită maiaua pentru pâine, se poate păstra la frigider și hrăni conform rețetei, iar din aceasta se pot prepara diverse produse de panificație, nu doar clasica pâine.
Pâinea și toate produsele de panificație cu maia sunt recomandate în mod deosebit de către nutriționiști, mai ales persoanelor cu intoleranță la gluten.
S-a constatat că intoleranța la gluten ar fi determinată de consumul ridicat al pâinii și produselor de panificație din făină albă, obținute în urma unei dospirii insuficiente, cee ace ar favoriza păstrarea intactă a proteinei de gluten, pe care stomacul nu o mai poate digera.
Maiua naturală neutralizează acidul fitic din cereale, acid care împiedică absorbția minerarelor de către organism. Astfel, minerale precum fierul, zincul și magneziul din cerealele integrale sunt mai ușor asimilate și deci pâinea este mult mai nutritivă.
Consumul de pâine cu maia naturală ajută la îmbunătățirea digestiei, prin repopularea tractului intestinal cu bacterii bune.