Românii țin cont de foarte multe tradiții atunci când vine vorba de Crăciun. Așadar, cel mai așteptat moment al sărbătorilor de iarnă este colindatul. Cei mici sunt nerăbdători să meargă din ușă în ușă pentru a cânta colinde și a primi recompense precum dulciuri, covrigi sau bani.
Printre obiceiurile preferate ale copiilor și adolescenților se numără venirea lui Moș Crăciun cu cadouri, dar și mersul cu Steaua. În fiecare an, aceștia rostesc versurile colindului „Steaua sus răsare” pentru a-și încânta rudele și prietenii.
Când se merge cu Steaua, conform tradiției
Potrivit tradiției, colindatul începe pe data de 6 decembrie, chiar de Sfântul Nicolae, și ține până pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Încă din bătrâni se spune că cea mai specială seară pentru colindători este de Ajun.
În seara de 24 decembrie, cei mici ies din case alături de părinți sau de prieteni pentru a merge cu Steaua prin împrejurimi. De asemenea, Ajunul Crăciunului este perioada în care colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Citește și: Ce înseamnă expresia „Leru-i ler” din colindele româneşti. Puţini români știu semnificația
Adesea, cei care merg cu colindul sunt grupuri de copii în vârstă de 7 - 14 ani care abia așteaptă să bată la ușile oamenilor pentru a aduce o atmosferă de sărbătoare în casele lor.
Care este semnificația mersului cu Steaua
Mersul cu Steaua este un obicei vechi care a rămas în tradiția românilor din zilele de astăzi. Acest obicei are o semnificație apare având în vedere sărbătorile de iarnă și evenimentele religioase care au avut loc în această perioadă.
Potrivit datinilor din bătrâni, steaua vestește nașterea lui Iisus Hristos. De altfel, aceasta a fost călăuză pentru cei trei magi. Hârlau Etnografie menționează faptul că toate colindele despre stea sunt preluate din surse diferite, precum: din literatura bizantină ortodoxă, altele din literatura latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanță Calvină și, cele mai multe din ele, din tradițiile locale ale românilor, conform observatornews.ro.
Care sunt versurile colindului „Steaua sus răsare”
Cântecul „Steaua sus răsare” a reușit să bucure mulți colindători de-a lungul anilor. Deși multe tradiții de Crăciun au dispărut, adulții de acum își amintesc cu zâmbetul pe buze despre colindul care le-a făcut copilăria mai frumoasă. Iată care sunt versurile melodiei care a bucurat sufletele multor oameni în timpul sărbătorilor de iarnă:
Steaua sus răsare
Ca o taină mare
Steaua strălucește
Și lumii vestește
Și lumii vestește
Ca astăzi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naște pe Mesia
Naște pe Mesia
Magii cum zăriră
Steaua și porniră
Mergând după rază
Pe Hristos sa-l vază
Pe Hristos sa-l vază
Și dacă porniră
Îndată-L găsiră
La Dansul intrară
Și se închinară
Și se închinară
Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Ducând fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare
Care bucurie
Și aici sa fie
De la tinerețe
Pan-la bătrânețe
Pan-la bătrânețe.
Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici, pe Observator.
Citește și: Cele mai frumoase tradiții de familie în dimineața de Crăciun
Alternativa cadourilor de Crăciun. Ce poți să oferi în dar pentru a face cea mai bună alegere... Scările rulante de la stația de metrou Universitate vor fi înlocuite. Când se va relua funcționalitatea...