- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ești în căutarea unui teren pe care urmează să îți construiești casa la care ai visat încă din copilărie? Ei bine, astăzi vom discuta despre terenul intravilan, mai exact despre care sunt 5 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cumperi un teren intravilan.
Înainte de a intra în detalii, haide să vedem care ce înseamnă de fapt un teren intravilan și cu ce se diferențiază de cel extravilan.
Terenul intravilan se află în interiorul localității și este utilizat pentru construcții de case, fabrici și așa mai departe. Atât prețul cât și impozitul pentru acest tip de teren este mai mare în comparație cu terenul extravilan.
Terenul extravilan se află în afara localității și de cele mai multe ori este folosit în agricultură. Prețul pentru un teren extravilan este mai scăzut, însă posibilitățile de utilizare ale unui astfel de teren sunt oarecum limitate la agricultură.
Acum că știm care sunt diferențele dintre cele două tipuri de teren propun să mergem mai departe și să vedem care sunt lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ești în căutarea unui teren de vânzare.
1. Locația și prețul
Aceste două aspecte nu sunt de neglijat, însă nu trebuie să constituie factorul decisiv. De ce spun asta? Pentru că nu puține sunt situațiile când s-au făcut achiziții de teren la un preț foarte avantajos și într-o locație foarte bună, iar ulterior s-a constatat faptul că pe respectivul teren nu se putea construi deloc. Acestea sunt situații extreme, însă trebuie să ai mare grijă. Este important să știi cât mai multe detalii despre terenul pe care ai pus ochii, vorbește cu vecinii și cere și părerea unui specialist, a unui arhitect care te poate ajuta în acest sens. În baza unui proiect al casei el îți poate spune dacă terenul de vânzare, ales de tine, este potrivit pentru a ridica tipul de construcție dorit de tine.
2. Află dacă se poate construi pe terenul ales de tine
Pornind de la informația menționată mai sus, înainte de a achiziționa terenul, verifică dacă pe respectivul teren se poate construi.
Solicită un certificat de urbanism în care vei găsi toate informațiile privind regimul juridic, tehnic și economic al construcțiilor și terenurilor din acea zonă și astfel vei afla și care sunt condițiile de construcție aferente zonei respective.
3. Utilitățile
Dacă terenul ales de tine este situat în afara orașului, atunci costurile cu racordarea la utilități pot fi destul de ridicate. În momentul în care te decizi asupra terenului, ai grijă ca respectivul teren să îți permită cât mai ușor conectarea la electricitate și gaze în primă fază, restul, precum canalizarea și apa, se rezolvă mai ușor.
4. Studiu geotehnic
Pentru a știi exact cât de groasă va fi fundația casei tale și pentru a preveni eventualele pagube în caz de cutremur sau inundații este indicat să faci un studiu geotehnic.
Cu ajutorul acestui tip de studiu putem afla diverse detalii precum: profilul solului până la o anumită adâncime, succesiunea straturilor geologice, natura și particularităților terenului, nivelul apei freatice, încadrarea seismică, caracteristicile fizico mecanice ale solului, stabilitatea generală și locală a terenului, sensibilitatea și adâncimea maximă de îngheț, existența de fundații și construcții dezafectate, etc.
. Aceste informații sunt foarte utile pentru planul de construire a fundației, a subsolului casei, a beciului, pentru armături, grinzi și așa mai departe.
5. Taxele
Pe lângă cheltuielile cu prețul terenului, taxele pentru branșarea la apă și curent, plus cele pentru studiile despre care povesteam mai sus, va trebui să mai achiți și diverse taxe notariale care pot atinge sume importante, în funcție de tipul de vânzare.
Așadar, acestea sunt doar 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra un teren de vânzare.
Și dacă ești încă la stadiu de căutare, intră pe HomeZZ.ro și descoperă cele mai recente anunțuri cu terenuri de vânzare din capitală, dar și din alte orașe.
Un bătrân de 86 de ani amendat cu 870 de lei! Mergea pe bicicletă având 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat... Tatăl vitreg o filma în timp ce o viola! Minora accepta de frică: "M-ar fi dat afară din casă..."...