Chef Nicolai Tand a ales să înlocuiască proteina animală din meniul de azi cu proteina din năut, pregătind o deliciasă rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă.
Ce ar trebui să știm despre năut?
Năutul a devenit popular în bucătăriile noastre datorită valorilor nutriționale pe care le are, reprezentând o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.
Năutul are un indice glicemic mic, ceea ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și pentru că are un conținut ridicat de fibre și proteine. Fibrele au un important rol în a încetini absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control eficient al zahărului din sânge.
Citește și: Hummus cu vinete. O combinație delicioasă, de post
Năutul mai conține și fier, calciu și alți nutrienți care contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Consumul de năut poate avea un rol benefic în dieta persoanelor care vor să prevină apariția osteoporozei.
Mai conține și magneziu și potasiu care au un important rol în a regla presiunea arterială și a ține la distanță afecțiunile cardiovasculare.
Consumat regulat, năutul poate îmbunătăți digestia, datorită conținutului ridicat în fibre. Majoritatea fibrelor conținute de năut sunt solubile, iar acestea, în combinație cu apa formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, iar această substanță are un rol important în reducerea toxinelor și stimularea tranzitului intestinal.
Citește și: Hummus cu dovleac copt. O gustare plină de savoare și culoare
Ingrediente pentru rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă:
-
Pentru hummus:
- 450 gr năut din conservă
- ulei
- sare și piper
- pastă de susan( tahini)
- semințe de susan alb și negru
- usturoi
-
Pentru garnitura de legume:
- 1 dovlecel
- 1 ardei capia, roșu
- 1 ardei gras, roșu
- ulei
- sare și piper
-
Pentru pită de casă:
- 250 gr făină
- 1 linguriță drojdie uscată
- 1 ou
- 100 ml lapte
- 1 lingură de ulei
- sare
Mod de preparare pentru rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă
Preparare hummus.
Se scurge năutul din conservă, se clătește bine cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperit. Se lasă doar cât să fie bine încălzit și să se poată pasa. Apoi, se scurge și se procesează cu ajutorul blenderului până se transformă în pastă, Se potrivește cremozitatea pastei și cu puțină apă din ce în care a fiert.
Se amestecă pasta de năut cu 1-2 căței de usturoi răzuiți, cu puțin ulei de floarea soarelui, zeamă de lămâie și pastă de susan. Toate aceste ingrediente se pun după gust. Se mai asezonează cu sare și piper și se presară semințe de susan alb și negru pe deasupra.
Preparare legume trase la tigaie.
Se spală bine ardeii și dovlecelul și se taie în fâșii aproximativ egale. Se trag fâșiile de legume la tigaia unsă cu puțin ulei. Se adaugă și un cățel de usturoi strivit pentru un plus de aromă, iar la final, se condimentează cu sare și piper.
Preparare pită de casă.
Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu puțin zahăr și drojdia uscată. Separat, se amestecă oul cu laptele și un praf de sare, apoi se adaugă peste făină și se obține un aluat ușor ferm. Se împarte aluatul în trei sfere, se acoperă cu folie și se lasă la dospit, la rece.
Citește și: Rețetă de colțunași Gyoza, preparată de Chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani
Din aceste sfere de aluat se întind foi circulare cât baza tigăii și se coc la foc mediu în tigaia neunsă. Se pot întoarce de pe o parte pe cealaltă, sau, dacă dispuneți de un arzător, le rumeniți la suprafață cu acesta, așa cum a făcut Nicolai Tand, după cum puteți vedea accesând videoclipul de mai sus!
Spor la preparat rețetă de hummus cu legume trase la tigaie și pită de casă și poftă bună la savurat!
Câte calorii este bine să consumăm zilnic ca să avem o stare generală bună... Rețetă de pachețele cu picioci de cartofi și sos de iaurt, preparată de Chef Nicolai Tand la Super Neatza...