Antena Căutare

Care este rolul uleiului hidraulic și la ce interval trebuie schimbat?

Despre uleiul hidraulic se discută puțin, deși este o componentă importantă a multor mașini și utilaje. Uleiul hidraulic este un element de bază pentru productivitate în diverse domenii, de la agricultură la industrie și transport. Cele mai multe sisteme hidraulice sunt destinate unor operațiuni care necesită grade variate de presiune, viteză mare și temperaturi crescute.

Care este rolul uleiului hidraulic și la ce interval trebuie schimbat?
Care este rolul uleiului hidraulic și la ce interval trebuie schimbat?

De multe ori, uleiul hidraulic este confundat cu alte lichide hidraulice, care sunt asemănătoare, dar se folosesc în special pentru transmisia, reglarea direcției și frânarea vehiculelor terestre și aeriene.

Care este însă rolul exact al uleiului hidraulic? Ce factori pot duce la deteriorarea uleiului hidraulic și, implicit, la schimbarea acestuia? Vom răspunde la aceste întrebări în rândurile de mai jos

La ce folosește uleiul hidraulic

Uleiul hidraulic este un fluid incompresibil de natură minerală sau sintetică. Acesta are mai multe roluri:

  • Transmite energia în cadrul sistemului hidraulic și generează puterea necesară îndeplinirii sarcinilor. Uleiul este împins cu ajutorul unei pompe spre puncte unde se formează presiune, care împinge pistoane sau alte piese.
  • Unge și protejează. Mișcarea continuă a anumitor componente, cum sunt valvele, pompele sau cilindrii, creează fricțiune. Uleiul hidraulic lasă o peliculă pe aceste piese și astfel facilitează alunecarea lor. De asemenea, le protejează de uzură.
  • Înlătură contaminanții. Contaminanții pot fi particule solide sau de apă. Aceștia reduc eficiența sistemului și îl pot strica. Uleiul hidraulic îi adună și-i transportă la filtru.
  • Etanșeizează. Garniturile din sistemul hidraulic beneficiază de pe urma presiunii exercitate de ulei. În plus, se îmbibă cu acesta, ceea le crește eficiența.
  • Răcește. Căldura generată de piesele în mișcare trebuie înlăturată pentru a păstra funcționalitatea mașinii. Circulația uleiului hidraulic preia căldura și o disipează.

Când trebuie schimbat uleiul hidraulic

Fiecare tip de vehicul are propriile indicații de schimbare a uleiului hidraulic. Factorii care determină schimbarea uleiului hidraulic sunt degradarea uleiului de bază și consumarea aditivilor din componența acestuia.

În general, perioada la care se schimbă uleiul este de 2-4 ani. Totuși, trebuie luați în considerare și alți factori, ca: gradul de folosire, climatul, condițiile de lucru, întreținerea vehiculului. De exemplu, într-un sistem hidraulic utilizat multe ore la rând, într-o climă caldă și în condiții solicitante, uleiul va fi înlocuit mai des.

Verificarea uleiului

Cea mai bună metodă de a determina când trebuie schimbat uleiul hidraulic este verificarea acestuia. Este bine ca aceasta să se realizeze la fiecare câteva sute de ore de lucru sau mai des pentru sisteme hidraulice utilizate intens.Verificarea necesită extragerea unor mici cantități de ulei din:

  • Pompa hidraulică. Dacă uleiul de aici are un aspect lăptos, nu rămâne pe degete sau scoate un fum albicios dacă îl aprindem, înseamnă că au intrat particule de apă în el. Acest ulei va trebui înlocuit urgent.
  • Din rezervor. Dacă la atingere simțim că are particule mici și un miros puternic, înseamnă că este deteriorat. Pentru a fi siguri, îl putem trece printr-un filtru de hârtie. Micile reziduuri negre indică oxidare, fenomen care face uleiul impropriu utilizării.

Uleiul hidraulic, esențial pentru orice mașină sau utilaj

Verificarea și schimbarea la timp a uleiului hidraulic asigură calitatea activităților tale. Este bine de reținut că un ulei de calitate nu compensează un sistem cu un motor prea slab pentru activitățile întreprinse, suprasolicitat sau cu un rezervor prea mic. Într-un sistem hidraulic bine construit și întreținut, un ulei hidraulic de la Piesacupiesa.ro, de exemplu, va ajuta la folosirea maximă a calităților respectivului sistem.

Atenție, șoferi! Se schimbă regulile pentru înmatriculările, înregistrările auto și păstrarea numerelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x