Antena Căutare

Când se merge cu Steaua, de fapt. Ce semnificație are acest obicei

Crăciunul rămâne cea mai frumoasă perioadă din an pentru români. Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu preparate delicioase, cadouri, brazi împodobiți, timp petrecut alături de familie, colinde și tradiții minunate. Încă de la începutul lunii decembrie, cei mici așteaptă cu nerăbdare să meargă cu steaua. Obiceiul are o semnificație aparte.

O fetiță cu haine tradiționale, având în mână steaua
Crăciunul rămâne cea mai frumoasă perioadă din an pentru români | Shutterstock

Românii țin cont de foarte multe tradiții atunci când vine vorba de Crăciun. Așadar, cel mai așteptat moment al sărbătorilor de iarnă este colindatul. Cei mici sunt nerăbdători să meargă din ușă în ușă pentru a cânta colinde și a primi recompense precum dulciuri, covrigi sau bani.

Printre obiceiurile preferate ale copiilor și adolescenților se numără venirea lui Moș Crăciun cu cadouri, dar și mersul cu Steaua. În fiecare an, aceștia rostesc versurile colindului „Steaua sus răsare” pentru a-și încânta rudele și prietenii.

Când se merge cu Steaua, conform tradiției

Potrivit tradiției, colindatul începe pe data de 6 decembrie, chiar de Sfântul Nicolae, și ține până pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Încă din bătrâni se spune că cea mai specială seară pentru colindători este de Ajun.

În seara de 24 decembrie, cei mici ies din case alături de părinți sau de prieteni pentru a merge cu Steaua prin împrejurimi. De asemenea, Ajunul Crăciunului este perioada în care colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Citește și: Ce înseamnă expresia „Leru-i ler” din colindele româneşti. Puţini români știu semnificația

Adesea, cei care merg cu colindul sunt grupuri de copii în vârstă de 7 - 14 ani care abia așteaptă să bată la ușile oamenilor pentru a aduce o atmosferă de sărbătoare în casele lor.

Care este semnificația mersului cu Steaua

Mersul cu Steaua este un obicei vechi care a rămas în tradiția românilor din zilele de astăzi. Acest obicei are o semnificație apare având în vedere sărbătorile de iarnă și evenimentele religioase care au avut loc în această perioadă.

Citește și: Bucuria unei bunici! Reacția unei bătrânici când primește un brad de Crăciun de la reporterul căruia i-a zis că nu-și permite unul

Potrivit datinilor din bătrâni, steaua vestește nașterea lui Iisus Hristos. De altfel, aceasta a fost călăuză pentru cei trei magi. Hârlau Etnografie menționează faptul că toate colindele despre stea sunt preluate din surse diferite, precum: din literatura bizantină ortodoxă, altele din literatura latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanță Calvină și, cele mai multe din ele, din tradițiile locale ale românilor, conform observatornews.ro.

Care sunt versurile colindului „Steaua sus răsare”

Cântecul „Steaua sus răsare” a reușit să bucure mulți colindători de-a lungul anilor. Deși multe tradiții de Crăciun au dispărut, adulții de acum își amintesc cu zâmbetul pe buze despre colindul care le-a făcut copilăria mai frumoasă. Iată care sunt versurile melodiei care a bucurat sufletele multor oameni în timpul sărbătorilor de iarnă:

Steaua sus răsare
Ca o taină mare
Steaua strălucește
Și lumii vestește
Și lumii vestește

Ca astăzi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naște pe Mesia
Naște pe Mesia

Magii cum zăriră
Steaua și porniră
Mergând după rază
Pe Hristos sa-l vază
Pe Hristos sa-l vază

Și dacă porniră
Îndată-L găsiră
La Dansul intrară
Și se închinară
Și se închinară

Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Ducând fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare

Care bucurie
Și aici sa fie
De la tinerețe
Pan-la bătrânețe
Pan-la bătrânețe.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici, pe Observator.

Citește și: Cele mai frumoase tradiții de familie în dimineața de Crăciun

Alternativa cadourilor de Crăciun. Ce poți să oferi în dar pentru a face cea mai bună alegere... Scările rulante de la stația de metrou Universitate vor fi înlocuite. Când se va relua funcționalitatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x