În urma unei acțiuni de control care a avut loc recent în piețele din Capitală, autoritățile au identificat căpșuni românești infestate cu substanțe periculoase pentru consum, vândute chiar în cadrul unor piețe cunoscute din București.
Deși oamenii cumpărau în mod special căpșunile românești pentru a le evita pe cele din import despre care se știe că sunt tratate pentru a rezista temperaturilo mari și a perioadei de tranzit, aceștia au avut o surpriză când au aflat că și cele din România sunt tratate cu pesticide extrem de toxice pentru organism.
Citește și: Îți apare acest semn pe limbă? Este o alertă că trebuie să renunți la cafea. Ce înseamnă, de fapt
Iată ce probleme au identificat autoritățile!
Căpșuni românești infestate cu substanțe periculoase
Anul acesta au fost realizate mai multe acțiuni de control în cazul fructelor și legumelor din piețe din întreaga țară, autoritățile ajungând la concluzia că numărul de produse infestate cu pesticide peste limite s-a dublat, scrie Antena 3 CNN.
Printre cele mai multe probleme regăsite au fost în cazul verdețurilor, a merelor, dar și a vinetelor, mai menționează sursa citată anteror.
De această dată, oamenii legii au identificat probleme serioase la căpșunile românești și au decis retagerea lotului respectiv de la comercializare.
O echipa Antena 3 CNN a fost prezentă la acțiunea de control a autorităților care a avut loc în piața Râmnicu Sărat din Capitală.
Testele au fost efectuate asupra cireșelor și a căpușunelor, fiind luate 3 probe: una pentru cireșe și două pentru căpșune.
Citește și: Alertă în România! Țânțarul tigru, care provoacă febra dengue, a ajuns și la noi în țară. Cum îl recunoști
După ce probele prelevate au fost duse în laborator, au fost efectuate mai multe teste pentru un număr de 368 de substanțe.
Rezultatele testelor au demonstrat faptul că acestea conțineau reziduri de pesticide, și anume de două substanțe care sunt folosite pentru a combate diferite boli, dar, în limita admisă.
Cu toate acestea, în alte piețe din Capitală, căpșunele românești au fost identificate cu o serie de pesticide care depășeau cu mult limitele admise.
Pe lângă acestea, autoritățile au identificat probleme și în cazul mai multor fructe și legume de sezon unde pesticidele folosite au depășit limita de cantitate admisă.
Față de anul trecut, până în prezent au fost descoperite 16 produse infestate cu astfel de substanțe periculoase pentru organsim, ceea ce denotă o dublare numărului acestora.
Cele mai multe probleme au fost descoperite în cazul spanacului, mărarului, pătrunjelului, cepei verzi, merelor, fasolei verzi, dar și a vinetelor.
Produsele care vin din import pot fi, de asemenea, infestate cu pesticipe peste limite spun cei de la ANSVSA care au găsit un număr de 22 de produse infestate. Cele mai multe fructe și legume contaminate provin din Turcia și Egipt, iar printre acestea se regăsesc: rodiile, portocalele, căpșunele, roșiile, vinetele și dovleceii.
La fel se întâmplă și în cazul merelor aduse din Polonia și Ucraina, dar și la mărarul care vine din Iran.