În perioada extrem de călduroasă a verii, majoritatea persoanelor au la îndemână întotdeauna o sticlă cu apă pentru a se asigura că rămân hidratate pe tot parcursul zilei, indiferent de treburile pe care le au.
Chiar și în cazul deplasărilor cu mașina, oamenii preferă să plece de acasă cu o sticlă cu apă sau să își cumpere pentru a avea la drum indiferent de cât de mult durează călătoria.
Pentru că cei mai mulți dintre noi uităm sticla cu apă în mașină în timp ce ne desfășurăm activitatea planificată, specialiștii trag un semnal de alarmă și ne avertizează cu privire la pericolele la care ne expunem fără să ne dăm seama.
De ce nu ar trebui să bei apa lăsată în mașină chiar și pentru câteva ore
Deși nu pare nimic periculos, faptul că îți lași sticla de apă în mașină atunci când temperaturile de afară sunt crescute, este mult mai grav decât te aștepți.
Soarele are capacitatea de a încălzi mașina extrem de tare, iar lucrurile din interior sunt afectate de această temperatură mai mult decât ți-ai putea imagina.
Atunci când mașina este parcată, iar sistemul de răcire nu funcționează, temperaturile din interior ajung să fie chiar sufocante.
Ținând cont de faptul că volanul mașinilor se încinge extrem de tare atunci când mașina este parcată în soare, iar gradele din termometre depășesc cu mult limita admisă, este bine să luați în calcul că sticlele de apă din plastic sunt reale pericole pentru sănătatea organismului.
Iată motivele!
Razele soarelui care încălzesc în mod direct mașina și indirect sticlele de apă din interior fac ca materialul să se desprindă în mici bucățele de microplastic, ajungând în mod involuntar în lichid.
Specialiștii amintesc că acest lucru dăunează grav sănătății și le recomandă oamenilor să apeleze la alte materiale sustenabile din care pot să bea lichide în general, dar mai ales în contextu prezentat în articol.
Potrivit spuselor experților, este recomandată evitarea PET-urilor în mod normal, dar mai ales atunci când temperaturile de afară depășesc cu mult temperaturile așteptate.
„Ideal ar fi ca atunci când alegem o apă, ea să fie îmbuteliată într-un recipient care este inert și mă refer aici la sticlă. Plasticul, într-adevăr, nu este inert, şi din păcate, de multe ori, nu este depozitat în condiții ideale şi este expus la temperaturi mari și de multe ori nu poți controla acest lucru.
Dacă acea sticlă de plastic a stat peste vară la temperaturi de 40 de grade, multe dintre componentele din plastic se pot duce și în apă. Și iată, deși apa, în teorie la sursă, este o apă curată, ajunge să fie una infestată și să favorizeze apariția anumitor afecțiuni.
Se întâmplă de exemplu mai ales acum vara să lăsăm apa în mașină și o bem după 2-3 ore. Este exclus să mai bem o apă care a stat înainte în mașină, chiar nu recomand acest lucru", a transmis dr. Gheorghe Niță, medic urolog, la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.
Posibilele pericole la care ne expunem atunci când bem apa uitată în mașină și când temperaturile sunt extrem de ridicate
Potrivit springwellwater.com, expunerea la BPA (bisfenol A) ar putea fi legată de următoarele probleme de sănătate:
- Diabet de tip 2
- Boli cardiace
- Cancer de sân și prostată
- Astm
- Probleme hormonale
Citește și: De ce nu ar trebui să adormi niciodată cu aerul condiționat pornit. Urmările sunt mai grave decât te aștepți