Un număr de 92 de persoane care au între ele diferite grade de rudenie sunt angajate la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Cazuri similare se înregistrează și în structurile din Vaslui și Dolj, unde numărul rubedeniilor e aproximativ același: în jur de 100 de angajați, scrie libertatea.ro
Conform sursei precizate, seria dezvăluirilor despre afacerile de familie de la ISU Dolj au început în decembrie. S-a demonstrat că acolo erau angajate 101 persoane, cu legături de familie. În urma dezvăluirilor, ministrul de interne Marcel Vela a trimis corpul de control.
Dezvăluirile despre cele 92 de rude din Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Petrodava” al județului Neamț au fost făcute de jurnaliștii de la newsallert.ro.
„Nu ne vom pronunța asupra legalității angajării acestora în cadrul ISU Neamț, nu avem nici măcar suspiciuni în acest sens, dar prezentăm o situație de fapt. De asemenea, nu vorbim de profesionalismul lor. Pentru asta există evaluările interne” au scris jurnaliștii.
Din cele 92 de rubedenii din inspectorat, jumătate au fost angajați din sursă externă, adică aveau o cu totul altă pregătire, fără legătură cu Facultățile de Pompieri ori școlile de subofițeri, arată sursa citată.
Citește și:Un autocar a ars aproape în totalitate la Autogarara Filaret
„Salariile atractive, job-urile sigure (la stat) și – în unele situații – munca de birou au fost principalele motivații pentru a pătrunde în sistem” scxrie aceeași sursă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Neamț, sublocotenentul Irina Popa, 4 dintre cazurile din ISU Neamț sunt ale unor rude de gradul I. Concret este vorba de soț și soție. Chiar purtătoarea de cuvânt a ISU Neamț a fost angajată din sursă externă (a fost profesoară de chimie), iar soțul ei este ofițer superior în instituție. Încadrată, prin concurs, ca subofițer, Irina Popa a ajuns între timp, tot prin concurs, ofițer, scrie sursa.
În alte 2 situații (deci 4 angajați rude) este vorba de subofițeri (angajați în anul 2006) ale căror soții au venit din sursă externă în 2018. Angajarea celor 2 doamne s-a făcut în 2018, pe posturi de subofițeri, în compartimentele Logistică și Financiar. Într-un alt context, un ofițer care s-a căsătorit cu o colegă subofițer aflată deja în sistem, scrie sursa.
Tot în cadrul aceluiați ISU Neamț mai sunt alți 26 de angajați care sunt rude de gradul al II-lea și 20 de angajați – rude de gradul al IV-lea. Alți 38 de angajați din ISU Neamț sunt cumătri, fini și nași de cununie sau alte rude de gradul al IV-lea.
”În urma analizei dinamicii personalului care face parte din categoria anterior menționată, vă precizăm faptul că încadrarea în sistem s-a realizat prin Absolvirea Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti sau a Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti. De asemenea, încadrarea în sistem s-a făcut din sursă externă, după ce au susţinut şi promovat examenul în perioada 2006 – 2019 și încadrare în anul 1995”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, sublocotenentul Irina Popa.
Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț a menționat că, în niciuna dintre situaţiile de mai sus, nu există relaţii de subordonare între cadrele care sunt rude, conform sursei precizate.
foto: observatorulph.ro