Live acumFilm: Printesa indaratnica (SUA 2001)
Prime Time 20:00Film: Printesa indaratnica (SUA 2001)

Ai o problemă la un geam electric al mașinii? Află cum rezolvi situația!

Probabil că nu vei realiza cât de mult folosești geamul mașinii până în secunda în care acesta nu va mai funcționa. Fie că vrei să lași o adiere să intre în mașină, că vrei să vorbești cu un prieten, dacă vrei să iei un tichet de parcare sau să plătești la drive-in, toate acestea sunt acțiuni pe care le facem zi de zi. Mai mult decât atât, simplul fapt că întreg mecanismul geamului se află în portiera mașinii, face din aceasta defecțiune una greu de depistat. Iată însă ce trebuie să faci în cazul în care te trezești în imposibilitatea de a folosi geamul.

Geam electric

pixabay.com

Din fericire, defecțiunile la geamurile mașinilor nu sunt complicat de reparat, însă de cele mai multe ori necesită deplasarea la un service specializat. În cazul în care dispui de uneltele necesare, cunoștințe și răbdare, poți încerca să te aventurezi singur în procedura de reparare a geamului electric. În primul rând, înainte să dezmembrezi portiera, trebuie să identifici cauza defecțiunii. Există câteva trucuri prin care poți depista dacă problema este la macaraua geamului, la comutator sau o problemă de mecanică.

1. Modificări neautorizate aduse geamurilor

În cazul în care geamul este mai gros decât cel al producătorului sau dacă aplici autocolante pentru schimbarea nuanței geamului, acest lucru poate opri fereastra să alunece ușor în sus și-n jos. În acest caz, dacă înlături modificarea adusă geamului, sunt șanse să funcționeze din nou.

2. Folosirea geamului atunci când mașina este înghețată

Acest obicei pune o tensiune suplimentară și inutilă asupra motorului geamului, lucru ce le poate scurta durata de funcționare. În acest caz, cel mai sigur s-a defectat macaraua și necesită înlocuirea ei.

3. Defecțiunea unei macarale a geamului

Aceasta este una dintre cele mai frecvente defecțiuni ale geamurilor. Situații în care de cele mai multe ori macaraua este cauza problemei:

Fereastra nu se mișcă atunci când apeși butonul.

Apăsarea butonului determină un sunet puternic, diferit de cel normal.

Fereastra se ridică foarte încet, iar uneori nu ajunge până sus.

De cele mai multe ori este necesar să înlocuiești macaraua. În acest caz, există trei variante:

a. achiziționezi piesa originală;

b. achiziționezi o piesa universală compatibilă cu modelul mașinii tale;

c. apelezi la firmele de dezmembrări auto. În acest caz, nici nu este nevoie să fie din aceeași localitate cu tine. Spre exemplu, cauți piese auto ieftine din dezmembrări în Brașov, cumperi piesa necesară, iar aceasta ajunge la tine în două zile prin curier.

Oricare dintre aceste trei variante sunt la fel de bune, singura diferență între ele este legată de costuri. Piesa originală este cea mai scumpă, piesa universală are un preț mai scăzut, iar dacă cumperi de la dezmembrări auto șansele să găsești o piesă originală la un preț foarte bun sunt extrem de mari.

4. Comutatorul s-a defectat

Ca să verifici dacă nu este o problemă cu comutatorul, trebuie să acționezi fereastra de la întrerupătorul principal. În cazul în care nu funcționează, acționezi comutatorul geamului afectat. Dacă nici așa nu funcționează, șansele ca ambii comutatori să fie defecți sunt destul de mici, ceea ce înseamnă că problema este la mecanism.

În cazul în care geamul reacționează perfect la unul dintre comutatoare, atunci cauza problemei este un comutator defect, care este foarte ușor de înlocuit. De asemenea, merită să verifici dacă butonul de blocare nu a fost lovit din greșeală, împiedicând funcționarea normală a butonului ferestrei ușii.

5. S-au stricat siguranțele

Aceasta este o altă problemă comună, care de cele mai multe ori afectează mai mult decât o singură fereastră. În cazul în care nu se aude niciun sunet atunci când apeși comutatorul, este posibil ca acesta să nu mai aibă putere. Următorul pas este de verificare a siguranței cu geamuri electrice în cutia de siguranțe a mașinii. În cazul în care s-a defectat și trebuie înlocuită, un pas înțelept din punct de vedere financiar ar fi să cauți piesa pe dezmembrarisipieseauto.ro.

6. Probleme la motorul geamului

Dacă nu ai găsit altă problemă, există șanse mari ca motorul să fie defect sau să nu aibă putere. Asta necesită scoaterea completă a panoului ușii pentru a localiza motorul și a verifica conexiunile.

Prelungirea duratei de viață a geamurilor electrice este extrem de simplă dacă ai grijă de ele și dacă le ungi sigiliile în mod regulat. Evită să le forțezi, iar la cel mai mic semn că nu funcționează corespunzător, dacă nu te încumeți să o repari singur, du-o în service pentru a putea fi verificată de un specialist.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro