Din dorința de a mai renunța din când în când la preparatele pe bază de carne, Chef Nicolai Tand a pregătit la Super Neatza o delicioasă și sănătoasă rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă.
Hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă, preparat de Chef Nicolai Tand la Super Neatza
Chef Nicolai Tand a ales să înlocuiască proteina animală din meniul de azi cu proteina din năut, pregătind o deliciasă rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă.
Năutul a devenit popular în bucătăriile noastre datorită valorilor nutriționale pe care le are, reprezentând o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.
Năutul are un indice glicemic mic, ceea ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și pentru că are un conținut ridicat de fibre și proteine. Fibrele au un important rol în a încetini absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control eficient al zahărului din sânge.
Citește și: Hummus cu vinete. O combinație delicioasă, de post
Năutul mai conține și fier, calciu și alți nutrienți care contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Consumul de năut poate avea un rol benefic în dieta persoanelor care vor să prevină apariția osteoporozei.
Mai conține și magneziu și potasiu care au un important rol în a regla presiunea arterială și a ține la distanță afecțiunile cardiovasculare.
Consumat regulat, năutul poate îmbunătăți digestia, datorită conținutului ridicat în fibre. Majoritatea fibrelor conținute de năut sunt solubile, iar acestea, în combinație cu apa formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, iar această substanță are un rol important în reducerea toxinelor și stimularea tranzitului intestinal.
Citește și: Hummus cu mazăre și busuioc, o combinație perfectă pentru un prânz sănătos
Se scurge năutul din conservă, se clătește bine cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperit. Se lasă doar cât să fie bine încălzit și să se poată pasa. Apoi, se scurge și se procesează cu ajutorul blenderului până se transformă în pastă, Se potrivește cremozitatea pastei și cu puțină apă din ce în care a fiert.
Se amestecă pasta de năut cu 1-2 căței de usturoi răzuiți, cu puțin ulei de floarea soarelui, zeamă de lămâie și pastă de susan. Toate aceste ingrediente se pun după gust. Se mai asezonează cu sare și piper și se presară semințe de susan alb și negru pe deasupra.
Se spală bine ardeii și dovlecelul și se taie în fâșii aproximativ egale. Se trag fâșiile de legume la tigaia unsă cu puțin ulei. Se adaugă și un cățel de usturoi strivit pentru un plus de aromă, iar la final, se condimentează cu sare și piper.
Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu puțin zahăr și drojdia uscată. Separat, se amestecă oul cu laptele și un praf de sare, apoi se adaugă peste făină și se obține un aluat ușor ferm. Se împarte aluatul în trei sfere, se acoperă cu folie și se lasă la dospit, la rece.
Citește și: Rețetă de colțunași Gyoza, preparată de Chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani
Din aceste sfere de aluat se întind foi circulare cât baza tigăii și se coc la foc mediu în tigaia neunsă. Se pot întoarce de pe o parte pe cealaltă, sau, dacă dispuneți de un arzător, le rumeniți la suprafață cu acesta, așa cum a făcut Nicolai Tand, după cum puteți vedea accesând videoclipul de mai sus!
Spor la preparat rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă și poftă bună la savurat!
Câte calorii este bine să consumăm zilnic ca să avem o stare generală bună... Rețetă de pachețele cu picioci de cartofi și sos de iaurt, preparată de Chef Nicolai Tand la Super Neatza...