În cursul săptămânii trecute inspectorii sanitar-veterinari au verificat aproape 200 de magazine și restaurante de pe litoral, unde au gasit zeci de kilograme de carne și produse lactate alterate.
Amenzile aplicate depășesc suma de 400 000 de lei, iar produsele care fost găsite cu probleme au fost retrase de la comercializare.
Iată ce spun autoritățile!
Amenzi în valoare de peste 400 000 de lei pentru aproape 200 de magazine și restaurante de pe litoral
Prima săptămână de activitate a inspectorilor ce activează în cadrul„ Comandamentului Sezon Estival 2024” s-a încheiat cu vești extrem de proaste pentru comercianții de pe litoral care nu au ținut cont de respectarea regulilor sanitar-veterinare în cazul magazinelor și restaurantelor pe care le administrează.
Au fost verificate 190 de unități de alimentație publică și vânzare cu amănântul, iar autoritățile au decis aplicarea a 46 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile de la legislația sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor constatate la fața locului.
Sancțiunile se ridică la suma de 410 000 de lei.
De asemenea, autoritățile au emis atât ordonanțe de suspendare a activității, cât și de interzicere a acestora.
Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost dispusă o „măsura de reţinere oficială / sechestru pentru o cantitate de 64 de kg produse de origine animală (carne şi preparate din carne, peşte şi produse lactate), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare”.
Pe lângă amenzile aplicate, inspectorii sanitari veterinari au oferit și consiliere operatorilor economici verificați, stabilindu-le termene de remediere ale neconformităților minore constatate, dar și termene de recontrol pentru verificare corectării acestora.
Nereguli identificate la fața locului
Printre problemele găsite de inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se regăsesc următoarele:
- „comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;
- condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare”
Inspectorii continuă desfășurarea acțiunilor de control oficial în toate stațiunile de pe litoralul românesc în baza unui parteneriat cu alte instituții ale statului cu atribuții de control.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) amintește consumatorilor de existența numerelor de telefon ale „Comandamentului Sezon Estival 2024” unde se pot face sesizări și de unde se pot obține informații cu privire la diferite aspecte din domeniu.
În cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024” acționează echipe de control alcătuite din 22 de inspectori, echipe care sunt organizate în cinci serii succesive de câte 2 săptămâni, pentru menținerea dezideratului “0 toxiinfecții alimentare”.
Programul a fost lansat în data de 25 iunie 2024, iar portivit informațiilor din comunicat, activitățile se vor desfășura pe 6 zone de interes turistic si agrement de pe litoralul Mării Negre.
Elevi din România, câştigători ai Competiţiei Internaţionalede Robotică „Maryland Tech Invitational”. Alianța s-a luptat... „E mai important pensatul și tunsul” spune un elev după ce a recunoscut că nu a avut timp să învețe pentru proba de BAC ...