Legumele româneşti din solarii au apărut deja în pieţe, mai devreme decât anul trecut. Cel mai cald ianuarie din istorie le-a făcut gata de recoltat cu câteva săptămâni înainte de termenul obişnuit. Fermierii se tem, însă, că gerul instalat acum va afecta recoltele de primăvară.
Cum sunt prețurile legumelor românești față de anul trecut. De ce au apărut mai devreme în piețe și ce spun clienții
Potrivit Observator News, în solariile din Dolj este primăvară. Legumele româneşti sunt gata să fie culese, ajutate şi de vremea nefiresc de bândă de până acum.
„Am avut parte de un ianuarie foarte călduros şi a forţat toate legumele care erau plantate la această dată. Acum spanacul este de recoltat” spune Cosmin Dragu, producător.
Ceapa verde, spanacul, salata și usturoiul verde sunt primele legume care au ajuns din solarii pe tarabele din pieţe. Fermierii se tem că gerul din ultimele zile ar putea compromite următoarele recolte.
De la producător la tarabă, preţul legumelor este dublat de intermediari şi vânzători. „Ceapă, ridichi, usturoi, spanac, leuştean, salată. Cu ce putem sezonul acesta. A fost cald, dar s-a menţinut în solarii", spune o vânzătoare
„Mi se pare un preţ acceptabil, în general. Ceapă, roşii, strictul necesar. Cu munca pe care o prestează ţăranii, faţă de supermarketuri, mi se par mici preţurile", crede un client.
„Sunt cam la fel ca anul trecut, doar că sunt cam mari pentru perioadă. Eu cumpăr verdeţuri pentru mâncare, pentru ciorbe", spune altcineva.
Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici!