Tuningul auto face mare senzație în rândul posesorilor de mașini. Însă la ora actuală există și pretenții de bun gust în acest domeniu, astfel că o aglomerare de stiluri și piese nu fac altceva decât să îți strice aspectul mașinii. Specialiștii spun că este de preferat să se păstreze un aspect mai curat, renunțarea la unele accesorii fiind necesară. Spre deosebire de anii din trecut când unele accesorii făceau ravagii, la ora actuală unele sunt depășite de trendurile pe nișa tuning.
Din seria de accesorii auto de care este de preferat să scapi se numără:
Beep Stopper
Este vorba de acel accesoriu auto care oprește bipurile martorului de centură. Poate fi simplu sau dublu. Poate fi unul care se montează în centură și rămâne în permanentă în mufă sau nu. De ce ai dori astfel de accesorii? Acestea sunt inutile mai ales că atentează la siguranța conducătorului. De ce să te simți deranjat de acel senzor când este vorba de obligativitatea de a circula cu centura de siguranță pusă?
De preferat să nu te bazezi pe acestea, nu sunt rentabile și în plus există riscul de a se deschide airbag-ul într-un impact când centură nu este pusă.
Pleoapele pentru faruri
Pentru cei care au fost fani ai tuningului auto încă de la începuturi se cunoaște deja conceptul de pleoape de faruri sau facelift. Încă se mai găsesc astfel de accesorii, fie din plastic, fie din sticlă. Acum însă sunt demodate, deci nu merită să le mai ții pe mașină. Ca alternativă, dacă se dorește ceva de efect la această zonă se pot schimba farurile.
Tobă sport
Toba sport atașată unei mașini care nu este de clasa sport, ci doar scoate un sunet puternic și dă impresia că mașina este una de cursă, nu este ceva de dorit. Asta pentru că o falsă impresie este aceea că toba sport poate crește numărul de cai putere. Desigur că este greșit, astfel că devine inutilă la o mașină oarecare. La cele care chiar au nevoie de ea tobă vine la pachet cu un sistem de evacuare integrat.
Capace cromate
Acestea au devenit de prost gust și se pot vedea peste tot, chiar și la taxiuri, plastic de proastă calitate poate chiar cu spinnere. Nu spune nimeni că este neplăcut să deții jante de tablă cu capac. Însă platicul kitch nu este același lucru. Se pot în schimb recondiționa jantele, lăsându-le fără capace, căci arată foarte bine astfel.
Folia pe geamuri
Încă se merge pe ideea că folia este de mare ajutor, protecție anti furt și solară. Însă este o diferență între cea de scop practic și cea de scop pur decorativ, colorată în fel și chip. Dacă ții la partea de utilitate a unor astfel de folii, atunci te adresezi unui centru specializat, unde ți se montează folie ce este legală, omologată. Un alt gen de folie colorată nu este tocmai de dorit.
Merită să menționăm și despre colantare. Tot un soi de folie să spunem, aceasta a devenit o alternativă pentru vopsirea mașinii. Motivele sunt clar cele financiare, investiția în colantare fiind mai mică. Însă la capitolul calitate, lasă de dorit. Decojirea acelei folii este primul dezavantaj și risc până la urmă, mai ales în zonele în care mașina este expusă la noroi, nisip etc.
Ca urmare a folosirii intense mașina va avea nevoie mereu de colantare – exemplu la zona pragurilor. Iar dacă este atinsă această se găurește – spre exemplu din cauza unui muc de țigară aruncat iresponsabil.
Neoanele și ledurile
Fie că sunt sub mașină, sub scaune sau cine știe pe unde incluse luminile colorate ar trebui să le scoți. Erau considerate un element ce puteau realiza un decor romantic, erau interesante mai ales când acestea își schimbau culorile pe ritmul muzicii din subwoofer. Stylingul cu lumini pare să fie depășit astfel că de preferat să lași acest plan la o parte.
Sunt preferate în schimb culorile calde, originale, deschise. Chiar și neoanele de sub mașină sunt de scos. Simplu și minimalist este mai bine. Iar dacă în completare mai ai și ceva stickere, atunci ești încă din anii 2000. Evident, sunt cu mult depășite de actualitate.
Experții în tuning auto spun că încă ne lipsește educația și bunul gust, dar totul poate fi îndreptat spre bine, când cel care dorește astfel de dotări se orientează spre trendurile acestui domeniu și apoi alege în consecință.
Nu degeaba traficul din București este teroarea oricărui șofer! Oficial este cel mai aglomerat oraș din Europa și al tre... Noul Cod Rutier amenzi. Cât se majorează amenzile în 2019 și ce trebuie să știe șoferii...